Populære sporter
All sport
Vis alt

Stabæk skal kjempe seg tilbake til Eliteserien: – Kun opprykk er godt nok

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 12/03/2022 klokken 23:56 GMT+1

Stabæk rykket ned til OBOS-ligaen for første gang siden 2013. Trener Eirik Kjønø er krystallklar på at klubben skal rykke opp igjen til Eliteserien på første forsøk.

Eirik Kjønø etter at nedrykket fra Eliteserien var et faktum.

Foto: NTB

Stabæk kjempet lenge om å beholde plassen i fjorårets Eliteserie, men de blåblå, under ledelse av Eirik Kjønø, klarte ikke å stå distansen.
Dermed er Bærum-klubben tilbake i OBOS-ligaen. En divisjon som klubbens trener ikke har planer om å bli værende i lenge.
– Nå har klubben kommunisert helt siden vi rykket ned i desember at vi skal rykke opp igjen. Det er målet og det er det vi satser på å klare. Spillergruppa er med på det. Det er ingen som sier «nei, la oss bruke en del år på dette». Det er det som er motivasjonen vår og det er det som er målet vårt, sier Eirik Kjønø til Discovery over telefonen fra England.
31-åringen har vært i England på trenerkurs den siste uken, men er nå klar til å vende blikket tilbake på den kommende OBOS-ligasesongen. Sørlendingen vet at de vil få knallhard konkurranse om opprykksplassene.
– Vi skal gjøre alt det vi kan for å få til det, så vet vi veldig godt at det er mange lag om beinet. Det blir beintøft, men det er det som er ambisjonen vår.
– Er det kun opprykk som er godt nok på Nadderud den kommende sesongen?
– Ja, det er i hvert fall der vi setter lista nå. Det er kun opprykk som er godt nok, poengterer sørlendingen.

Hentet inn rutine

I jakten på opprykk til Eliteserien, har Kjønø og Stabæk forsterket spillertroppen med rutinerte spillere. Den siste som har entret portene på Nadderud er Nicolai Næss, som spilte for klubben mellom 2013 og 2016.
Han spilte 23 av 30 kamper for Sarpsborg 08 i Eliteserien i fjor. Likevel valgte han å gå til OBOS-klubben Stabæk.
– Han ville det selv. Han var tent av prosjektet og muligheten til å bygge noe nytt. Vi skal etter hvert til ny stadion og han har vært i Stabæk før. Han hadde en god tid da, så vi hadde veldig lyst til å få ham inn. Vi har jobbet lenge med det, så hadde han lyst til å komme selv. Det var en god match, forklarer Kjønø, som legger til at det var den profilen de var mest på utkikk etter i vintervinduet.
I tillegg til Nicolai Næss har Stabæk hentet Fredrik Krogstad fra Lillestrøm, Curtis Edwards fra Djurgården og Viktor Wernersson har vendt tilbake til Stabæk for et nytt låneopphold.
– Jeg tror vi har truffet ganske bra på det. Vi har vært veldig tydelig helt siden januar på hva vi trenger. Vi har allerede spennende unggutter i stallen, som er på vei opp fra akademiet, så har vi mistet en del rutinerte som var her i fjor. Vi trenger etablerte spillere inn og det må være de rette ledertypene i tillegg. De må heve laget, poengterer Stabæk-treneren.
Det er ikke bare erfaring fra øverste nivå Stabæk skal benytte for å rykke direkte opp igjen. Flere i troppen har også vært med på både nedrykk til OBOS-ligaen og direkte opprykk tilbake til Eliteserien.
– Vi har (Simen) Wangberg som rykket opp med Tromsø, og han var med på samme reise med å rykke både ned og opp. Nå har vi fått Krogstad inn. Han har også erfart det med å rykke ned for så å snu skuta med å rykke opp igjen. Fitim Azemi var i Tromsø han også, så vi spiller litt på den erfaringen i tillegg, sier Kjønø.
Artikkelen fortsetter under videoen:
picture

