• Se U21-landslagets EM-kvalifiseringskamper med Dplay og Eurosport Player. Skaff tilgang her!
Tirsdag skrev VG og TV2 om de tre spillernes misnøye med Smerud. De ønsker ikke spille for U21-landslaget igjen, så lenge han fremdeles er landslagstrener.
Spillerne mener Smerud har for defensiv tilnærming til kamper, at kvaliteten på trening er for dårlig, og er kritiske til at spillere brukes ute av posisjoner sammenlignet med hva de er vant med fra klubbfotballen. Til VG forteller Zekhnini, Johnsen og Heintz om hvordan de føler seg urettmessig beskyldt for å ha skapt «et lag i laget», som de mener har forårsaket splittelser i spillergruppa. Trioen har følt seg satt opp mot resten.
OBOS-ligaen
Midtbanetalentet klart for OBOS-klubb
4 TIMER SIDEN

– Tåpelig

Midtstopper på U21-landslaget, Leo Østigård, kjenner seg ikke igjen i det som skisseres.
– De kan kanskje mene at de brukes i posisjoner de ikke er gode nok i, men det er treneren som bestemmer og som tar disse avgjørelsene. Smerud kan mye fotball, og jeg mener man må gjøre det man får beskjed om på en best mulig måte. Ellers vil du få problemer gjennom karrieren, sier Østigård til Eurosport, på spørsmål om kritikken rundt hvilken posisjon spillere brukes i.
Han er heller ikke enig i at kvaliteten på treningene har vært for dårlig.
– Det er tåpelig å høre. Jeg kjenner meg ikke igjen. Da får de heller se seg selv i speilet og tenke over om de er fornøyde med det dem selv har gjort. De som deltar på treningene gjør så godt de kan, og da er det kjedelig å høre, fra folk man kjenner, at kvaliteten ikke er god nok. Når vi har hatt skader, har det hendt at noen fra støtteapparatet har vært med i noen sekvenser, men det har jeg ingen problemer med, sier forsvarsspilleren, som i det daglige spiller for St. Pauli i 2. Bundesliga.

Enige om godt samhold

Østigård står for at det heller ikke er noe i veien med lagets inngang til kampene, som Zekhnini, Johnsen og Heintz mener har vært for defensiv under Smeruds ledelse.
– Vi liker å spille offensiv fotball, og det får vi også lov til å gjøre. Vi har hatt masse sjanser og positivt spill. Mot Kypros og Hviterussland skapte vi enormt med muligheter, men vi har slitt litt med å sette ballen i mål. Mot Nederland ville vi prøve en ny plan, fordi vi møtte et veldig godt lag. Noen ganger prøver man ting man tror vil fungere, men i den kampen fikk vi det ikke til. Vi er blitt kjent som et landslag som liker å spille offensiv fotball, men det må være Nederland-kampen de tenker på. Når man møter gode lag, så må man ta hensyn. Der bommet vi kanskje, men ellers har vi vært tøffe og spilt vårt spill, sier han.
Østigård, som i sommer var kaptein for Norges U20-landslag i VM i Polen, ønsker å understreke at samholdet i laget aldri har vært noe problem. Derfor synes han det er rart at de tre spillerne går ut på måten de nå har gjort. Overfor Eurosport forteller Rafik Zekhnini at han er enig i at man har hatt en fin tone innad i laget, og at det har vært uproblematisk.
– Dialogen i laget har vært fin. Ingen har hatt noen problemer. Samholdet i laget har vært godt på U21, og det var derfor vi ikke skjønte stort, sier Zekhnini, og viser til at trioen har følt seg urettmessig beskyldt av treneren for å ha skapt «et lag i laget».
Artikkelen fortsetter under videoen!

Reagerer på uttalelse

Tobias Heintz forteller om en enkelthendelse til VG:
– Leif henger ut spillere foran alle, han fryser ut spillere foran alle. På det første møtet i høst hadde han en egen Powerpoint-presentasjon, der han plutselig sier «Hvordan kan vi slå et lag med gode spillere, mens vi har Heintz, som sitter i kjøleskapet nede i Tyrkia?». Jeg følte det sagt på en litt nedsettende måte og tenkte «Hva er det her for noe?». Dette gir null godt, jeg var helt uforberedt og det skaper murringer i gruppen. Folk begynner å snakke, sier Heintz.
Den uttalelsen får Østigård til å reagere.
– Det var et møte vi hadde om hvilket nivå vi lå på i forhold til lagene vi skulle møte. «(Justin) Kluivert spiller fast i Roma, og du, Heintz, sitter i fryseboksen i Tyrkia.» Det kan være at han tok det veldig til seg, men det ble sagt på en måte som skulle vise forskjellen på hvor vi ligger sammenlignet med Nederland. Det var flere andre som ble nevnt som ikke reagerte. Alle vet at vi ikke spiller på et like høyt nivå som de gjør, så det var et eksempel han viste for å få oss til å forstå at vi måtte gjøre det enda bedre som lag, og enda mer profesjonelt enn motstanderen. Vi må akseptere at de spiller på et høyere nivå, og som sagt var dette som et lite push for at vi også måtte komme oss ut i klubblag og spille mest mulig. Det er realiteten. Ærligheten varer lengst, og det var et ærlig utspill om hvor stor forskjellene er mellom oss og Nederland, og hva vi derfor må være best på for å utjevne den forskjellen, sier Østigård.
St. Pauli-spilleren er ikke redd for at denne saken skal få negative konsekvenser for kampene mot Hviterussland, Portugal, Nederland og Gibraltar, som fremdeles gjenstår i EM-kvalifiseringen.
– Fotball handler om å være et lag der alle ønsker det samme. Laget vil alltid være det viktigste, og om de ikke ønsker å være en del av laget under Smerud, så får de stå på denne avgjørelsen. Da er vi igjen en gjeng som ønsker å kjempe for det samme målet, sier Leo Østigård.

– Ingen sure miner

Zekhnini forteller at han ikke har noen sure miner.
– Leo sier det han må si såklart. Han er en del av landslaget. Det er ingen sure miner, men mye meninger om dette såklart, sier han til Eurosport.
– Skulle du likevel ønske deg større backup fra de andre gutta på laget?
– Det handler ikke om backup. Det får være opp til hver enkelt spiller.
– Skjønner du at det virker litt rart at det bare er tre av en gruppe på 25 spillere som velger denne løsningen?
– Det er tre av 25 som tør å stå fram.
– Hva ser du på som sannsynligheten for at dere gjør comeback på U21, så lenge Smerud har nesten fire år igjen av sin kontrakt?
– Jeg har meldt meg utilgjengelig så lenge Smerud er coach, og står for det, sier Rafik Zekhnini.
Til TV2 har Leif Gunnar Smerud skrevet dette i en mail:
– Dette er spillere som over tid har hatt problemer med å etterleve de krav og forventninger som stilles til landslagsspillere. Vi har strukket oss så langt vi kan for å få de involverte til å forstå hva som forventes uten å lykke, skriver Smerud i en mail til TV 2.
  • Se U21-landslagets EM-kvalifiseringskamper med Dplay og Eurosport Player. Skaff tilgang her!
Fotball
Var på prøvespill hos Chelsea – nå jakter unggutten spilletid på øverste nivå
6 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Flo henter landslagsspiller til Sogndal
7 TIMER SIDEN