I tillegg til listen Discovery publiserte torsdag, over utenlandske Eliteserie-spillere som venter på tillatelse til å reise til Norge, er det også spillere i OBOS-ligaen som er i samme situasjon. Svenske David Fällman (31) ble i februar signert av Aalesund, men også han sitter og venter på å komme inn i landet.

Har respekt for retningslinjene

OBOS-ligaen
Overtok lån med opsjon i høst – nå gjør klubben overgangen permanent
30/11/2022 KLOKKEN 12:58
På vei til trening hjemme i Sverige, tar tobarnsfaren David Fällman telefonen når Discovery ringer fredag. Samtalen starter med at svensken roper et par beskjeder fra bilen til barna før han setter seg ned for å kjøre.
Midtstopperen spilte nesten alle kampene for Hammarby i forrige sesongs Allsvenskan, men nå venter han altså på å få reise inn til Norge – for en ny utfordring i Aalesund og OBOS-ligaen.
– Nå har jeg egentlig blitt vant til det (innreisenekten). I starten synes jeg det var greit. Jeg forstod hvorfor man trenger å følge retningslinjene og så videre. Det er spesielle tider og da må man regne med sånt, men nå har det gått såpass lang tid at det er slitsomt. Nå håper jeg bare det går mot positive tider. Jeg har full respekt for reglene man setter. Det finnes viktigere ting i verden enn at jeg ikke kommer inn i Norge. Man må tenke på det i et litt større perspektiv.
Fällman sier han gleder seg til å ta fatt på den nye klubbhverdagen og møte sine nye lagkamerater, men han har slettes ikke blitt mindre motivert av ikke å slippe inn:
– Det har nesten gjort meg litt sint og irritert, og når jeg blir det blir jeg mer motivert. Jeg synes jeg har taklet det på en bra måte. Jeg har trent veldig mye og fått gjort ting jeg ellers ikke ville fått gjort om det hadde vært full sesong med trening hver dag, ler han.
Drøye to måneder har gått siden overgangen ble bekreftet. Den tiden mener Fällman selv han har brukt godt. Han fikk til og med trent litt med klubben som solgte han.
Saken fortsetter under videoen.

– Kjøper og selger spillere som andre skifter undertøy

– Jeg trente med Hammarby i rundt to-tre uker etter overgangen var klar. Jeg kjente at siden de skulle i gang med sesongen i Allsvenskan og cupen og jeg ble mer og mer fokusert på mitt, tenkte jeg at det var bedre at jeg sa «Tack och hej» og kunne kjøre mitt eget løp samtidig som de fikk fokusere på sitt.
Siden har 31-åringen alliert seg med en kompis som har drillet han på individuell fotballtrening med ball, mye på styrkerom og en del løpeturer ute og på en fotballbane.

Tente på prosjektet

Friends Arena, Tele2 Arena og Gamla Ullevi er byttet ut med Color Line, Myrdal gress og Fosshaugane Campus. Likevel er ikke selve nivået det midtstopperen fokuserte på da valget om ny klubb landet på Aalesund.
– Jeg syns ikke det er særlig forskjell på hvilken divisjon man spiller i så lenge jeg vet at jeg er med på et tydelig prosjekt på hvordan klubben vil fungere og vet hva klubben min har som mål. Det holder for meg.
Han regner med å kunne hjelpe tango-trøyene med sin opparbeidede rutine fra svensk fotball, sin energi og en stor vinnermentalitet.
– Jeg har klart meg veldig lenge på at jeg holder et stabilt nivå. Jeg er aldri den som får flest «man of the match» og målet mitt er å kunne holde et så jevnt nivå som mulig. Om du har et jevnt nivå over flere kamper, er det en trygghet for laget mitt og det er målet mitt at de skal kjenne.
Da sportssjefen i Aalesund, Bjørn Erik Melland, tok kontakt med Fällman, fikk han presentert en plan for klubben han virkelig synes var spennende. Svensken forteller at prosjekter der man bygger en klubb for flere år i forveien er noe han brenner for. Det virket også likt med tidligere klubbytter han har gjennomført gjennom karrieren.
– Vi har mange interessante år foran oss, men først og fremst skal vi ta fatt på oppgaven å rykke opp igjen på første forsøk, sier Fällmann videre.

Et behov for midtstoppere

I lys av at Brann og Viking har sendt søknader til Sjøfartsdirektoratet som innreisetillatelse for sine nye spillere, bekrefter Fällmans nye sportssjef i Aalesund, Bjørn Erik Melland, til Discovery at de også skal søke på nytt.
– Budskapet vårt er at for vår del er det kritisk å få inn spilleren på lik linje med at det er kritisk for de andre klubbene å få inn den arbeidskraften man har hentet fra utlandet.
Melland forklarer at de er veldig dårlig bemannet på midtstopperplass og at de derfor er helt avhengige av å få Fällman på plass i tide for å gjøre unna karantene og trene seg opp til seriestart.
– I vårt tilfelle har vi én stopper på kontrakt, per i dag.
– Én stopper?
– Ja. Vi trenger stoppere.
Det er ikke bare å få svensken inn i landet som er viktig. Spilleren skal trenes i form til seriestarten som nærmer seg, og Melland understreker skaderisikoen ved å «kaste ut» en spiller som ikke er tilstrekkelig forberedt.
På grunn av dette stiller sportssjefen seg spørsmål til hvorfor situasjonen er som den er:
– Om det er mulig å få han hit på en måte som er 100 prosent trygt knyttet opp til smittevern, så er det uforståelig for oss om vi ikke får tillatelse til det. Vi må ta hensyn til han når han kommer, og det vil ta tid å få han i gang. Derfor er det kritisk å få han på plass så fort som overhodet mulig.
Selv om Aalesund skulle lykkes med å få inn Fällman, betyr ikke det at de fortsatt kommer til å hente utenlandsk arbeidskraft med det første.
– Vi er i utgangspunktet godt fornøyd med stallen nå, bortsett fra at det kritisk for oss å få Fällman til Ålesund.
OBOS-ligaen
Klubbhelten bekrefter FFK-dialog: – Eneste klubben for meg i Norge
28/11/2022 KLOKKEN 15:03
OBOS-ligaen
Hansen klar for ny trenerjobb: – «Gærneste» i norsk fotball
24/11/2022 KLOKKEN 11:23