Populære sporter
All sport
Vis alt

Lagerbäck til kamp mot stygge statistikker: – Har ikke prestert godt nok

Eurosport
AvEurosport

Publisert 25/03/2018 klokken 16:53 GMT+2

Lykkes Norge i landskampen mot Albania mandag, kan Lars Lagerbäck sette strek over noen tunge statistikker for norsk fotball.

Lars Lagerbäck

Foto: Scanpix

Seier i Elbasan vil bety at Norge på fire dager har vunnet like mange landskamper i mars måned som på de 13 foregående årene til sammen. Da vil også hans dårlige bortestatistikk lysne betraktelig.
– For å komme til mesterskap trenger vi poeng på bortebane. Mandag er en mulighet til å vise at vi kan være gode også der, sier Mohamed Elyounoussi til NTB.
Mars måned har siden årtusenskiftet vært et mareritt for Norges landslag, som i den perioden er uten seier i kvalifiseringskamper (tre uavgjorte, seks tap) i årets tredje måned. Det bør endres om den lange sluttspilltørken skal brytes, for kvalifiseringen til EM i 2020 starter i mars neste år, trolig med to kamper.
Tar vi med vanlige landskamper er bildet litt lysere, men ikke mye. Siden 2000 hadde Norge før den siste ukens samling tre seirer i mars: Mot Serbia-Montenegro i 2004, Slovakia i 2010 og Finland i 2016. I tillegg kommer sju uavgjorte kamper og ni tap, altså tre tap for hver seier.
– Det høres ikke voldsomt bra ut. Jeg håper at vi klarer å snu det. Spillergruppa er veldig ivrig på å gjenskape prestasjonen mot Australia, så får vi se om vi greier det, sier Markus Henriksen til NTB.

Ustoppelig

Det har ikke alltid vært slik at Norges landslag sliter i mars. På 1990-tallet var laget tvert imot nesten ustoppelig i den måneden. Sju seirer og en uavgjort var fasit i de åtte mars-landskampene mellom 1990 og 1999.
Det er viktig å prestere i mars. Siden 1993 har det bare skjedd to ganger at Norge ikke har hatt en landskamp i mars måned: 2003 og 2012.
Fredagens 4-1-seier over Australia var Norges klareste triumf i mars siden Forente arabiske emirater ble slått med samme sifre i 1997. Bare tre dager senere har laget sjansen til å følge opp mot Albania.
– Vi har restituert godt og hatt gode økter mellom kampene. Vi er klare til å prestere, sier Kristoffer Ajer.

0-11

Mandagens kamp er en anledning til å runde av Lagerbäcks marerittrekke på bortebane. San Marino ble riktig nok slått 8-0 i fjor høst, men om vi holder lag som ikke er blant de 200 beste på FIFA-rankingen utenfor er Lagerbäcks bortestatistikk fire kamper, fire tap og 0-11 i målforskjell.
Han kom skjevt ut med 0-2 i VM-kvalifiseringskamp mot Nord-Irland i mars (selvsagt) i fjor, mens det gikk helt galt med 0-6 mot Tyskland i Stuttgart i september. Det var Norges styggeste tap siden 1972. I november ble det 0-2 mot Makedonia og 0-1 mot Slovakia.
– Jeg tror ikke på flaks og uflaks, så det kommer av at vi ikke har prestert godt nok borte. Jeg har i mange år sagt at jeg irriterer meg over at man skal gjøre det dårligere borte enn hjemme. Jeg finner ingen annen forklaring enn at det er mentalt, sa Lagerbäck etter Norges trening i Tirana søndag.
På Ullevaal er Lagerbäck ubeseiret som norsk landslagssjef etter fem kamper. Skal det bli suksess i Nations League og EM-kvalifiseringen, må laget prestere både hjemme og borte, og mandag er en ypperlig anledning til å vise at det lar seg gjøre.
(©NTB)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame