Kongsvinger har vært suverene i kampen om opprykksplassen i avdeling 1 i 2. divisjon. Klubben står med utrolige 22 seire etter 25 spilte seriekamper, og har kun gått på ett tap i ligaen 2021. I tillegg har "Vinger" en målforskjell på +64 etter å ha puttet 87 ganger og bare sluppet inn 23.
– Sesongen har vært veldig, veldig bra den, egentlig. Jeg synes vi bare har blitt bedre og bedre utover sesongen, så jeg er veldig imponert over den stigningen både laget og enkeltspillere har hatt. Vi må være fornøyd med at det har blitt sånn som det har blitt, sier Kongsvinger-trener Eirik Mæland til Discovery.
OBOS-ligaen
Var på prøvespill hos tidenes VM-toppscorer: – Mulighet jeg ikke kan si nei til
13 TIMER SIDEN
32-åringen fra Bømlo har sett utvikling i laget fra sesongstarten i juni til sesonginnspurten i november.
– På papiret ser det veldig bra ut. Vi har hatt gode øyeblikk, og så har vi klart å jage videre hele sesongen. Jeg synes spillerne har vært ekstremt dyktige på å nullstille seg og jobbe hardt på trening. At vi har trent bra gjennom hele sesongen har kanskje vært det viktigste for oss, fortsetter treneren ydmykt.
Sett med Kongsvinger-øyne, er det vanskelig å forestille seg et bedre 2021 enn det klubben har levert. Etter 3-0-seieren mot Fløya 23. oktober, kronet KIL fantomsesongen med opprykk. Kongsvinger rykket opp, og kjempet seg med det tilbake til OBOS-ligaen på første forsøk.
– Det fortjener klubben. Det er en stor klubb i OBOS-målestokk. Vi er tilbake der vi hører hjemme, er Mælands klokkeklare beskjed.
Før Kongsvinger tar farvel med 2. divisjon, venter Tromsdalen hjemme 14. november.

Fjorårets store skuffelse

I fjor var det derimot alt annet enn rosenrødt hjemme på Gjemselund. Kongsvinger var av mange spådd til å kjempe om en plass topp syv. I stedet skulle det vise seg å bli et langt tøffere år enn forventet. Det endte med et blytungt nedrykk for klubben, som havnet nest sist på tabellen med fattige 28 poeng på 30 kamper.
Nå handler alt om å reversjere fjorårets marerittsesong..
– Målsettingen til klubben er å være blant de 20 beste i Norge på sikt. Det er absolutt på sin plass at vi er tilbake der, så tror jeg nøkkelen er at vi må forsette å være sulten og være ydmyk til det arbeidet vi legger ned hver dag, forteller Mæland før han legger til:
– Det er det som har vært grunnlaget for det vi driver med i år. Skal vi fortsette den utviklingen, så må vi fortsette å jage. Med en gang vi er tilfredse og tror at det glir av seg selv, går det fort ned igjen.
På et drøyt år har brikkene blitt snudd i Glåmdalen, og det har vært et helt annet lag som har entret kunstgressmatten i Kongsvinger.
Før sesongen gikk Eirik Mæland fra å være assistenttrener, toppspillerutvikler og spiller til å få sjefsansvaret. Han fikk hovedansvaret i å rydde opp etter den gigantiske skuffelsen.
– I fjor var jeg mer en læregutt som var med, og så skal man plutselig kontrollere, styre og ta store avgjørelser. Særlig i starten var det veldig, veldig spesielt, men det har vært en bratt læringskurve. Jeg måtte tating kjapt.

Tilbake i Sogndal: Her takker Pálsson de som reddet livet hans

– Skrekkblandet fryd

Selv om vinterens overgangen fra assistent til hovedtrener var brå, har ansettelsen av den unge duoen Mæland og assistenttrener Johan Wennberg båret frukter.
– Vi har vært heldige som har klart å skape resultater. Det gir en helt annen ro og en standing overfor spillerne som tror på det vi driver på med, sier hovedtreneren, som ikke legger skjul på at han har kjent på ansvaret jobben medfører:
– Det var skrekkblandet fryd jeg hoppet til da. Jeg visste vel ikke helt hva jeg gikk til, men det var egentlig like greit. Det er en altoppslukende jobb og er egentlig alt du bruker livet ditt opp. Det er en tøff jobb, men en veldig utfordrende og kjekk jobb.
I år har Kongsvinger-maskineriet dundret over det ene laget etter det andre. Resultatene har blitt lagt merke til, og flere har latt seg imponere av hva KIL-treneren har fått til i sin første sesong som hovedtrener.
– Først og fremst er det kjempeimponerende at de klarer å rykke opp på første forsøk. De gjorde et skikkelig mageplask i fjor, så det Eirik Mæland har gjort med dette laget er helt formidabelt. Kongsvinger hører hjemme i OBOS-ligaen, sa Discoverys OBOS-ligaekspert Amund Lutnæs etter at opprykket var et faktum.
Selv ønsker ikke Mæland å ta æren for suksessen. Han peker på flere faktorer som til sammen har fått klubben tilbake på føttene igjen.
– Jeg tror ikke det har med en enkeltperson å gjøre, men det viktigste var at Espen (Nystuen) opprettholde satsingen. Vi fikk fortsatt trent på dagtid, vi beholdt de viktigste spillerne i klubben - som er gode OBOS-spillere - og så tror jeg at klubben har blitt litt mer samlet. Det er flinke folk i utviklingsavdelingen og juniorlaget i form av Trond Amundsen og Mika Lehkosuo, som var min tidligere sjef. De har vært viktige ressurser for både meg og assistenten min.
Mika Lehkosuo var hovedtrener forrige sesong, men ble avløst etter 18 spilte seriekamper. Daglig leder Espen Nystuen tok over ut sesongen.
– Vi har blitt spilt veldige gode med forutsetningene vi har fått gjennom de erfarne folkene som er rundt oss som Trond og Mika. Det er et veldig sterkt fagmiljø på Kongsvinger. Det er mange flinke folk som vi har fått lov til å ha med i teamet vårt og har lagt til rette for at vi skal kunne lykkes, utdyper 32-åringen.
LES OGSÅ: Signerte permanent avtale med Start

Vil bite fra seg på nest øverste nivå

Etter å ha vært fullstendig suverene i årets 2. divisjon, er treneren likevel tydelig på at det må jobbes knallhardt for å unngå en ny nedtur i OBOS-ligaen. 32-åringen ser forbedringspotensial i alle spillets faser, som han og resten av laget vil jobbe med inn mot 2022-sesongen.
– Jeg tror vi må forsterke det som har vært det bra – det offensive spillet vårt. Nå har vi vært stort sett det beste laget i alle kamper, mens neste år blir det en litt annen situasjon i noen av kampene, spesielt borte må vi håndtere å forsvare oss mer. Der er det nok en del å jobbe med. Så er det å fortsette å bygge treningskultur og trene bra med høy intensitet. Vi må egentlig bedre alt vi driver med for å bite fra oss i OBOS-ligaen, meddeler Eirik Mæland.
– Så det vil være et offensivt Kongsvinger-lag vi får se i neste års OBOS-liga?
– Ja, vi vil være fremme i skoen, vi. Samtidig er det hardt arbeid som ligger i bunn. Det er en del utfordringer spillerne må håndtere og ikke minst jeg og Johan. Vi får nok noen flere taktiske utfordringer neste år.
Klarer Kongsvinger å overkomme OBOS-ligaens utfordringer, er det gode muligheter for nye jubelstunder på Gjemselund, der positiviteten rundt klubben har blomstret etter nedrykket for et drøyt år siden.
– Jeg har opplevd internt i klubben at det er veldig god stemning. Fotballen er litt svart-hvit. Når ting går bra er alt supert og når alt går til "pieces" sånn som i fjor, blir det veldig svart. De følelsene der er det som gjør fotballen så kjekk, avslutter Kongsvinger-treneren.

Kårer Eliteseriens tre beste keepere i 2021

OBOS-ligaen
«Trollmannen fra Os» bekreftet klar for OBOS-klubb: – Tro på hele prosjektet
05/12/2022 KLOKKEN 20:07
OBOS-ligaen
Overtok lån med opsjon i høst – nå gjør klubben overgangen permanent
30/11/2022 KLOKKEN 12:58