Kjetil Rekdal har nok en gang sett at Norge taper en kamp når det virkelig gjelder.
HamKam-treneren, som selv hadde en ikke ubetydelig karriere på landslaget, mener at det er for enkelt å skylde på enkeltspillere, laguttak og bytter når man skal se på hvorfor Norge leverte en svak fotballkamp mot Serbia.
Eliteserien
Fikk gult kort for filming: – Jeg tar det, beklager!
13 TIMER SIDEN
Vanskelighetene med å vinne kamper når det virkelig gjelder har vedvart så lenge, at han er sikker på at problemet er større enn som så.
– Det er mangel på vinnerkultur, eller prestasjonskultur, når det virkelig gjelder. Det har gjenspeilet seg i mange, mange år. Hver gang det blir litt positivitet så går vi på trynet. Vi fikk oss en brutal reality check i går igjen, sier Rekdal dagen etter at drømmen om EM igjen ble knust.
Den tidligere utenlandsproffen synes hele det norske laget, med unntak av Rune Almenning Jarstein og Mathias Normann, leverte under par i går.

– Det er jo litt norsk

At store deler av laget underpresterer i avgjørende kamper, tror han blant annet skyldes at spillere og ledelse ikke er tøffe nok med hverandre. Et fenomen han ser på som typisk norsk.
– Vi er veldig opptatt av å hause oss opp før vi har prestert noe som helst. Det er jo litt norsk. Vi er rett og slett ikke tøffe nok med hverandre, og stiller ikke krav når det virkelig gjelder. Det er lett å gjemme seg unna, det er lett å komme med, jeg skal ikke kalle det unnskyldninger, men årsaker, til at vi ikke får det til, reflekterer HamKam-treneren, som selv har slitt med å få sitt eget lag til å prestere.
Spørsmålet er, ifølge han, hvordan laget skal løse prestasjonsproblemet, og komme over kneiken, slik at man i framtiden makter å levere opp mot sitt beste, også i kamper hvor det er mye som står på spill.

Norge - Serbia.

Foto: Getty Images

– På ett eller annet tidspunkt må du ta lærdom av at du ikke får det til. Har du de rette typene? Har du den rette ledelsen? Har du den rette sammensetningen? Jeg sitter ikke på noe fasit, for jeg er ikke nær nok laget, men en må i alle fall gjøre en grundig undersøkelse av hvorfor vi ikke klarer å vinne når det virkelig gjelder, mener Rekdal.
Det er mange som har ment mye om det norske laget, Lars Lagerbäck og hans framtid som norsk landslagstrener etter gårsdagens tap. Kjetil Rekdal tror det er for enkelt å se på disse tingene hver for seg, alt henger sammen.
– Hadde Norge på sitt aller beste tapt for Serbia, så hadde det ikke vært noe spørsmål, men Norge var svake. Da er spørsmålet hvorfor? Noe er det manko på. Dette er ikke bra nok, og det kommer ikke til å endre seg før vi endrer noe, tror Rekdal.

– Vi er altfor snille

Rekdal er klar på at Lars Lagerbäck har løftet det norske laget, og at løsningen ikke nødvendigvis er å kvitte seg med hverken spillere, trener(e) eller ledelse.
Det handler om å skjønne hvorfor vi har et landslag som underpresterer i de viktigste kampene, og deretter finne en måte å snu trenden på.
– Da må du grave litt i det, og så er det ubehagelig å finne fram til litt ekle ting som du må forbedre. Noen takler det og noen takler det ikke, men hvis en begynner å knekke koden, så er det to som knekker koden, og så begynner det å spre seg, tror Rekdal.
Samtidig påpeker han at det er lett å bli bedre, dersom man er skikkelig dårlig. Det er når man begynner å bli god, at det er vanskelig å forbedre seg ytterligere.
– I utgangspunktet er vi for snille. Når du begynner å bli god, og skal ta det siste steget – det er brutalt. Da må du se på små detaljer som du kanskje ikke har tenkt på. Du må endre på ting som du kanskje har vært god på før, for å bryte ut av det siste skallet, og der er vi ikke. Vi er altfor snille med hverandre.
Eliteserien
Moe om gulljakten: – Vi er skuffet i dag
13 TIMER SIDEN
Eliteserien
Kaller det flaut og pinlig: – Håper gutta kjenner at det går på stoltheten
13 TIMER SIDEN