Torsdag tikket det plutselig inn en pressemelding fra Norges Fotballforbund: Ståle Solbakken erstatter Lars Lagerbäck som landslagssjef fra og med 7. desember.
– Det har vel ligget i kortene, på en måte. Det ble vel litt slik da Ståle var ferdig i København. Han har vært aktuell før, men nå passet timingen enda bedre for begge partene. Når de først vurderer å gjøre en endring, er det riktig å gjøre det nå mellom to kvaliker og ikke midt i en kvalik, sier Kjetil Rekdal til Eurosport.
– Ståle har vært en klar kandidat lenge, og det er et naturlig og logisk valg slik situasjonen er nå. Det er litt overraskende, for Lars Lagerbäck har gjort en god jobb, men samtidig ikke overraskende ettersom de måtte gjøre det nå, dersom de skulle gjøre det.
OBOS-ligaen
Andre år på rad at de må i kvalik om en plass i OBOS: – Vi har noe der å gjøre
6 TIMER SIDEN
Lagerbäck har løftet Norge rundt 40 plasser på FIFA-rankingen og tok laget til gruppeseier i Nations League i 2018. Samtidig mislyktes han og fikk kritikk for både taktisk tilnærming og laguttak da det gjaldt som mest mot Serbia.
– Lars Lagerbäck har gjort en veldig god jobb, han. Han har et rykte på seg for å få land til mesterskap, og når han ikke klarte det, er det synd. Men det er et landslag som har hevet seg.
Dermed ble forrige landslagssamling, med avlyste kamper mot Israel og Romania, før det såkalte nødlandslaget spilte borte mot Østerrike mens de tidligere uttatte spillerne og Lagerbäck satt hjemme, hans siste i jobben.
Det etter at også «krangelen» med Alexander Sørloth fikk stor oppmerksomhet.
– Det blir en litt trist sorti, med bråket og kamper som ikke ble spilt. Han fikk ikke muligheten til å prøve og fullføre. Men fotballen er jo slik, det vil alltid være diskusjoner den ene og andre veien uansett. Men vi må ikke glemme at Lars Lagerbäck har gjort en veldig god jobb for Norge, mener HamKam-treneren.
Og Rekdal har lite til overs for dem som nærmest stempler svensken som ubrukelig etter tapet mot Serbia og det påfølgende bråket i kjølvannet av samlingen.
– Det er helt latterlig, for det er han ikke. Men det viser bare hvor mange som følger meninger og snur seg etter vinden.

Abstinenser

Det slo ned som en bombe da Solbakken etter nesten 13 år som sjef i FC København, med en rekke titler i Danmark og gode resultater i Europa, fikk sparken i oktober. Han kom nylig med kraftig kritikk i retning ledelsen, som han mente «pisser litt på alt det jeg har gjort».
I helgen snakket også noen av FCKs spillere i negative ordelag om Solbakkens lederstil og det de kalte en lang, ond spiral.
– For meg er det der fjas. En leders ansvar er å pushe og flytte grenser hele tiden. Det er slik jeg har fått høre også, at jeg er så streng og stiller så harde krav. Det er bare fjas, sier Rekdal, og legger til:
– Når du lever på knivseggen, er det ditt ansvar å presse sitronen til det ytterste. De spillerne som takler det og behersker det, blir bedre. Press vil alltid være være der, og det vil alltid være noen meninger om det, men den dagen du som leder får utelukkende godord og ros fra absolutt alle, da har gjort noe galt. Fakta og titler trumfer alt, sier den tidligere landslagskapteinen.
Samtidig tror han den nye hverdagen kan være bra for hans tidligere lagkamerat.
– For Ståle, som har levd med dette hver dag i 15 år og kanskje lenger, kan det å komme litt ut av det en periode sikkert gjøre godt. Det har vært et voldsomt kjør hele tiden, med press og krav om resultater og å selge spillere og å bygge opp noe nytt. Det er aldri tid til en pust i bakken. Det blir en ny hverdag med landskamp en gang i måneden.
– Men jeg er spent på abstinensen hans, om han vil på feltet hver dag igjen, for den kommer tilbake og det blir en livsstil når du lever med det døgnet rundt.
Solbakken har bolig i både København og Hamar, og har lenge vært ofte innom Briskeby, der også sønnen Markus er nøkkelspiller på midtbanen.
– Du er ikke redd abstinensen skal slå ut så hardt at han kommer ruslende ned gata og blander seg inn i det du holder på med?
– He, he, nei, ler Rekdal.
– Det å diskutere fotball er aldri dumt. Jeg synes det er artig å diskutere med Ståle, og er ganske sikker på at han synes det andre veien også. Du vil alltid få noe ut av en faglig diskusjon. Han har sett mange treninger og fulgt kampene hos oss. Vi kan snakke om prestasjon, resultat, formasjon, det er bare bra.
For ordens skyld skal det nevnes at Solbakken var involvert i kulissene da Rekdal ble ansatt som trener i hans kjære HamKam, og at han som investor også bidrar til deler av lønnen hans på Briskeby.

Irritert på «skriking»

Solbakken kommer til å ha mer enn nok å tenke på når det kommer til å ta ut sin første tropp som norsk landslagssjef.
– Nå skal hele Norge mene noe om hvem som skal spille, men dette må Ståle gjøre på sin måte. Vi andre får bare hjelpe til med å prøve å gi ham best mulig spillere å velge i.
For det er ingen tvil om at det ofte er sterke meninger når både tropper og ellevere skal tas ut på det norske landslaget.
– Jeg er veldig opptatt av at det skal være saklig og faktabasert, og ikke hyl og skrik som det er blitt enormt mye av. Nå er det folk som aldri har prøvd selv som skriker høyt. Det er irriterende. Det er aldri så enkelt.
Men selv om han mener Solbakken er en god mann for jobben, advarer Rekdal mot å tro at det blir lett å komme til mesterskap.
– Selv om vi har den soleklare kandidaten på plass, betyr ikke det at det blir enkelt. Kvaliken som kommer nå, blir steintøff. Det er ingen selvfølge at vi bare skal rulle inn i det ene mesterskapet etter det andre. Vi har prøvd mange ganger, både med A- og U-landslag og ikke kvalifisert oss på lenge.
– Vi må vente i spenning og se, og det er viktig å få norsk fotball ytterligere opp på rankingen. Det er det du blir målt på, både forbund, ledere, spillere, trenere og støtteapparat. Det bør være en ganske stor sjanse i EM-kvaliken som kommer etterpå, når nesten hele Europa skal være med. Nå blir det en ny æra, vinkling og nye folk. Det blir spennende.
Se intervjuet med FCK-spillerne her:

Spillerne snakker ut om Solbakken: – En lang, ond spiral

Eliteserien
Tar ikke av etter Europa-suksess og milliondryss: – Teller ikke penger
8 TIMER SIDEN
Eliteserien
Gjermund Åsen fortsetter i Lillestrøm
10 TIMER SIDEN