Martin Ødegaard (18) ble en internasjonal hit, nærmest over natten, etter at han som 15-åring debuterte i Eliteserien og Youtube-videoer av den unge driblefanten gikk viralt.
Her til lands ble Ødegaard lyset i en ellers mørk norsk fotballhverdag, med et landslag som på ingen måte presterte, samtidig som at norske klubblag ble sjeldnere og sjeldnere innventar i europacupene.
En overgang til Real Madrid gjorde ikke akkurat hypen rundt den unge drammenseren noe mindre, men siden den gang har Ødegaard oftere og oftere blitt gjenstand for kritikk – særlig i internasjonal presse.
Eliteserien
Godset-juvelen skrev ny kontrakt: – Går en lys fremtid i møte
11 TIMER SIDEN
Så sent som i januar trakk The Telegraph paralleller fra nordmannen til fotballnomaden Fredddy Adu – mannen som hadde verden for sine føtter da han som 14-åring fikk proffkontrakt i DC United, men siden forsvant ned i Fotball-Europas dype brønn.
Den sammenligningen får U21-landslagskamerat, og Celtic-spiller, Kristoffer Ajer (19) til å riste på hodet.
– Det er helt håpløst å gjøre. Han er fortsatt bare 18 år. Det å stemple ham som en ny Freddy Adu eller noe sånn, er helt sinnssykt å gjøre, fnyser Ajer når Eurosport.no konfronterer ham med påstanden.
Uten å ha kjent på eksakt det samme trykket, klarer Ajer, som også selv debuterte i ung alder i Tippeligaen før han ble solgt til den skotske storklubben, å sette seg litt inn i hodet til sin landslagskamerat.
– Det må være vanskelig å leve med et sånt press som han gjør. Det har vært sånn fra han debuterte i Eliteserien, han har prestert på et veldig høyt nivå, så det kommer selvfølgelig naturlig når han var så vanvittig god. Men jeg tror ikke det er noe han tenker mye på, så det går nok helt fint, sier han.
I Heerenveen kan Ødegaard nå se ut til å ha funnet en plass hvor han får tid og fred til å utvikle seg og ta de stegene han må for å leve opp til de enorme forventningene som har hvilt på hans skuldre.
– Jeg ser han tar steg for hver eneste samling vi møtes. Martin er en fantastisk bra fotballspiller som gjør det fantastisk bra her, og har utviklet seg veldig bra, slår Ajer fast.
Ødegaard ga tidligere onsdag selv uttrykk for at han føler han er på en bra plass med tanke på sin videre utvikling.
– Jeg trives veldig godt i Heerenveen og føler jeg er på et bra sted. Ingen av planene her er forandret. Mot slutten av sesongen har jeg spilt mye og er fornøyd med det jeg har fått til da. Nå får jeg en full oppkjøring med laget, og det er viktig, sa Ødegaard til Eurosport.no.
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
12 TIMER SIDEN
Fotball
VIF forlenger med talentduo: – Interesse fra europeiske klubber
13 TIMER SIDEN