Populære sporter
All sport
Vis alt

Savner støtte fra Eliteserieprofiler: – Hva har de å tape?

Caroline Simonsen

Oppdatert 08/03/2021 klokken 15:49 GMT+1

Lisa-Marie Karlseng Utland merker at det skjer endringer i fotballen. Likevel savner hun muligheten til mer proffesjonalitet, og at hennes mannlige kollegaer snakker kvinnefotball opp og fram.

Lisa-Marie Karlseng Utland i RBK.

Foto: NTB

Det skjedde mye med norsk kvinnefotball på de årene Norges landslagsspiss, Lisa-Marie Karlseng Utland, spilte fotball i utlandet.
To år før hun fulgte proffdrømmen spilte Utland i Trondheims-Ørn. Da hun returnerte til Norge to år senere, signerte hun for Rosenborg.
Likevel er 28-åringen bare en av få spillere i Rosenborg kvinner som kan leve av fotballen. Fortsatt drømmer hun om en hverdag der også lagveninnene kan fokusere 100 prosent på idretten.
– Det er fortsatt altfor mange som ikke kan satse kun på fotballen, og ha det som en egen jobb. Det er for store forskjeller. Vi må fortsette å jobbe videre, slik at det blir bedre og mer likestilt. Det er store forskjeller, og kanskje blir det aldri likt for herrer og damer, men vi higer etter mer likestilling, sier Karlseng Utland til Eurosport på kvinnedagen 8. mars.

– Tiden er inne

Angrepsspilleren fra Mo i Rana har 55 A-lagskamper og 19 mål for Norge, og i sin første sesong tilbake i Toppserien ble det sølv med Rosenborg. Tross suksessen merker hun at interessen var større i England, hvor hun spilte for Reading.
Her hjemme savner RBK-spissen mer støtte fra sine mannlige kollegaer i Eliteserien.
– Jeg tenker, hva har de å tape? Jeg føler at tiden er inne for det nå, at de står litt mer fram og støtter oss. Med den økonomien de har, så har de ingenting å tape på å prate om oss, snakke oss opp og fram, sier Utland.
picture

Lisa-Marie Karlseng Utland feirer etter å ha scoret for Norge.

Foto: NTB

Tidligere har Mads Møller Dæhli gått foran og vist sin støtte til kvinnelandslaget i forbindelse med mesterskap.I hoppsporten har Halvor Egner Granerud vist stort engasjement for de kvinnelige hopperne og deres kamp for å få lov til å hoppe i stor bakke.
Karlseng Utland tror det ville hatt en effekt dersom Eliteseriespillerne gjorde noe av det samme.
– Det er kjente fjes som har en stemme. Kanskje folk vil høre på. Det hadde vært gull for oss, og det hadde nok sett bra ut for deres del også.

– Ikke ferdig med kampen

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Interesseorganisasjonen for toppklubbene i norsk kvinnefotball, tror norsk kvinnefotball står sterkere enn noen gang tidligere.
– Vi opplever at det som har vært den største hemskoen, negative holdninger knyttet til vår idrett, er i ferd med å snu. Når det er i ferd med å snu, så skjer det gode ting. Vi har en helt annen respekt enn for bare få år tilbake, sier Hege Jørgensen til Eurosport.
Hun er likevel ikke i tvil om at det fortsatt er masse å jobbe med.
Så sent som i desember reagerte Toppfotball Kvinner med flere på at de ikke fikk være med i forhandlingene da TV-rettighetene til norsk fotball skulle selges.
Kvinnefotballen ble verdsatt til under fem prosent av den totale medieavtalen.
– Det viser at vi ikke er ferdig med kampen. Ting som burde vært selvsagt er ikke selvsagt. Helt vanlige rettigheter er ikke rettigheter, men jeg tror NFF har lært, og jeg er glad for at de ydmykt sa at de tok feil. Du får ikke endret noe uten selverkjennelse. Det opplever jeg at de har erkjent nylig.

– Det vi trenger

Jørgensen tror gode samarbeidspartnere som har vist vilje til å investere i lagene i Toppserien har vært en av de viktigste faktorene til at kvinnefotballen har tatt steg.
Det har ført til at spillerne har kjent på en annen selvfølelse og stolthet, som igjen har gjort at de identifiserer seg som fotballspillere, og ikke som studenter med fotball som hobby, slik det kanskje var tidligere.
På kvinnedagen kunne RBK dele nyheten om at Sparebank1 Sør Midt-Norge går inn som den største sponsoren noen sinne i klubbens historie. Det gir håp om at flere RBK-spillere kan leve av fotballen i framtiden.
– Det er det vi trenger. Det skal ikke så mye til for at vi kan få det mye bedre. Jeg vet at mange har lyst til å satse, men det er vanskelig, for man trenger en økonomisk trygghet. Mange har et brennende ønske om å spille fotball og satse på det, men så må de gjøre alt det andre. Det blir en ganske stor belastning, når du har lyst til å satse på fotballen, men må gjøre masse annet i tillegg.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame