• Se Sogndals jakt på kvalik i OBOS-ligaen på discovery+!
2014: Sogndal rykket ned fra Eliteserien etter tap mot Brann på Brann Stadion. OBOS-ligaen ventet. Etter et familieråd med sin avdøde far Svein, tok sogndølen Eirik Bakke over.
Syv år senere er det over.
OBOS-ligaen
Overtok lån med opsjon i høst – nå gjør klubben overgangen permanent
30/11/2022 KLOKKEN 12:58
Kontrakten går ut etter sesongen. Den blir ikke forlenget.
– Jeg trenger å komme meg ut og videre. Det tror jeg klubben trenger også, sier Eirik Bakke til Discovery.
Hvor veien går videre, vet han ikke, men han lar seg ikke stresse av den grunn. Han kan være på plass i ny klubb i januar, eller det kan ta tid.
– Vi skal legge en plan etter sesongen, men som fotballtrener vet du aldri. Det kan være at det tar tid, og det kan komme noe spennende med en gang, sier Bakke avslappet.
Syv år i Sogndal er lang tid. Ingen har vært hovedtrener i klubben lengre. Han fikk med seg skotten Ian McParland i noen da han startet. Etterpå har han vært alene.
– Ian klarte tre måneder i Sogndal, og så orket han ikke mer, ler Bakke.

Tette bånd

Men det ligger noe seriøst bak det. For tiden har vært en berg-og-dal-bane. Opprykk, nedrykk, kvalikfinaler og tap. Da har det ikke alltid vært like gunstig å være fra bygda som teller i underkant av 8.000 innbyggere.
– Jeg har klart å skille sogndølen Eirik og hovedtrener Eirik Bakke. Der har jeg gått inn i en rolle og tenkt at jeg er en trener utenfra. At folk er frustrerte og sinte, kan jeg forstå. De bryr seg om klubben, slik som meg. Men da er de utilfredse med treneren Eirik, ikke personen. Hadde jeg ikke skilt mellom de to, hadde jeg blitt spist opp, mener 44-åringen som selv har tatt et valg ved ikke å være på sosiale medier.
Men de det kan gå utover, og som sogndølen Eirik tenker på, er familien. Moren hans bor fremdeles i Sogndal. Det samme gjør kona Kari og de fire barna.
At han snart er ferdig i klubben tror han skal bli godt for dem, og at hans neste jobb blir en plass der han ikke kjenner alle.
– Her har jeg barn i alle aldrer. Johan er 17, hun minste er tre, og så er det to i mellom på ti og tretten. Hva får de med seg? Det har vært foreldre på fotballtreninger som har kritisert meg, og det får ungene mine med seg, sier sogndølen.
I sommer ble Kristoffer Valsvik solgt til Start. Det ble det en konflikt mellom ham og Bakke som kom ut i media. Den situasjonen mener Bakke viser hvor tette bånd det er i bygda.
– Moren til kjæresten hans er tett på søsteren min. Det er alltid to sider av en sak, men det ble tett. Da må jeg være trener Eirik Bakke igjen, og det ble en påkjenning for dem rundt meg, mer enn for meg, forklarer Bakke.

De lokale er blitt viktigere

Den avtroppende hovedtreneren er glad for det som er bygd opp i Sogndal de siste årene. Han kom inn etter Jonas Olsson og har forsøkt å bygge en toppidrettskultur der det skal være plass til unge og ambisiøse spillere.
Det har gått utover resultatene, men slik må det være, mener den tidligere Leeds-spilleren.
– Det er nisjen vår. I stor grad har publikumsspillerne blitt solgt. Igoh Ogbu, Gilbert Koomson. Even Hovland gikk på Deadline Day og vant to seriegull med Rosenborg. Sigurd Haugen solgte vi til Belgia. Hadde vi rykket opp i fjor hadde Totlant, «Badou» og Ogbu fremdeles vært i Sogndal. Men slik er det ikke. Skal vi ha en satsing her, må vi selge spillere. Det handler om økonomi og om nisje, sier Bakke.
Han er glad for at en ny generasjon spillere har fått spilletid. I 2018 vant G19-laget til Sogndal junior-NM. Året etterpå spilte de i Europa.
Sivert Mannsverk og Akor Jerome Adams var ledestjernene. De har spilt mye for A-laget, og Mannsverk er solgt til Molde. Flere av de andre har enten fått spille for A-laget eller blitt sendt på lån.
– Å få spillere til Sogndal har blitt vanskeligere med årene. Derfor har de unge, lokale blitt viktige. Vi har fortsatt noen av dem her, som er unge og talentfulle. Med de som er på lån, så er det en bra gjeng som nestemann kan bygge videre på, sier Bakke.
Han er glad for tiden i Sogndal. Kanskje har han vært der litt for lenge. Planen var aldri å bli så lenge, men tiden gikk.
– Det er rart med det når du er inne i bobla. Jeg har fått oppleve ekstremt mye, og så har det vært spesielle tider i tillegg, med korona og alt.
Nå skal han ikke planlegge og bestemme hva som skal skje i Sogndal neste år. Han vil heller ikke spekulere så mye i hvem som tar over.
Tore Andre Flo er på lista til klubben, men det har han ikke så mye å si til.
– Tore Andre er en god kompis av meg, og han er en bra mann. Han har mye fotball i seg, og variert erfaring. Men for en gangs skyld skal jeg ikke legge meg opp i hva Sogndal skal gjøre neste, humrer 44-åringen.
Kanskje tar Flo over:

Smerud om Flo: – Kan være at Sogndal kjører jobbintervju live på samling

OBOS-ligaen
Klubbhelten bekrefter FFK-dialog: – Eneste klubben for meg i Norge
28/11/2022 KLOKKEN 15:03
OBOS-ligaen
Hansen klar for ny trenerjobb: – «Gærneste» i norsk fotball
24/11/2022 KLOKKEN 11:23