Fotballverden reagerte med sjokk og vantro da Bundesliga-klubben Borussia Dortmunds spillerbuss ble utsatt for bombeangrep på vei til Champions League-møtet med Monaco tirsdag kveld.
En av dem som har latt seg prege av bombeangrepet som rammet den tyske storklubben er Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal.
– Det er skremmende. Det er et bevis på at det kan skje overalt. Alt slikt er skremmende uansett, det smeller jo over hele verden om dagen. Det er trist, leit og ekstremt skremmende. Dette viser hvor langt terroren er villig til å gå, du er nesten ikke trygg noen plasser lenger, sier Rekdal.
Fotball
Haaland kåret til Europas beste unge spiller
21/11/2020 PÅ 09:32
Rekdal har selv tilbrakt flere år i tysk Bundesliga, både som spiller og trener, og kjenner landet og dets glade fotballkultur bedre enn de fleste.
– Tysk fotball er jo kjent for å være ganske åpen. Dortmund er en familieklubb som har en veldig åpen dør. Det gjøres veldig mye der for at supporterne skal få nærhet til klubben og spillerne. Tyskerne har store tradisjoner for denne åpenheten, men den får seg naturligvis en knekk nå. Sikkerhetstiltakene vil tvinge seg frem, sier Rekdal.

– Aner ikke hvordan jeg ville reagert

Den tidligere Borussia Mönchengladbach- og Hertha Berlin-proffen sier han har tenkt mye over hvordan han selv ville reagert i en slik situasjon.
– Jeg har tenkt på hvordan jeg ville reagert etter en sånn situasjon. Jeg aner rett og slett ikke. Jeg vet ikke om jeg kunne prestert dagen etter. Antageligvis er du i så stort sjokk at du ikke forstår helt hva som har skjedd, og så hadde det nok sunket inn etter hvert, sier han, før han legger til:
– Man sitter jo på bussen og konsentrerer seg om kampen og har alle tankene samlet der, så smeller det plutselig. Nå vet vi ikke hele omfanget ennå, men det kunne sikkert gått enda verre. Og så skal du ut og prestere dagen etter. Du kan si hva du vil, men fotballspillere er mennesker de også. Med de enorme forventningene og det presset som ligger på dem til vanlig, og så skal man prestere i 90 minutter etter en slik hendelse – det er umulig ikke å bli preget av det. Husk at mange av spillerne er gutter på 18-20 år, som skal spille foran 75-80 000 tilskuere etter nettopp å ha vært i livfare. Det setter ting i perspektiv og da blir ikke fotballen viktig lenger, forklarer Rekdal.
Rekdal tror kveldens kamp på Signal Iduna Park vil bli svært spesiell. Tyske medier forteller onsdag morgen flere historier hvor Dortmund-fans har tatt inn Monacos tilreisende supportere over natten på oppfordring fra den tyske klubben selv.
– Det blir spennende å se hvordan spillerne og stadion blir i kveld. Det kommer til å bli en vanvittig stemning og forbrødring på tribunen mellom Dortmund- og Monaco-supportere. Fotballfamilien vil stå samlet mot slike forsøk på å ødelegge. Jeg tror resultatet kommer i andre rekke for Dortmund i kveld, sier Rekdal.

Bundesliga-kommentator reagerer

Eurosports Bundesliga-kommentator Petter Bø Tosterud er klar på at kampen aldri burde vært spilt så tett opp til angrepet som rammet den tyske klubben.
– Det går på uklarheten rundt hendelsen. Det har vært et angrep mot laget og man må se på det som et drapsforsøk. Det er en hendelse som må ha satt sine spor i spillerne. Vi er jo blitt fortalt at de kastet seg ned i bussen uten å ane hva som skjedde eller kom til å skje. At de skal gå ut og skinne på den største scenen som er i europeisk fotball 22 timer etter en slik hendelse synes jeg er feil, sier han.
– Mange vil si det er på grunn av en presset terminliste, men i en slik situasjon, med så mye usikkerhet og uavklart, burde ikke kampen spilles så tett på. Vi har sett at de kan flyttet et helt verdensmesterskap til desember, da burde det være mulig å flytte på en fotballkamp mer enn dette også, sier han.
Tosterud mener det først og fremst er kveldens kamp som er problematisk.
– Før helgens kamp mot Eintracht Frankfurt vil jeg håpe og tro det er kommet flere opplysninger på bordet enn det som er nå. Politiet skal holde ny pressekonferanse i Karsruhe kl. 14 i dag, der vil det vi antagelig få vite mer om hva som har skjedd. Det har blitt spekulert mye, blant annet om innholdet i brevet. Vi vil nok få vite mer om det og hvem som har hatt med det å gjøre. Hvor mye informasjon som kommer ut vil nok legge grunnlaget for hvordan opplevelsen i helgen blir. Jeg tror først og fremst det er kampen i dag som blir litt guffen for Dortmund-spillerne, sier han.
Bundesliga
Haaland-dobbel sikret seriesølvet for Borussia Dortmund
20/06/2020 PÅ 15:39
Champions League
Haaland og Dortmund overkjørt og utslått av PSG
11/03/2020 PÅ 21:55