• Se alt av OBOS-ligaen og Eliteserien med discovery+
Sør Arena: Søndag for en uke siden ble Sindre Tjelmeland offisielt klar som hovedtrener i IK Start. 31-åringen fikk bare vært med på én trening før laget reiste til Oslo og slo Grorud. Dagen etter var han på ny på plass på Sør Arena.
På søndag venter Bryne på Sør Arena. Den kampen ser du på discovery+. Men først et lengre intervju med Starts nye hovedtrener som forteller om hvordan han skal implementere ny stil, om risikoen for skader og at opprykk i 2021 ikke er noe krav.
OBOS-ligaen
Skuffet Isnes etter seieren røk på overtid: – Det koker innvendig
I GÅR KLOKKEN 18:38
– Bare se fasilitetene som er her, de er fantastiske. I tillegg er vi i en by, og en landsdel hvor fotballinteressen ligger latent. Så har den kanskje vært litt sovende, da Start ikke har vært der de bør være. Men det er et stort potensial her, sier Tjelmeland om hvorfor han hoppet på jobben som Start-trener.
(saken fortsetter etter videoen)

Slet med å holde tårene tilbake: – Ubeskrivelig at vi får stå her sammen

Tjelmeland omtaler seg selv som "nerd". Han bruker analyse og video flittig, og nå er han i gang med en stor kartlegging av spillergruppen.
– Det første som skal gjøres er å kartlegge spillerne. Hva har de gjort, hvordan har de trent, hvordan er den fysiske tilstanden. Det blir mye observering, se video og jobbe ut derfra. På sikt ønsker jeg også å få implementert stilen min, sier 31-åringen.
Han omtaler stilen som ballbesittende, hvor ønsket er at Start alltid skal ha flere, og gode pasningsalternativ med ball. Samtidig som de skal angripe og forsvare seg som en enhet. I tillegg ønsker han å endre løpsmønsteret til spillerne, og at Start skal ha flere spurter med høy intensitet under hver kamp.
– Frykter du at det harde regimet kan føre til flere skader?
– Å øke antall sprinter, og endre løpsmønster vil alltid bære med seg en risiko for skade. Men jeg har en dialog med det fysiske teamet, for å minimere risikoen. Men det å endre vaner for mennesker er synonymt med at det skjer noe nytt, forklarer Tjelmeland.

Opprykk er ikke et krav

Tjelmeland er inneforstått med at en fullstendig endring av spillestil ikke er gjort over natta, men han har beskjeden fra ledelsen er at han har tid til å gjøre nettopp det.
– For min del er det et klart signal fra klubben at de ønsker et tydelig stilskifte. Da er mitt mål å se på prestasjonene, og utvikle oss deretter. Kommer ett opprykk eller kvalik som konsekvens av det? Det får tiden vise. Vi skal ha et utviklingsfokus, sier han.
– Så opprykk er ikke et krav fra ledelsen?
– Nei, men samtidig mener jeg at veien til å få gode resultater er å tenke på hvordan vi kan bli bedre. Alt arbeidet vårt skal sørge for gode resultater, samtidig som vi ønsker å vinne hver kamp vi spiller, forklarer
– Ideeltt sett vil motstandernes forsvarsspillere alltid føle at de ikke strekker til, og at de føler på en håpløshet.
– For min del er det et klart signal fra klubben at de ønsker et tydelig stilskifte. Da er mitt mål å se på prestasjonene, og utvikle oss deretter. Kommer opprykk som en konsekvens av det? Eller kvalik? Det får tiden vise. Nå er det fokus på hver enkelt trening, og et utviklingsfokus.
– Opprykket er ikke et must, men samtidig. Veien til å få gode resultater er å tenke på hvordan vi kan bli bedre. Vi ønsker at arbeidet vi legger ned skal sørge for gode resultater, forklarer Tjelmeland.
Den nye Start-treneren har signert en kontrakt ut 2024. Det mener han er et tegn.
– Jeg ser på det som en indikasjon på tidsaspektet jeg er forespeilet. Kanskje er jeg naiv, men jeg kommer til å gjennomføre min stilendring, og så tror jeg det vil bære frukter. Skulle folk bli utålmodige, og ting skjære seg, så får vi nesten ta det hvis det kommer, sier Tjelmeland selvsikkert før han legger til.
– Målet mitt er ikke at vi skal spille i OBOS-ligaen. Potensialet her gir oss muligheten til å spille i Eliteserien, slår han fast.
Så du denne?

Sjekk Ull/Kisa-spillerens Joacim Jonsson-parodi

OBOS-ligaen
Her fullfører Start comebacket på overtid i vill oppryksduell mot KFUM
I GÅR KLOKKEN 18:12
OBOS-ligaen
Sisteskansen med kjempebrøler: – Den gjør vondt
I GÅR KLOKKEN 17:25