– Det er en sjokkerende løsning. De spillerne som nå blir permitterte kan nesten bare rive avtalene sine i stykker. De lever på lånt tid i klubben uansett, er Jonssons knallharde dom.
NISO, Norsk Toppfotball, Toppfotball Kvinner, Divisjonsforeningen og Norges Fotballforbund har alle forhandlet og diskutert seg fram til felles betingelser.

Dette er enigheten

Eliteserien
Se høydepunktene: Lehne Olsen herjet med Odd
9 TIMER SIDEN
Dette er punktene som skal vektlegges når toppfotballklubber framover kommer til å permittere både spillere og trenere:
1. At permitteringsgrunnlaget består så lenge Helsedirektoratets vedtak opprettholdes, eventuelt forlenges på samme betingelser som i dag.
2. Det oppfordres til å vise særlig hensyn til spillere som ikke tilfredsstiller kravene til å motta dagpenger, eller får disse avkortet og så fremt det lar seg gjøre søke å sikre et tilstrekkelig inntektsgrunnlag for disse spillerne.
3. At en klubb kan legge vekt på å beholde nøkkelpersonell - herunder spillere av betydelig verdi for klubben - i vurderingen av hvilke spillere som skal permitteres, forutsatt at klubben har gjort saklige og samvittighetsfulle individuelle vurderinger av de enkelte spillerne.
Alle punktene over gjelder også trenere og støttepersonell rundt klubbene.

Reagerer kraftig

Men Jonsson reagerer på at NISO ikke har klart å gå med på noe solidaritet overfor spillerne.
– Klubbene kommer til å permittere spillere som er uten salgsverdi. Mange ganger er det klubbspillere. Det kan bli store forskjeller internt i laget, og det må da bare skape splid, sier han.
– Det er meget overraskende at NISO er med på en så lite solidarisk løsning. Her må virkelig klubbene ta på silkehansker, men jeg klarer ikke se hvordan de skal løse dette.
Punkt nummer tre vil si at klubbene selv kan gjøre egne vurderinger på hvilke spillere/trenere de anser som av betydelig verdi for klubben. Med andre ord kan en gitt klubb velge å ikke permittere hele stallen, men kun enkelte spillere. Det samme gjelder altså trenere og støtteapparat i fotballklubbene.
Samtidig ber man altså om å vise ekstra varsomhet overfor spillere/trenere som ikke har rett på dagpenger.
Dette kan eksempelvis være utenlandske spillere med kort opphold i Norge, lånespillere eller mennesker som av andre grunner mister inntekten sin ved permittering i perioden framover.

– Han mener mye om mangt

Joachim Walltin respekterer Jonssons meninger men understreker overfor Eurosport.no at han er mer opptatt av å ivareta spillerene.
– Herr Jonsson mener mye om mangt, så det er greit det.
– Dette er jo egentlig bare en forlengelse av reglene. Du står litt friere i forhold til hvem du plukker ut. Det er et viktig element at ulike spillere har salgsverdi. Det kan ikke sammenlignes med andre bransjer, legger han til.
Når det kommer til påstanden om NISO ikke har vært solidariske i dette tilfellet, sier han følgende:
– Det må han gjerne mene, men det står alltid fremst i panna vår at vi skal ta vare på spillerne først.
Dette sa Leif Øverland tidligere på tirsdag om temaet:

NTF-sjefen: – Om de ikke permitterer nå, så gjør de ikke jobben sin

Eliteserien
Se høydepunktene: Strand Nilsen sikrer hjemmeseier på slutten
9 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Sogndal med borteseier mot Grorud
10 TIMER SIDEN