Veteranspissen Nina Burger ble matchvinner med sin scoring etter et kvarter. Det østerrikske laget er i sitt første sluttspill, og allerede i den første kampen ordnet det Østerrikes første seier i et EM-sluttspill i fotball uansett kjønn.
– Det gjør oss svært stolte. Vi visste at Sveits tar store sjanser med ballen, og vi spilte aggressivt fra start og satte dem under press. Planen var å gå hardt ut og utnytte deres feil, og det lyktes, sa landslagssjef Dominik Thalhammer.
Sveits var i utgangspunktet favoritt til å slå følge med Frankrike videre fra gruppe C, men er nå ille ute. I neste kamp mot Island må laget greie seg uten midtstopper Rahel Kiwic, som fikk direkte rødt kort for å felle Burger rett utenfor 16-meteren i det 60. minutt.
OBOS-ligaen
«Bummen» nekter å sette målsettinger: – Fokuset er blitt for stort
3 TIMER SIDEN
– Det var ikke dette jeg ventet av laget mitt. Det var nervøsitet, dårlig pasningskvalitet, mange feil, og vi vant knapt en duell. Det virket motløst og hjelpeløst. Først etter utvisningen ble det bedre. Da virket det som en bør forsvant fra spillernes skuldre, og da spilte de med større mot, sa Sveits' landslagssjef Martina Voss-Tecklenburg.

Sjokkstart

Sveits ble overkjørt av Østerrike i begynnelsen. Etter tre minutter var det bare tilfeldigheter som hindret scoring etter hjørnespark, og rett etter førte en forsvarsbrøler til at to østerrikere kom alene med keeper. Nicole Billa forsto ikke hvor god tid hun hadde og avsluttet i ubalanse med skudd utenfor.
Burger viste en helt annen ro og skjøt i mål da hun etter et kvarter ble spilt gjennom av Sarah Zadrazil etter at Lisa Makas (svimmel og med bandasjert hode etter en sveitsisk albue) vant ballen.
Sveitsernes stjerneduo Ramona Bachmann og Lara Dickenmann greide aldri å prege kampen fra sine kantroller, og tross stort overtak i ballbesittelse greide Sveits knapt å skape sjanser. Den første og eneste store kom i det 74. minutt, da Manuela Zinsberger måtte ta fram en god redning for å nekte innbytter Vanessa Bernauer scoring.

Ørnerede

Sveits presset i sluttminuttene, men uten at det ble sjanser eller mål. Dermed ble det østerriksk jubel foran 4781 tilskuere på Go Ahead Eagles' hjemmebane i Deventer, kjent som De Adelaarshorst (ørneredet).
– Vi kunne ikke fått en bedre start. Jeg er superstolt av hele laget, og av treneren også. Vi var veldig godt forberedt, sa midtbaneankeret Sarah Puntigam, som ble kåret til kampens spiller.
Onsdag er det to nye nabodueller i EM, med England – Skottland og Spania – Portugal. Neste uke avsluttes gruppe A med Nederland – Belgia og Norge – Danmark. Det norske lagets siste gruppekamp spilles også i Deventer, som er ti minutter fra lagets base i Apeldoorn.
(©NTB)
Fotball
Oppløftende nyheter om Ull/Kisa-talent etter stygt fall
5 TIMER SIDEN
Eliteserien
Henter talent fra Ull/Kisa: – En spiller med X-faktor
7 TIMER SIDEN