Det er klart etter at Norges Fotballforbund presenterte sammensetningen av utvalget onsdag.
Med seg i utvalget får Tom Høgli blant andre Ole Kristian Sandvik og Gina Barstad fra Norsk Supporterallianse. Representert er ikke uventet også fagbevegelsen og Norges idrettsforbund.
I alt 14 personer har fått plass i utvalget som ledes av tidligere Røde Kors-leder Sven Mollekleiv.
UEFA Europa Conference League
Revansjesugen etter første akt: – Dette er ikke over
7 TIMER SIDEN
Klubbene er representert ved styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug, og daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen. Divisjonsforeningen, som blant annet representerer klubbene i 2.- og 3.-divisjon for menn, har fått med leder Kari Lindevik.

Skal vurdere virkemidler

De øvrige medlemmene er Erlend Hanstveit (leder NISO), Magnus Sverdrup (Norges idrettsforbund), Kjersti Løken Stavrum (Administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, samfunnsdebattant, tidligere leder av presseforbundet), Steinar Krogstad (LO/Fellesforbundet), Pia Goyer (Menneskerettighetsjurist), Tore-Christian Gjelsvik (Styreleder NFF Hordaland) og Gro Langdalen (Styreleder NFF Akershus).
I mandatet som nå foreligger heter det at utvalget skal utrede og vurdere hvilke virkemidler «som er best egnet til å fremme menneskerettighetene i tilknytning til fotballarrangementer i land som bryter FNs konvensjoner om sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter».
Videre heter det at utvalget skal vurdere ulike virkemidler, blant dem å stille tydelige krav til stater som søker arrangementer, boikottaksjoner, «on site»-markeringer og påvirkningsarbeid før, under og etter arrangementer.
«Vurderingene skal bygge på historiske erfaringer med ulike virkemidler», skriver NFF.
Med utgangspunkt i vurderingen av de ulike virkemidlene skal utvalget foreslå tiltak som er best egnet til å styrke arbeidet med å forbedre grunnleggende menneskerettigheter i Qatar.

Brennhet debatt

Utvalget får også i oppdrag å foreslå retningslinjer for hvordan NFF og norsk fotball skal gjennomføre sin aktivitet ut fra en felles og forpliktende plattform om etterlevelse og styrking av menneskerettigheter.
Det forventes også at det kommer anbefalinger om hvordan NFF og norsk fotball, sammen med norske myndigheter og norsk idrett, skal ta en tydeligere rolle i kampen mot såkalt sportsvasking.
Spørsmålet om en mulig norsk boikott av neste års VM-sluttspill i Qatar har rast den siste tiden. En rekke eliteserieklubber har tatt et klart standpunkt for boikott, blant dem Tromsø.
Tom Høgli har vært en tydelig tilhenger av å boikotte sluttspillet, mens NFF har vært tydelige på at boikott ikke er rett virkemiddel.
Det ekstraordinære fotballtinget der spørsmålet om Qatar-boikott skal behandles holdes 20. juni.
(©NTB)
UEFA Europa Conference League
Frustrert Moe: – De har vel 15 hodeskader utpå her
8 TIMER SIDEN
UEFA Europa Conference League
Viking med kruttsterk seier i Romania
8 TIMER SIDEN