I 2019 ble det lagt nytt kunstgress på Skeids hjemmebane Nordre Åsen. Banen er eid av Oslo Kommune, men allerede i år måtte underlaget igjen byttes.
Som følge av et vedtak Oslo kommune innførte i 2021, skal alle nye baner og rehabliteringer av nåværende baner, gå helt bort fra å bruke gummigranualt i kunstgressbaner, grunnet den store påvirkningen gummien har på forurensingen av mikroplast i naturen.
OBOS-ligaen
Suksesstreneren forlenget
10 TIMER SIDEN
Dermed legges det nå en kombinasjon av kork og kokos i det nye kunstgresset som legges på Nordre Åsen.
Daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand, har tidligere stilt seg kritisk, til det han anser som et prøveprosjekt fra kommunenes side.
I et intervju med Discovery gjort i anlending kampen mellom Skeid og Sogndal, som ble spilt på Grorud mandag grunnet utskiftingen av baneunderlaget på Nordre Åsen, stilte den daglige lederen seg nok en gang kritisk til løsningen Oslo kommune har valgt.
– Det er et eksperiment som de skal prøve ut på toppfotballen. En av de eneste banene som har brukt kork før er på Gjemselund, og der ble banen nærmest ubrukelig etter få år. Den ble alt for hard å trene på, og det tettet seg når korken forsvant ned i banen. Så dette er vi meget skeptisk til, for å si det sånn, sa Holmeide Strand.
– Det er ingen umiddelbare problemer å komme med, men de kommer ganske tidlig etter noen år med bruk. Korken flyter opp når det regner, og forsvinner av banen. I tillegg er det veldig små fiber som går i oppløsning, og da tar regnvannet det med i banen og tetter dreneringen. Vannet renner dermed ikke vekk og banen blir hard, utrykker Skeid-lederen bekymringsfullt.
Oslo kommune svarer på kritikken nederst i saken.

Ikke imponert over dialogen

I tillegg til nevnte bekymringer, er det også i følge Strand, forventet at oppvarmingskostnadene vil stige med nesten halvannen million.
– Basert på lignende baner vi har sjekket erfaringer med, så er det forventet at kostnadene med oppvarming vil stige til opp mot to millioner. Men nå har kommunen sagt at de skal hjelpe oss med regningen på det, så får vi se på det når vi kommer så langt, sier Strand.
Det nye underlaget er ingen overraskende nyhet for klubben, som har vært i lang dialog med kommunen om deres bekymringer siden det ble klart at underlaget måtte skiftes. Den dialogen er derimot ikke Holmeide Strand imponert over.
– Det har vært som å snakke med en vegg. Det er bare smil og høflige fraser, men sjeldent mye innhold. Toppfotball driver man med her og nå, og da må vi ha en løsning som fungerer nå. Så tror jeg at gummien er helt borte om noen får år, men vi har ikke kommet dit enda, avslutter Strand.

Kommunen svarer

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV), forstår bekymringene Skeid kommer med, men kjenner seg ikke igjen i kritikken over den dårlige dialogen.
– Vi skjønner at Skeid er skeptiske til å skifte bane. De kjenner allerede godt til det gamle alternativet, men vi har troen på at dette skal gå bra. Men da må vi samarbeide godt, og det har vi fått inntrykket av at Skeid er med på. Skeid er vel den klubben vi har hyppigst dialog med, og vi har fortløpende kontakt om hvordan vi også skal drifte banen best mulig, sier Gamal til Discovery.
I tillegg understreker byråden at det har vært en stor utvikling på denne typen underlag siden gitt ekspempel på Gjemselunden for noen år tilbake.
– Gummigranulat er et ekstremt stort miljøproblem, så her må fotballbanene endres for å kunne bekjempe denne problematikken. Vi samarbeider derfor med flere aktører, og innfører nye løsninger for å erstatte gummien. Det har vært en utvikling i underlaget siden blant annet det ble bruk på Gjemselunden, og vi ser også at det ikke nødvendigvis er selve innfyllet som er problemet, men det har også like mye med vedlikehold og driften av banene, spesielt da knyttet til vinteren her i Norge, avslutter Gamal.
OBOS-ligaen
Bekreftet: Bohinen tar over Stabæk
13 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Ønsker trenerjobben i Stabæk: – Hadde passet perfekt for meg
14 TIMER SIDEN