Populære sporter
All sport
Vis alt

Amunds OBOS-tips: Han har klart det før, men hvor motivert er han?

Amund Isaksen Lutnæs

Publisert 01/04/2022 klokken 21:28 GMT+2

Amund Isaksen Lutnæs har levert tabelltips for denne sesongens OBOS-liga. Denne bolken inneholder lagene fra 8. til 4. plass.

Vegard Hansen

Foto: NTB

  • Se 50-timerssendingen som lader opp til seriestart på Eurosport Norge, discovery+ og Eurosport.no

8. Sogndal

Vurdering:
Eiriks Bakkes tid i klubben er forbi etter sju sesonger, nå er det nok en tidligere landslagsspiller som skal styre skuta i Sogndal. Og ikke hvem som helst, en vaskekte landslagslegende, Tore André Flo. Den tidligere spissen kommer ikke akkurat inn til dekket bord på Fosshaugane Campus. Det kommer til å bli en stor jobb med å bygge opp stallen igjen. Men Tore André Flo tilfører klubben masse entusiasme, alle husker målet i Marseille. Men får han ikke resultater, så slukner fort den glorien.
Mange gode spillere har forlatt klubben det siste året. Sivert Mannsverk i fjor, og før denne sesongen har Akor Jerome Adams bytta til Lillestrøm, Johan Johannessen Bakke flytta til Molde og Daniel Eid bytta ut OBOS med Allsvenskan i Sverige. Tre spillere som man virkelig kunne bygge laget rundt i 2022.
Tore André Flo har heller aldri trent et A-lag før, hva kan vi forvente av han? Av nye spillere inn så er det verdt å legge merke til Hörður Ingi Gunnarsson fra islandske Hafnarfjördur og Valdimar Ingimundarson som ble hentet fra Strømsgodset. Det er to islendinger som kommer til å gå rett inn på laget.
Sogndal har sluppet mange spillere fra i fjor, så troppen er mye slankere nå. Vi må også ta med at det har vært mange skifter også utenfor banen i saftbygda. Rasmus Mo, som har vært daglig leder i mange år, er borte, samt at Terje Skjeldestad er hentet inn som ny sportssjef. Jeg tror Sogndal detter utenfor kvalik, men at Flo og co. kan bygge noe interessant over tid. Sesongen i år blir en mellomsesong i saftbygda.
Styrker:
- Tore André Flo kommer inn med entusiasme og nostalgi.
- Fotballkultur i veggen på Campus.
- Et bra forsvar, med Martin Ove Roseth i spissen.
Svakheter:
- Mistet mange nøkkelspillere.
- Mange skifter utenfor banen, trenger tid til å få satt seg.
- Hvem skal være den kreative kraften på midten?
Nøkkelspillere: Martin Ove Roseth, Kristoffer Nessø, Mathias Blårud.
Gjennombrudd: Erik Emmanuel Longe Grønner.

7. KFUM Oslo

Vurdering:
Klubben seiler opp som den soleklare nummer 2-klubben i Oslo bak Vålerenga. Jørgen Isnes har bygget stein på stein på Ekeberg. Og de har på få år forvandlet seg fra en breddeklubb til en klubb som drives som en toppfotballklubb.
Av spillere som har forlatt klubben er Alagie Sanyang som gikk til divisjonskollega Start og Jesper Taaje som skal spille Eliteserie-fotball i Sandefjord de største tapene, men igjen så viser dette at de kan utvikle spillere. Og særlig Taaje er en fjær i hatten til klubben, det viser at man kan utvikle seg i klubben. Og dette blir lagt merke til, KFUM kan brukes som et springbrett til større klubber.
Av de som har kommet inn så tilfører Fredrik Brustad mye rutine fra Eliteserien. Har også hentet inn endel fra PostNord-ligaen. Per dags dato tenker jeg at troppen er minimalt svekket, men at klubben så absolutt er med og kjemper om kvalikplassene.
Mange av spillerne har vært med lenge, og det gir et godt fundament. Jørgen Hammer, Robin Rasch, Dadi Dodou Gaye og Bilal Njie for å nevne noen, er kvalitetsspillere i årets tropp. Jørgen Isnes klarer balansen mellom å spille ballbesittende fotball og kynisk fotball. Det mener jeg er nøkkelen til suksess. Isnes er i KFUM på lånt tid. Jeg tror Oslo-laget akkurat faller utenfor kvalik, men kan like så godt klare å klamre seg til en topp 6-plassering.
Styrker:
- Jørgen Isnes er ligaens mest spennende trener.
- God bredde i troppen.
- Masse rutine i alle ledd.
Svakheter:
- Venter på ny arena, dårlige forhold per dags dato på Ekeberg.
- Hvem tar opp hansken etter klippen Jesper Taaje?
- Flere unge og urutinerte inn i troppen, holde de mål?
Nøkkelspillere: Jørgen Hammer, Robin Rasch, Dadi Dodou Gaye.
Gjennombrudd: Petter Nosakhare Dahl.

