• Se alt fra OBOS-ligaen og Eliteserien på discovery+
Tirsdag kom beskjeden om at Stabæk-bauta og kaptein Yaw Ihle Amankwah legger opp som fotballspiller. Selv har han visst det siden et legebesøk i januar.
– Svaret var ikke overraskende. Legen var tydelig på at det ikke var å anbefale og spille videre. Så måtte jeg fordøye det fram og tilbake, før jeg tenkte det var bra timing og komme med det nå, sier Amankwah til Discovery.
OBOS-ligaen
NISO reagerer på Blink-uttalelser: – Mest dramatiske i norsk fotballs historie
28/06/2022 PÅ 18:52
33-åringen forteller at det ikke var en hyggelig melding å få, men at han ser på det med et positivt perspektiv.
– Hadde jeg vært 21 år hadde det vært fullstendig mørkt. Nå har jeg mange jern i ilden og gode erfaringer jeg tar med meg, sier Amankwah.

– Totalt satt ut av spill

Bakgrunnen er en skade han fikk på trening i september i fjor. Bergenseren fikk en ball i bakhodet, som i utgangspunktet ikke skulle være et problem, men forsvarskjempen fikk en sleng på hodet som førte til prolaps i nakken.
I etterkant har han kjempet en hard kamp for å komme tilbake fysisk. Selv beskriver han det som et fire måneders langt skademareritt, hvor hver minste ting gjorde vondt.
– Det var helt ekstreme nervesmerter som preget meg voldsomt. Jeg måtte for eksempel snu meg på siden for å få hodet opp av puten og kunne ikke løfte dagligvarer. Jeg var totalt satt ut av spill, forteller Amankwah åpenhjertig og legger til:
– Det var utrolig frustrerende å jobbe såpass hardt hele tiden og så bli satt tilbake gang på gang.

– Mye bedre nå

3. desember ventet operasjonsbenken. Selv om han nå legger opp preges han minimalt av skaden den dag i dag.
– Nå er det mye bedre, selv om jeg har nedsatt bevegelighet og alltid kommer til å ha det. Jeg hadde slitt med å fått med meg alle bueløpene i år, ler Amankwah som ser fram til en hverdag hvor han ikke er like avhengig av kroppen.
Den ferske fotballpensjonisten takker for seg med kamper for en rekke klubber bak seg. Karrieren startet i lokalklubben Fana, før veien gikk videre til Brann, Alta, Sandefjord, Tønsberg, danske Hobro og Stabæk.
Opp- og nedturene har gjort at han har blitt mer oppmerksom på den mentale biten i fotballen, som han tidligere har vært åpen om.
– Jeg har blitt eksponert for utfordringer jeg har vokst og lært av. Mine erfaringer fra sporten er på mange måter en konsentrert utgave av livet, med dobbelt så store topper og daler.
– Mens politikere ofte ikke har et klart svar, har ikke vi fotballspillere mange steder å gjemme seg. Det er få jobber der du blir bedømt fra 1-10 fra uke til uke som i fotballen. Presset og trykket gjør at man føler man gjør noe meningsfullt, fortsetter han.
Saken fortsetter under videoen.

Se sammendraget: Odd sendte Stabæk ned i OBOS-ligaen

Vendepunktet

– Hva er ditt beste minne?
– Da jeg røk korsbåndet i Sandefjord havnet jeg i «ingenmannsland» og måtte ta veien til Tønsberg i 2. divisjon, som egentlig er et 3.divisjonslag. At jeg så klarte å komme til Hobro i Danmark etter prøvespill, og oppleve dagen vi rykket opp er nok det jeg vil huske best. Det var på mange måter et vendepunkt.
Amankwah forteller at foruten om venner og familie og noen få barndomskompiser er alle hans venner gjennom fotballen. Han har ingen planer om legge fra seg kjærligheten for sporten.
– Jeg har fått veldig mange hyggelige stunder og er evig takknemlig. Jeg elsker fotballen og det er utenklig for meg og dra ut av den verdenen, sier han skråsikkert.
Sett denne?

Kongen av OBOS-ligaen tilbake med spektakulær scoring: – En perle!

OBOS-ligaen
Kostbart flykaos for KFUM etter stortap: – Jubler ikke akkurat over dette
28/06/2022 PÅ 09:28
OBOS-ligaen
Tverrliggeren hindret Bryne-seier mot Blink
27/06/2022 PÅ 18:46