Populære sporter
All sport
Vis alt

Ekspertene har talt: Dette har vært de beste overgangene i OBOS-ligaen

Even Lübeck

Oppdatert 28/10/2022 klokken 23:26 GMT+2

Ekspertene er uenige når det kommer til hvem de mener har vært de beste nysigneringene i OBOS-ligaen anno 2022. Se listene her!

Stabæks Gift Orban

Foto: NTB

OBOS-ligasesongen 2022 nærmer seg slutten, med bare en serierunde igjen før det skal spilles kvalik om opprykk til Eliteserie og nedrykk til PostNord-ligaen.
Vi har tatt en prat med Discovery-ekspertene Petter Bø Tosterud, Vegard Hansen og Amund Lutnæs og stilt de spørsmålet om hvem de mener har vært de beste nysigneringene i år.
Spillerne som er med på listen har blitt signert enten før 2022-sesongen eller i sommerens vindu.

Amund Lutnæs

1. Gift Orban (Stabæk)
Orban trente med Stabæk sist vinter og startet treningskampen mot Lillestrøm i starten av februar, men måtte hjem til Nigeria da hans oppholdstillatelse gikk ut like etter. Så gikk han på lån til bæringene i slutten av mai, og Orban har ikke sett seg tilbake siden. Spissen står med 16 mål og seks målgivende pasninger på 21 kamper i OBOS-ligaen. I tillegg har Stabæk benyttet seg av kjøpsopsjonen på spissen, som nå har kontrakt med klubben ut 2026.
– Uten Orban tror jeg ikke Stabæk hadde endt på direkte opprykk. Han har vært tunga på vektskålen under både Kjønø og Bohinen. Han er teknisk god, men ikke minst er han relasjonelt god. Det har imponert meg med tanke på at han er så ung og uerfaren. Han ble kastet inn i OBOS-ligaen og har imponert stort. Stabæk har gjort et scoop med Orban. En stor fjær i hatten til Torgeir Bjarmann.
picture

Gift-magi mot Brann: – Han er en gave!

2. Niklas Castro (Brann)
Castro fikk tre sesonger i Aalesund og spilte 78 kamper for klubben i Eliteserien og OBOS-ligaen før han ble klar for Brann i forkant av årets sesong. Chileneren har levert 10 scoringer og 12 assists på 28 kamper.
– Castro har vært akkurat den spilleren Brann håpet på han skulle være. Han har bidratt med mål og assists, alltid vært frisk og virkelig vært en attraksjon i årets Brann-lag. Han har ikke gjort noe annet enn å smile fra første til siste serierunde.
3. Svenn Crone (Brann)
Dansken var fast i Superligaen med Brøndby i 2016/17 og var med på å vinne den danske cupen med Brøndby året etter. I 2019/20 spilte han fast på toppnivået i Danmark for Silkeborg, men etter en svak start på 2021/22-sesongen med Lyngby ble han klar for Brann. Der har han vært klubbens førstevalg på høyreback, og han har spilt samtlige minutter i alle kamper utenom mot Stabæk i juli, da han spilte 20 minutter.
– Han har vært bunnsolid defensivt hos Brann, og ikke minst en spiller som har bidratt enormt mye offensivt. Han har gått inn og tatt høyrebacken til sin. To mål og elleve målgivende er sterke tall. Han har vært toneangivende denne sesongen og kommet veldig godt til rette når Brann har blitt så lite utfordret.
4. Jónatan Ingi Jónsson (Sogndal)
Etter fire sesonger hos islandske Hafnarfjordur, ble 1999-modellen klar for Sogndal i mars. Han gikk umiddelbart inn på laget og har vært en viktig brikke for et Sogndal-lag som har variert i prestasjonene. 11 mål og sju assists er tallenes klare tale for Jonsson.
– Han har tatt OBOS-ligaen med storm. Jonsson har klart å holde et jevnt og høyt nivå på et veldig varierende Sogndal-lag. Det er en spiller jeg tror de har på lånt tid. Han er en kreativ og god kantspiller som har mange målpoeng. Jeg vil tro flere klubber på høyere nivåer har han på blokka.
5. Bendik Rise (Skeid)
Journalistikkstudenten har bidratt med ni målgivende pasninger fra sin midtbaneposisjon hos Skeid. Rise fikk to kamper for Hødd i OBOS-ligaen i 2016, men hadde siden den gang kun spilt for Hødd-guttene i PostNord-ligaen.
– Midtbanemannen med slepen teknikk har vært veldig god for Skeid. Han har klart å stabilisere midtbanen og vært spesielt viktig den siste halvdelen av sesongen, når Skeid fikk inn noen forsterkninger. Det har også hevet Rise. Han er en spiller det er lett å bli glad i. Han har flere år i PostNord bak seg, men har tatt nivået i OBOS nå. Kan fort kan bli tungen på vektskålen før kvalik-kampene.