6. Start

Vurdering:
Sindre Tjelmeland kom inn tidlig forrige sesong, men fikk aldri skikkelig dreis på laget. Start gikk gjennom hele sesongen i fjor uten å vinne to seriekamper på rad. Nå kan ikke Sindre Tjelmeland gjemme seg, han har fått mye penger til å hente spillere og nytt trenerteam, så nå må han levere. En mann som tenker fotball 24 timer i døgnet.
Mange har prøvd å få skikk på Start, men det er lenge siden klubben har levert sportslig. Mange opprykk og nedrykk siste 10 årene. Jeg synes troppen er sterkere enn i fjor. Særlig Jonatan Braut Brunes og Vito Wormgoor ser jeg på som oppgraderinger. Et stort pluss er de at de har fått på plass Magni Fannberg som ny sportssjef. Han skal stake ut klubbens strategi i årene fremover.
De skal satse på unge Jasper Silva Thorkildsen i mål. Det er vågalt, og jeg tror det kommer til å koste noen poeng i år. Men en meget spennde og talentfull keeper. Men synes Start er sårbare bak elleveren sin.
Dette blir en bedre sesong enn i fjor, men det skulle bare mangle. Start skal være med i toppstriden i OBOS i år, ellers er det en fiaskosesong. Det er stram økonomi i klubben etter at investorene i Start En Drøm er borte. Året i år blir veldig viktig for klubbens videre satsning. Jeg ser ikke konturene av et Eliteserie-lag per dags dato.
Styrker:
- Fått på plass sportssjef, vært sårt tiltrengt i lang tid.
- Jonatan Braut Brunes ser meget spennede ut.
- Vito Wormgoor kommer til å styre forsvaret.
Svakheter:
- Unge Jasper Silva Thorkildsen er utrutinert, kommer til å koste noen poeng i år.
- Stram økonomi, må få tilbake publikum og øke inntektene.
- Tynn tropp bak førsteelleveren.
Nøkkelspillere: Vito Wormgoor, Kristoffer Tønnessen, Jonatan Braut Brunes.
Gjennombrudd: Emir Derviskadic.
Sett denne?
picture

Leken Grindhaug før sesongstart: – Kun medalje det er snakk om!

5. Mjøndalen

Vurdering:
Vegard Hansen og co. måtte omsider ta turen ned til OBOS-ligaen etter at laget klarte å overleve i Eliteserien i tre strake sesonger. Vegard Hansen har vært selve symbolet på Mjøndalen i mange år, han har faktisk vært trener der siden 2006(!). Nå må han på nytt begynne klatringen tilbake Eliteseien.
Han har klart det to ganger før, hvor motivert er han for et tredje forsøk? I de siste sesongene har Mjøndalen hatt et stilskifte, og satset mer på egen utviklingsavdeling og salg av spillere. Jeg synes årets ellever er bra, men ser ikke helt at de har en tropp som kan klare direkte opprykk.
Nye Meinhard Egilsson Olsen var god for Bryne i fjor, og blir en fin tilvekst. Hvor mange mål har Benjamin Stokke og Kent Håvard Eriksen i seg? Jeg ser heller ikke så altfor mye X-faktor som MIF kan spille på. Men det blir som vanlig tøft å møte Mjøndalen og de kommer til å bite godt fra seg. Mjøndalen vil ende på kvalik, men jeg tror ikke det blir en retur til Eliteserien i 2023.
Styrker:
- En solid førsteellever.
- Ligaens beste keeper i Sosha Makani.
- Masse rutine fra OBOS og Eliteserien.
Svakheter:
- Hvor lenge klarer de å holde på Markus Nakkim?
- Kuntinuitetsbæreren Christian Gauseth er borte, hvordan vil det slå ut?
- Ingen spillere med skikkelig X-faktor.
Nøkkelspillere: Markus Nakkim, Martin Rønning Ovenstad, Benjamin Stokke.
Gjennombrudd: Brinder Singh.

4. Sandnes Ulf

Vurdering:
Bjarne Berntsen kom inn midtveis i forrige sesong, og reddet stumpene av det som var på vei til å bli en katastrofal sesong. Berntsen har nå fått satt sitt preg på laget. Og med Tommy Høiland og Martin Ramsland inn på topp, så synes jeg det lukter svidd av sandnesgaukene. To spisser som ikke leverte så mye i fjor, men som er revansesugne.
Nye Alexander Stølås har en veldig presis venstrefot, også han revansesugen etter å ha blitt avskiltet i Haugesund. Andvendelige Jostein Ekeland blir en nøkkelspiller i år også. Flere unge og spennende spillere har kommet frem gjennom akademiet, så en fin miks mellom rutinerte og talentfulle i årets tropp.
Jeg er mer usikker på årets forsvar. Og har de nok pondus på midtbanen? Flere gode spillere, men har de de virkelig store toppene? Det kommer til å bli mye mål i kampene til Sandnes Ulf i år. Både fremover og bakover. Bjarne Berntsen gjorde underverker med et Viking-lag med brukket rygg i 2018. Og i 2021 lykkes Berntsen med Sandnes Ulf, og tar de til en kvalikplass. Et av flere lag som med flyt kan rykke rett opp.
Styrker:
- Martin Ramsland og Høiland blir en giftig duo på topp.
- Har bredde offensivt i troppen.
- Bjarne Berntsen er en dyktig trener og kulturbygger.
Svakheter:
- Har år etter år skuffet, selv med stor satsning. Blir det sånn i år også?
- Er forsvaret godt nok?
- Liten bredde på midtbanen.
Nøkkelspillere: Tommy Høiland, Jostein Ekeland, Ståle Stålinho Sæthre
Gjennombrudd: Anders Hiim
Resten av tipset, 1.-4.-plassen, kommer lørdag!
Sett denne?
picture

To RBK-storkjøp glapp: – Vurderer å snøre på meg skoene selv

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame