Det tilhører sjeldenhetene at norske fotballspillere slår gjennom etter å ha prøvd lykken gjennom collegefotball. Dette er to historier om spillere som fikk den amerikanske drømmen oppfylt.
VM
Publikum med tydelig beskjed til FIFA-presidenten
3 TIMER SIDEN
Eurosport skrev tidligere i vinter om hvordan Sondre Norheim (23) sikret seg en overgang til MLS - den øverste ligaen i USA - og hvordan både han og andre mener norske spillere i Nord-Amerika blir bortglemt av norske klubber.
Artiklene kan du lese her:
Fra college til MLS: De kalte han bare The Beast
De usynlige norske spillerne i USA
Samtidig skal vi ikke glemme suksesshistoriene. For det er én som fikk realisert drømmen om å bli proffspiller allerede for flere år siden etter å ha gått USA-ruta. Ranheims Øyvind Alseth (26) hadde så og si gitt opp fotballen og hatt sin første arbeidsdag hos en bank i Trondheim da telefonen fra Toronto FC ringte i 2017.
Det kom i kjølvannet av fire års utdanning med økonomi og fotball i New York.
– Jeg hadde prøvd meg i Rosenborg og nådde ikke helt opp der, så jeg trengte et miljøskifte. Jeg visste ikke hvordan veien min videre som fotballspiller så ut, innrømmer han overfor Eurosport.
– Heldigvis traff jeg med avgjørelsen. Jeg hadde en veldig fin tid i USA.
Og en fin tid ble altså til proffkontrakt i Toronto FC og ligagull sammen med en rekke stjerner - Jozy Altidore, Sebastian Giovinco og Michael Bradley blant dem.
– Jeg visste jo før jeg dro at det kom til å bli tøft å få seg en kontrakt i en klubb. Men så ble det Toronto. Der fikk jeg en fire-fem kamper, så ble jeg skadet akkurat da jeg fikk litt tillit. Men å få være en del av laget som både vant serien, cupen og slo alle slags rekorder, var jo helt utrolig.

– Heldig med Ranheim

Alseth ser på det som et unntak, snarere enn en regel, at han faktisk hadde en karriere å fortsette da han var ferdig i Toronto og kom tilbake til hjemlandet.
– Da jeg flyttet hjem til Norge var jeg heldig som klarte å komme inn i Ranheim. Det var flaks at jeg kjente så mange i Ranheim. Mange av kameratene mine hadde spilt der lenge, og sånn sett var veien til prøvespill kort.
– Jeg vet ikke hvordan det hadde sett ut for meg om jeg skulle prøvd å komme meg inn i en klubb uten å ha hatt fordelen av at de visste hvem jeg var. Det er ikke alle som kommer tilbake fra USA som har den fordelen.
Dermed er kanskje det kritiske punktet hvor man potensielt kan gå glipp av flest talenter når i utgangspunktet ambisiøse norske fotballspillere returnerer hjem etter fire år, uten at klubbene egentlig vet noe særlig om prestasjonene de har gjort.

Jeppe Moe en annen solskinnshistorie

Det er nettopp det Nicolay Netskar, direktør i PursuePro, jobber med å forbedre. Han har fungert som en slags rådgiver for mange norske spillere i Nord-Amerika de siste årene, etter at han selv valgte å spille collegefotball i hans yngre dager og endte opp på U23-laget til Seattle Sounders. Han påpeker at det er flere suksesshistorier enn bare Alseth.
– Jeppe Moe i Stabæk gikk for eksempel rett inn på A-laget deres etter å ha kommet fra college-spill i Florida for noen år siden, sier han til Eurosport.
Interessant nok ble backen konfrontert med spørsmålet om han trappet ned fotballsatsingen da det ble klart at han skulle reise til USA i 2014 og dermed ikke signerte ny kontrakt med Stabæk.
– Jeg har fortsatt ønske om å bli toppspiller. Dette blir nok ikke nedtrapping. Jeg føler dette er muligheten jeg har til å komme tilbake og spille på et høyt nivå, sa Moe til Budstikka den gang.
Det viste seg altså at han skulle ha rett i det. Kun to år etterpå var han tilbake i Stabæk og ble helt sentral på backen i Bærum.
Netskar oppfordrer fortsatt norske unggutter til å ta den kjappeste ruta, men synes den amerikanske drømmen er en god backup om man nekter å gi opp.
– Om veien er kort til spilletid i Eliteserien, er det en enklere vei. Har man ikke det, så får man mye ut av å reise til USA. Det er en helt egen opplevelse og en annen type vei å gå mot målet man har som ung fotballspiller.

Mange MLS-fordommer

Øyvind Alseth er én av ikke veldig mange nordmenn som sitter med førstehåndserfaring på den amerikanske ligaen. Nå ønsker han å ta et oppgjør med stempler MLS har fått opp gjennom årene.
– Mange ser kanskje på MLS som et sted der spillere som er i ferd med å legge opp drar for å tjene litt penger. Det var ikke min oppfatning av troppen i Toronto så lenge jeg var der. Jeg føler ligaen har tatt større steg i den retningen. Det er flere og flere spillere på toppen av karrieren sin der.
26-åringen fortsetter:
– Jeg kan skjønne at man assossierer MLS med gamle spillere, men klubbene der virker mer fokuserte på yngre krefter nå. Det er veldig bra for ligaen sett over ett. Så ser man at det er muligheter for unggutter, blant annet nordmenn, som markerer seg og blir hentet til ligaen.
Slik altså både Alseth selv ble. I tillegg til, nå nylig, Sondre Norheim (Nashville SC) og Jonas Fjeldberg (FC Cincinnati).
Sett denne?

Rekdal varsler hevn mot kona etter baris-bilde

VM
USA snøt Iran for historisk VM-avansement
4 TIMER SIDEN
VM
Supporter bortvist etter regnbue-markering
6 TIMER SIDEN