ULLEVAAL (Eurosport.no):
Fra han tiltrådte som landslagssjef og ledet Norge i sin første kamp i mars 2017 i 0-2-tapet for Nord-Irland, har Lars Lagerbäck hatt som mål å forbedre forsvarsspillet – og særlig i egen boks.
Han ble overrasket, ja rett ut sjokkert, over det som ble vist i debuten mot Nord-Irland, og siden har særlig den mentale biten av forsvarsspillet vært et fokusområde for svensken.
Eliteserien
Se drømmetreffet som sikret Molde seieren mot Dudelange
2 TIMER SIDEN
Det tok litt tid før fremgangen kom, og sjokkopplevelsen høsten 2017 mot Tyskland (0-6 i Stuttgart) ble et bunnpunkt, før 2018 viste klar forbedring. Som tallene under viser kom landslaget ned i 0,5 mål innslupne per kamp i fjor, før tallene har økt til 1,25 i 2019.
At motstanderne har vært langt tøffere i inneværende sesong målt mot fjorårets Nations League-gruppespill spiller naturlig nok en stor rolle.
2017: (0-2, 1-1, 1-1, 2-0, 0-6, 8-0, 1-0, 0-2, 0-1) 3-2-4, 13-13
2018: (4-1, 1-0, 3-2, 1-0, 2-0, 0-1, 1-0, 1-0, 1-1, 2-0) 8-1-1, 16-5
2019: (1-2, 3-3, 2-2, 2-0, 2-0, 1-1, 1-1, 1-1) 2-5-1, 13-10

– Vi har stadig dipper

Alt i alt er Lagerbäck fornøyd med utviklingen i forsvarsspillet, men han mener det er rom for å holde konsentrasjonen gjennom 90 minutter enda oftere.
– Jeg synes vi har kommet veldig langt. Selv om vi har hatt dipper i noen kamper, som borte mot Spania, 30 minutter hjemme mot Sverige og et kvarter hjemme mot Romania. Vi ble også presset i perioder mot Færøyene, men det har handlet om hele lagets innsats. Generelt sett har vi blitt klart mye bedre i forsvarsspillet i 2019, særlig tatt 2017 i betraktning, forklarer han til Eurosport.
– Er det forsvarsspill i boks dere er mest forbedret på under deg?
– Godt spørsmål. Ja, det vil jeg nok si. Vi har også utviklet igangsetting og startfasen av angrepene våre, det er sluttfasen vi ikke har vært gode nok på. Spillet har god variasjon og ser bra ut, bortsett fra avslutningene. Så jeg er ganske fornøyd på utviklingen i både forsvars- og angrepsspillet vårt, svarer han.

Her trykker angrepsskoen

Og der penser svensken samtalen over på det som skjer lengre framme i banen. For det er mangel på effektivitet i de tre siste 1-1-kampene mot Spania, Sverige og Romania som gjør at Norge i praksis er ute av kampen om EM-plass i denne gruppa.
(Artikkelen fortsetter under):
Eksempelvis hadde Norge mye ball i bortekampen i Bucuresti, og et visst trykk ble etablert mot rumenernes mål, men det ble ikke skapt mange farligheter foran keeper Ciprian Tatarusanus.
– Hvor trykker skoen for å skape enda flere klare målsjanser?
– Jeg kunne vært ekkel mot spillerne og kalt det mangel på smartness. Men det er veldig lett å sitte på sidelinjen og framfor alt når vi analyserer i etterkant. Vi må få enda bedre bevegelse, vi blir for stillestående istedenfor å veksle posisjoner når vi har en rettvendt spiller med ball nære motstanders 16-meter.
– Særlig fra sidene ser det ut som laget kommer i mange gode posisjoner, hva skal til for å bedre effektiviteten derfra?
– Jeg deler helt og holdent din analyse av kantspillet. Vi har skapt veldig mye på kantene, både Haitam Aleesami og Omar Elabdelloui, som stort sett har spilt alt, har gjort det godt sammen med kantspillerne, men kvaliteten på innleggene har vært for dårlig.
Han forklarer at det blir fokus på denne samlingen, før møtene med Færøyene og Malta, der Norge naturlig nok ventes å ha mye ball.
– Selv om jeg syns vi har jobbet en hel del med det allerede. Det handler også om valgene vi tar i innleggsposisjon, mange innlegg går rett i førsteforsvarer og vi har en del avslutninger der vi prøver å skyte gjennom motspiller. Jeg kjenner ikke til noen som har klart det noen gang.
– Dette skal vi prioritere inn mot disse to kampene, blant annet ved å vise spillerne mye video av valgene vi tar i angrep.
Eliteserien
Trapper ned tross utenlandstilbud: – Ville ikke flytte for langt
3 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Bummen vant kompisduellen mot Høgmo
3 TIMER SIDEN