– Det er mye kontakt med spillere, trenere og støttespillere, men det er en del av gamet. Ikke alt er gjort like bra i min hjemby de siste årene, men forhåpentlig klarer vi å vekke den sovende giganten, sier Myhre til Eurosport.
Klubben ble seriemester i 1987 med Nils Arne Eggen ved roret, og cupmester i 1983. Tre ganger har klubben spilt i Europa, der de spilte mot lag som Magdeburg, Bayern München og Real Madrid.
UEFA Europa Conference League
Revansjesugen etter første akt: – Dette er ikke over
7 TIMER SIDEN
Den har fostret store navn, som Myhre selv, Erland Johnsen, Einar Jan Aas og klubblegenden Rune Tangen. Med flere.
Nå er de på nivå tre i norsk fotball. Og har vært der lenge.
– Moss har rike tradisjoner, men det har stått forholdsvis stille over en lengre periode. Det har vært sporadiske forsøk på å få til noe positivt, og det er en ganske formidabel oppgave, men det ligger et uforløst potensial her, dersom det gjøres på riktig måte.
– Jeg hadde ikke gjort dette om jeg ikke trodde det var mulig. Min målsetning er å gjøre mossefolket stolte av klubben sin igjen, sier Myhre.

Køyer hos mor og far

Han bor i Oslo, men har fortsatt familien hjemme i Moss. Og med mye som skal ordnes og fikses, blir det ikke sjeldent at han overnatter på et rom hos mor og far. Ifølge ham er det ett vindu på stadion det lyser i lenge etter at det er blitt mørkt, og han sier med et smil at hvis det fortsetter i samme kjør, er det ikke lenge før det står en feltseng på kontoret.
– Vi skal bygge klubb, men må starte på toppen og ha et konkurransedyktig A-lag. Ned en divisjon nytter ikke. Vi må bygge et solid fundament og legge alt til rette. Vi skal ha tøffe diskusjoner og prosesser. Ansikt til ansikt. Folk som går bakveier er det verste jeg vet, så det skal bygge på lojalitet, og den lojaliteten jeg gir, forventer jeg tilbake. Hvis ikke har vi en utfordring.
Blant grepene han har tatt foreløpig, var å bli enig med fjorårets kroatiske trener Mario Jovic, på en respektfull måte, ifølge Myhre, om å terminere kontrakten.
– Det var på langt nær han alene som hadde skyld i at klubben var veldig tynget av fjorårssesongen, og han er en veldig god trener som sikkert kommer inn i fotballen igjen ganske kjapt, men jeg tror det var riktig for begge parter. Jeg har analysert fjorårssesongen og det jeg mener gikk feil, og det var ikke nødvendigvis på grunn av enkeltpersoner, men totaliteten var stor negativitet og splid rundt klubben. Mange kunne nok i utgangspunktet gjort en bedre jobb.
Nå handler det om å bygge en kultur, med klare regler og gjensidig respekt.
– Vi skal være tålmodige og nøkterne, men jeg er utålmodig som person. Nå skal vi få satt en spillergruppe og en trener som passer der vi er for øyeblikket. Moss FK skal være klubbstyrt. Enkeltpersoner trenger vi, men på sikt er det et fakta i fotballen at trenere, spillere og sportssjefer forsvinner. Vi skal legge en sportssplan for de neste årene, se på hvordan klubben er organisert, fra valgkomite til styre, og funksjoner jeg mener er viktig.
– Og så må vi skjønne hvor vi er for øyeblikket. Jeg ser hvor likegyldige mossefolket er blitt etter hvert. Det har vært veldig grått på Melløs i lang tid. Ole Martin (Nesselquist) var i ferd med å få til noe, men han har dratt til Strømmen. Det har vært tungt, og klubben har slitt med gammel moro og økonomi i lang tid.