Vegard Hansen

1. Gift Orban (Stabæk)
– Han er bare 20 år gammel, men til å være så ung og det at han er fra Afrika er det imponerende at han har fått det til å fungere på så kort tid. Stabæk betalte ikke mye for Gift, men nå har han blitt et voldsomt salgsobjekt. Han er en lidenskapelig spiss som er ekstremt opptatt av å komme seg i scoringsposisjon. Han er en god avslutter, bra på hodet og kan score med begge føtter. Det lukter mål av ham hele tiden. Det blir spennende å se Gift i Eliteserien.
2. Niklas Castro (Brann)
– 10 mål og 12 assist er veldig sterkt. Han er en veldig god fotballspiller. Han har spilt fast og fått tillit hele veien, og kommer nok til å få muligheten i Eliteserien neste år. Det er kombinasjonen av forståelse, fotballsmartheten og det at han ser muligheter hele tiden som gjør han så god. Han tar gode valg og har gode ferdigheter. Han blir viktig for dem neste år.
3. Jónatan Ingi Jónsson (Sogndal)
– Var topp i sommer, men hatt en liten down-periode hvor han ikke har vært så god. Spilt litt sentralt, men totalt beste på et svakt Sogndal. Han er god på å komme inn fra kant, der han både setter opp seg selv og avslutter, samt å gjøre lagkameratene bedre. Farlig offensivt, god 1 mot 1, kvikk og skjærer inn på riktig tidspunkt.
4. Petter Nosa Dahl (KFUM)
– Hentet fra 3.divisjon og har bidratt med 5 mål og 5 assist. Han er uforutsigbar og god offensiv en mot en. Han kommer til å utvikle seg videre, men har hatt en god førstesesong.
5. Joacim Holtan (Start)
– Han har vært viktig for Start. Fikk ikke spille i Haugesund, og det var da vanskelig å score, men han har fått spille i Start og vist seg tilliten verdig med seks mål på seks kamper. Hadde han levert det samme gjennom hele sesongen, hadde han fort vært på toppen av lista.
Oskar Fallenius (Start)
– Han hadde vært der hvis han ikke hadde blitt skadet. Spilte 12 kamper og var veldig god. Kunne fort vært den beste spilleren i OBOS-ligaen hvis han hadde holdt seg skadefri.
Moussa Njie (KFUM)
– Gamblet med å signere for klubben, men har bidratt. Han har vært mye skada. 8 mål og 3 assist gjør at han er nær å komme på listen. Mathias Bringaker nådde ikke helt opp på listen.

Petter Bø Tosterud

1. Gift Orban (Stabæk)
– Han har tatt OBOS-ligaen med storm og på mange måter vært den avgjørende faktoren til at Stabæk rykker opp. Man ser ofte at de type spillerne trenger akklimatisering og tid til å vende seg til norsk fotball, men Orban har vært overraskende god fra første kamp. Han er kvikk og en god avslutter og levert på et jevnt ganske høyt nivå. Jeg gleder meg til å se han i Eliteserien og hva han kan få til.
2. Niklas Castro (Brann)
– Han var en av få brikker Brann hentet inn før sesongen. Castro hadde levert i OBOS før, men slitt mer i Eliteserien. Han har klart å levere igjen i OBOS på en strålende måte. Han har passet veldig godt inn i Brann-laget til Horneland og er en morsom spiller som har begeistret bergenspublikumet.
3. Petter Nosa Dahl (KFUM)
– Han er bare 19 år og en spiller de færreste hadde hørt om før årets sesong, men nok en gang viser KFUM at de jobber veldig godt i Oslo-fotballen. Dahl er en ung norsk spiller med masse potensiale og som er teknisk og hurtig. Han har ikke scoret masse eller hatt haugevis av assists, men han har spennende ferdigheter og et stort talent. KFUM kommer til å ha masse glede av Dahl, så lenge de kan beholde ham.
4. Spissene til Start
Her vil Bø Tosterud ha med både Jonatan Braut Brunes og Joacim Holtan. Braut Brunes kom på lån fra Lillestrøm før sesongen og rakk å score 12 mål på 15 kamper før lånet ble avbrutt og han ble solgt til Godset. Da kom Holtan inn, og han har ikke vært mye dårligere: seks mål på sju kamper har gjort at mye av tomrommet etter Braut Brunes fort ble fylt.
- Braut var en kjempesuksess i starten og er fortsatt Start sin toppscorer. Han hadde et målsnitt og et etternavn som skaffet Start internasjonal oppmerksomhet. Så fikk de inn Holtan som har plukket opp hansken etter Braut. Det er imponerende av Start i en periode hvor alle lag skriker etter en mann som scorer mål. Start har funnet to denne sesongen. Det er bare synd de ikke har fått beholdt noen av de foreløpig på permanent basis.
5. Svenn Crone (Brann)
Crone har bidratt med 11 assists som høyreback. Det er ekstreme tall. Det tok nok litt tid for Brann-fansen å bli glad i ham, for han startet ganske anonym. Etter hvert ble han veldig varm i Brann-trøya, og utover i sesongen har han blitt en veldig solid og god back. Jeg tror han blir en solid tilvekst til Brann i Eliteserien neste år.
I tillegg vil Bø Tosterud trekke frem Jonsson (Sogndal) og Mathias Bringaker (Kongsvinger).
- Jonsson startet veldig bra, men det har dabbet litt av i det siste. Men Sogndal hadde nok slitt i mye større grad uten ham. Han er en god poengspiller med en bra fot. Bringaker har levert bra i Kongsvinger og gitt dem noe litt annet med den farten og de dribleferdighetene han innehar. Han har fått litt for lite ros denne sesongen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame