Det er den engelske tabloidavisen Daily Mail som skriver hvordan snusbruken har eksplodert blant unge fotballspillere på balløya.
Snus har vært ulovlig å selge i store deler av Europa, inkludert England, siden 1992 på grunn av mulig kreftfare. Men det er likevel ikke ulovlig å oppbevare og bruke.
– Snusen plasseres mellom overleppen og tannkjøttet, og er noe man er vant til å se i barer og klubber enn på engelske fotballbaner, skriver avisen.
Fotball
– Hadde vi ikke gjort det, hadde vi angret resten av livet
5 TIMER SIDEN

Innfører bøter

En fersk forskningsrapport, utarbeidet av Sportsmail, avslører at bruken av snus har blitt svært utbredt i engelsk fotball, og at klubbene nå har tatt grep.
I en ikke navngitt klubb blir snusbruk straffet med bøter på over 100 000 kroner. I en annen ligger straffen på to ukelønner.
Klubbenes managere har uttalt at spillere bruker snus underveis i kamper.
En kilde har også kommet frem og avslørt at en spiller har gjennomgått behandling for kreft i tannkjøttet.

Snus = doping?

At snus bærer med seg potensielle helsefarer, er allmenn kjent. Nå er det også stilt spørsmål om snus bidrar til å øke prestasjonsevnen.
Akademikere hevder nemlig at visse mengder av snus kan bidra til å forbedre flere fysiske attributer, blant annet reaksjonsevne og styrke. Blant disse er doktor Toby Mundel, som etterlyser ytterligere forskning for å finne ut om snus virkelig bidrar tilå gi en en 'urettferdig fordel'.
– Nikotin er et stimuli. Det stimulerer kroppen og hjernen. Du blir mer oppmerksom, mer konsentrert og får sannsynligvis også økt kraft og styrke.
En manager på engelsk fotballs nest øverste nivå, Championship, har fortalt Sportsmail at spillere bruker snus som en måltidserstatter – uten å være klar over konsekvensene.
– Det er forferdelig. Det gir deg en 'buzz', og nå har du spillere som putter det under leppa både før og under kamper. Jeg har ikke sett mine egne spillere gjøre det enda, men om det skulle skje, hadde jeg straffet dem med to ukelønner. På flekken.
Det engelske fotballforbundet (FA) har uttalt at de advarer spillere om potensielle farer ved snusbruk.

Engelsk landslagsstjerne har innrømmet snusbruk

Den engelske landslagsstjernen Jamie Vardy innrømmet snusbruk i 2016, hvor han også hevdet at flere spillere snuset underveis i kamper.
Og Leicester-spissen virker å være inne på noe. Tidligere denne måneden fant Sportsmail nemlig brukt snus rundt spillerbenkene på lagets hjemmebane King Power Stadium.
Sportsmail peker også på det faktum at flere Premier League-spillere følger snus-kontoer på bildetjenesten Instagram. Blant disse er Newcastle-kaptein Jamaal Lascelles og Arsenal-spiss Pierre-Emerick Aubameyang.
Fotball
Dette skuffet Glimt-kapteinen mest: – Ballet på seg
5 TIMER SIDEN
Fotball
Nådeløs Glimt-profil: – Vi var ikke mentalt forberedt
6 TIMER SIDEN