På trenerjakt

Derfor er nøkternhet også et viktig nøkkelord for Myhre. Begret tæring etter næring er kanskje litt kjedelig, men vel så viktig. Ikke få klubber har skapt seg enda større problemer på sikt ved å satse over evne.
– Moss har vært i rød sone i lang tid, og forhåpentlig skal vi over i gul og kanskje grønn. Det må jobbes aktivt med ikke å brekke ryggen økonomisk. Vi må ha en solid økonomi for å være bærekraftige på lang sikt. Det er fantastiske folk i Moss som er villige til å bli med, men det har ikke vært like kjekt og stor verdi for dem, heller. Vi må sørge for å ta grepene som skal til for å gjøre dem stolte.
Jobben med å sette sammen spillerstallen er i gang. Inntil en ny trener er på plass, holder Myhre også i treningsøktene. For ham er det i tillegg til kvalitet også viktig at gjengen får tilbake humøret og gleden etter en tung fjorårssesong sportslig.
Samtidig skal sportsplaner lages, trenere finsiktes, spillere hentes, koronarestriksjoner påpasses og evalueringer for hans egen del gjennomføres.
– Vi skal bygge humør, og det er en gjeng vårkåte høns. Jeg må bremse dem for at de ikke skal dra på seg belastningsskader. Det er veldig mye lyst, men av og til lønner det seg på banen å ta med seg huet også. De flyr inn i taklinger. Men vi skal ha smil på kjeften og tapende lag vasker garderoben og slike ting som styrker samhold. Vi skal få tilbake gleden i Moss FK.
Et av de viktigste punktene er likevel ny trener, og for Myhre er det viktig å understreke at klubben ikke må glemme hvor de er, altså på nivå tre. Derfor er den rette typen kanskje vel så viktig som faglig kompetanse - selv om han må ha det også.
– Jeg har et ganske solid nettverk i Norge, og har syv-åtte parametere i en kravspesifikasjon jeg ser etter. Vi skal gjennomgå nøye intervjuer med styreformannen. Det er veldig gledelig med mye interesse, også fra kjente navn. Jeg ønsker å gjøre denne prosessen riktig. Det kan være trenere der ute som er fantastisk bra, men ikke riktig for klubben på nåværende tidspunkt. Heldigvis er det litt "schwung" over navnet til denne klubben fortsatt.

Interesse fra Riise

En av de som har signalisert at han gjerne tar en prat med Moss, er Myhres tidligere lagkamerat fra landslaget, John Arne Riise.
– Det er mange som har meldt seg, og det er kjempehyggelig at John Arne melder seg. Det tar vi som at vi fortsatt er attraktive. Samtidig må vi tenke på at det skal være den rette profilen, hvor de er erfaringsmessig, faglig kompetanse. Vi sjekker veldig mye med folk rundt omkring, og er ganske klare på hva vi trenger.
Målet er å ha det plass i løpet av januar, men han har ikke satt noen endelig deadline. Myhre vil ikke forhaste seg i en så viktig avgjørelse.
Et viktig punkt, i tillegg til å kunne dra med seg humør og spilleglede på en måte Moss ønsker å fremstå på, er at klubben må utvikle egne talenter for fremtiden for å kunne være en bærekraftig klubb. De må kunne sørge for at det er en gul tråd, som de kaller det, fra de yngste og til A-laget.
– Jeg var heldig og vokste opp med et fantastisk utviklingsmiljø, og selv om jeg bare fikk en sesong på A-laget før jeg ble kjøpt av Viking, var vårt store mål da vi vokste opp å spille for Moss. Nå forsvinner veldig mange til Sarpsborg 08, Fredrikstad og Stabæk fordi det ikke er godt nok hos oss.
Selv har han vært i 14 klubber, og klarer ikke si hvilken trener som har vært best, fordi alle har hatt forskjellige egenskaper. Likevel lar han seg fascinere av Roy Hodgson på 73 år som fortsatt holder høyt nivå i Premier League og har spillernes respekt.
– Men vi er ikke Manchester City, hvor Pep Guardiola trolig har større stab enn spillertropp ... og han har stor spillertropp, altså. Vi må utnytte det vi har på best mulig måte.

Tilbake mot toppen

Han vet at både han selv og klubben vil gjøre bommerter, men køya hjemme hos mor og far vil nok tas flittig i bruk videre fremover også. For det en stor jobb han har tatt fatt på.
– Jeg merker at folk faktisk bryr seg, og jeg har fått masse telefoner fra tidligere storspillere og stjerner som satte Moss på kartet på 70- og 80-tallet. Det er en gryende optimisme, og så får vi se om jeg er dyktig nok.
– Drømmen og ambisjonen er å fylle Melløs når vi kan ha folk tilbake etter korona, og det ligger et potensial der, for folk er sulteforet på at klubben gjør det bra. Jeg er østfolding og Moss var ledende da jeg vokste opp. Klubbene rundt her har gjort det utrolig bra og det er sikkert masse vi kan lære av dem. Og så håper vi at det skal fly noen kråker oppover nærmere toppen av norsk fotball igjen på sikt. Det ville vært utrolig moro.
47-åringen fikk 56 landskamper, og har spilt i en rekke land, for store klubber som Everton, Glasgow Rangers, Besiktas, Sunderland og Crystal Palace. Han mener han som ung fikk fantastiske rammer til å skape sin karriere, og at han derfor ønsker å gi noe tilbake.
– Jeg føler jeg skylder litt tilbake.
– Vi har ny kunstgressbane, helt fantastisk stadion og treningsområdene er meget bra ut fra det nivået vi er på. Vi har mange forutsetninger for å kunne lykkes. Jeg håper å kunne vekke til live noe av det som var her før. Samtidig er det historie. Vi må finne vår måte og vår identitet. Og ta ett steg av gangen, selvfølgelig, sier Myhre.
UEFA Europa Conference League
Frustrert Moe: – De har vel 15 hodeskader utpå her
8 TIMER SIDEN
UEFA Europa Conference League
Viking med kruttsterk seier i Romania
8 TIMER SIDEN