• Se bergensderbyet Brann - Åsane lørdag fra kl. 17:30 på discovery+ og Eurosport Norge
Gjennom 2000-tallet tok Mathias Dyngeland turen fra Fana og ned til Brann Stadion annenhver søndag for å se klubben i sitt hjerte spille. Med profiler som Håkon Opdal, Robbie Winters og etter hvert Erik Huseklepp, kunne den unge gutten med det lyse håret se cupgullet bli innkassert i 2004 - og det etterlengtede seriegullet komme «hem» tre år senere.
To drømmer stod i hodet på bergenseren da han selv spilte fotball i bydelen sør for sentrum: Han ville bli Brann-spiller og utenlandsproff. Men veien dit var lang.
OBOS-ligaen
Kostbart flykaos for KFUM etter stortap: – Jubler ikke akkurat over dette
9 TIMER SIDEN
I 2012 debuterte Mathias Dyngeland for Fana i cupen og 2.-divisjon. Sisteskansen imponerte stort, spesielt mot Stabæk, hvor Fana holdt på å slå ut laget fra Eliteserien. Dyngeland etablerte seg på G17-landslaget, og Sogndal ville hente den unge bergenseren.
Eliteserien ble neste stopp.
Debuten på det høyeste nivået kom i 2014. Da var 19 år gamle Dyngeland blitt U21-landslgaskeeper. Det endte med nedrykk - men fanagutten var med på å spille Sogndal tilbake til Eliteserien hvor han ble ubestridt førstekeeper de neste sesongene, med samling på a-landslaget som rosinen i den berømte pølsa.

Innom Sverige

Etter 165 kamper i hvitt og svart gikk ferden videre. Elfsborg og Allsvenskan stod for tur. Dyngeland var tiltenkt rollen som førstekeeper. Kontrakten ble signert høsten 2019, men før 24-åringen hadde rukket å flytte til Borås, like sør for Gøteborg, hadde klubben sett at keepertalentet Tim Rönning var bedre enn de hadde forventet - og rollene ble endret. Rönning gikk fra å være utfordrer til å være førstevalget. Dyngeland ble henvist til benken før han i det hele tatt hadde fått vist seg frem.
– De årene i Sverige var først og fremst veldig lærerike. Jeg lærte utrolig mye, og ville ikke vært foruten den erfaringen. Når jeg ser tilbake på det skulle jeg ønske det skjedde tidligere i karrieren, sier Mathias Dyngeland til Discovery.
Han holder på å flytte inn en leilighet sammen med barndomskjæresten like ved Nordåsvannet på Paradis mens vi prater. Vi ber han utdype hvorfor han ikke ville vært foruten en benketilværelse i Sverige.
– Du tar det med i ryggsekken, og så reiser man videre mer robust enn før. Jeg har lært mer både som keeper og person, jeg lærte mye der borte - og skulle selvsagt gjerne hatt kamper også, men litt uflaks, skader og tilfeldigheter gjorde at det ikke ble slik, sier Dyngeland på sin rene bergensdialekt.

– Brann er en gigant

Etter halvannet år i Sverige gikk turen tilbake til Norge. Vålerenga hadde nettopp solgt Kristoffer Klaesson til Leeds - og var på jakt etter en ny keeper. Dyngeland kom på lån - og ble gjenforent med Kjetil Haug, som var reservekeeper bak Dyngeland i Sogndal, men oppholdet fikk en trang fødsel.
Dyngeland debuterte i en Vålerenga 2-kamp i landslagspausen i september. Der pådro han seg en strekk. Mens Fana-keeperen gikk skadet viste Haug lovende takter mellom stengene for hovedstadsklubben. Rollene fra tiden i Sogndal ble snudd, og Dyngelands opphold ble avspist til tre kamper fra start i Eliteserien.
– Har egentlig ikke så mye å si om det halvåret. Jeg er skuffet over at det ikke ble mer spilletid, og jeg tenker at jeg burde hatt mer, sier Dyngeland høflig.
  • Få med deg Brann - Åsane lørdag fra kl. 17:30 på discovery+ og Eurosport Norge!
Han er ikke blant dem som slenger med leppa mot andre. Slik har han aldri vært, hverken da han mistet plassen til Kenneth Udjus i Sogndal, under tiden i Elfsborg eller i Vålerenga. Han krummer nakken, jobber hardere - og mer presist. Nå er han på plass i Brann, hvor han debuterte i ligasammenheng i helgen mot Ranheim. Én av to barndomsdrømmer er i ferd med å gå i oppfyllelse.
– Den drømmen har alltid vært stor, men så balanserer man det, fordi som fotballspiller ønsker man å nå så langt som mulig, sier Brann-supporteren før han forklarer hva som gjorde at han ble Brann-spiller.
– De kom på banen med et prosjekt som jeg hadde, og har, veldig troen på, og jeg har lyst å være med på den reisen de har startet på.
– Kan du forklare mer hva som ligger i «den reisen»?
– Brann er en stor gigant som ikke har prestert på nivået til klubbens og byens størrelse. Fasilitetene og trykket rundt klubben er enormt, og så har det ikke gått etter forventningene sportslig, men nå merker man at dette er en sulten gjeng - og et miljø som pusher hverandre fremover, forklarer 26-åringen, videre.
Brann-karrieren startet ikke perfekt for keeperen. Brann forsvant ut av cupen etter et tap mot KFUM Oslo etter et skudd som Dyngeland burde ha tatt. 26-åringen la seg flat etter kampen. Siden den gang har det gått bedre - og mot Ranheim i seriepremieren ble det smultring på Dyngeland og 4-0 seier for laget mot Ranheim.

Ny rolle

Dyngelands styrke gjennom karrieren har vært det keepertekniske. I Sogndal slo han gjennom som en god skuddstopper - og en leder i ung alder. Nå har han fått et ekstra ansvar med å være en del av frispillingen bakfra. En utfordring han liker.
– Det er veldig givende og utfordrende. Det er en dimensjon hvor jeg ønsker å ta nye steg. Jeg føler meg ikke ukomfortabel med ball i beina, men føler heller at jeg har retten til å styre spillet. Så må jeg bli mye bedre på det, sier han.
Det var det som drev han i Sverige. Ønsket om å hele tiden ta nye steg. Om han ikke får gjort det i kampsammenheng, så legger han ned ett ekstra gir på trening.
– Det at jeg er konstant sulten har ført meg dit jeg er. Det er litt både og - for når det går dårlig så er det bare det jeg tenker på, men når man gjør ting over tid - med kontinuitet så tar man steg, mener Dyngeland som også har gjort ferdig utdannelsen på siden.
Ved siden av sulten ligger det også en perfeksjonist i arbeidet han gjør. Alt skal ha sin plass, sin mening og det skal ligge en detaljert plan til grunn. Det merkes i treningsarbeidet - og i innredningen av den nye leiligheten i Bergen.
– Jeg har tingene mine på plass. Andre synes sikkert det kan være for mye, men ikke i mitt hode. Perfeksjonisten i meg eksisterer, men jeg forsøker å glatte den ut, humrer Branns nye nummer én.
  • Lørdag spiller Brann byderby mot Åsane på Brann Stadion. I tillegg til å reise til Kniksens Plass 1 kan du se kampen på discovery+ og Eurosport Norge fra kl. 17:30!
Se høydepunktene fra kampen mot Ranheim her.

Se Brann valse over Ranheim

OBOS-ligaen
Tverrliggeren hindret Bryne-seier mot Blink
EN DAG SIDEN
OBOS-ligaen
Mehnert-dobbel straffet KFUM
EN DAG SIDEN