Solbakken: – En klubb jeg er vokst opp til ikke å like

Trengte ledertyper

– Var ledertyper noe dere manglet da Eliteserie-plassen røk på tampen av fjorårssesongen?
– Ja. Vi hadde ledertyper, men nå har vi flere. Yaw Amankwah var skadet hele høsten som kapteinen vår, så nå er det flere og sterkere ledere med tydelig etablerte spillere i en gruppe som skal være i elleveren og skal levere. Så har vi fortsatt gode unge spillere som er i elleveren og flere som banker på døren.
Kjønø mener Stabæk-troppen nå er bedre sammensatt med en blanding av ledertyper og talentfulle unggutter.
– De unge spillerne trenger etablerte spillere som går foran, både på banen og utenfor. De må dra lasset og være med på å lage vinnerkultur, så jeg er fornøyd med at vi har fått flere inn. Nå hadde vi veldig gode ledertyper i fjor også, men nå har vi flere.

Fornøyd med oppkjøringen

Det er fortsatt tre uker igjen til sesongen sparkes i gang. Stabæk starter borte mot nyopprykkede Skeid. Eirik Kjønø er fornøyd med hvordan klubben har brukt tiden etter fjorårets nedrykkssesong.
– Jeg synes oppkjøringen har vært bra. Vi har blitt ferdig med fjoråret, fått det ut av systemet, fått ny energi i gruppa og nå gleder vi oss virkelig til seriestart. I starten var vi nok litt få A-lagsspillere, men så har vi signert spillere litt etter hvert. Vi har valgt å vente på gode istedenfor å signere mange den første uka. De som var skadefri den første uka har trent hele veien. Vi har ikke fått noen flere skader, som har gjort at vi egentlig har fått ganske mye ut av oppkjøringen så langt.
I oppkjøringen har Stabæk tapt mot Raufoss, Arendal og Vålerenga, spilt uavgjort mot Brann og slått Kristiansund. De varierende resultatene er dog ikke noe som bekymrer Stabæk-treneren.
– Vi må endre litt spillestill. Vi må utvikle den i mye større grad og teste ut litt ting for å se hva som funker og hva som ikke funker. Da blir kampene ujevne.
– Det viktigste med treningskamper er at du ser progresjon fra uke til uke. Vi har følt at vi er i rute. Vi skal ikke si at vi er komfortable, det er vi ikke, men jeg føler vi er i rute med tanke på at det fortsatt er tid til seriestart. Stallen starter å komme på plass. Vi har tettet de hullene vi ønsker å tette, og så er det bra «go» i gruppa. Vi er motiverte og klare for ny sesong, fortsetter Kjønø.

Fra bunnlag til topplag

Nå skal Stabæk omstille seg fra å være et bunnlag i Eliteserien til å være et topplag i OBOS-ligaen. Det krever endringer i den taktiske tilnærmingen.
– Vi må endre spillestilen litt og bli et vinnerlag - et dominerende lag som vinner kamper. Nå har vi ikke vunnet så mange treningskamper heller, men vi har spillertyper som passer inn i det og vi har en sulten spillergruppe, sier den 31 år gamle Stabæk-treneren.
Men Eirik Kjønø er klar over at «de Blaa» ikke er de eneste som jakter én av to gjeve opprykksplassene.
– Vi skjønner hvor tøft det er. Det er ikke bare å tro at vi skal vinne kamper. Det blir jevnt, alle kamper blir jevne, så vi må være 100 prosent på jobb i hver eneste kamp.
Artikkelen fortsetter under videoen:
picture

Kongen av OBOS-ligaen tilbake med spektakulær scoring: – En perle!

Portugisisk assistent

I jakten på opprykket er det ikke bare spillertroppen som har blitt forsterket. Inn i trenerteamet har Eirik Kjønø og assistent Petter Belsvik fått med seg Hugo Vicente.
Portugiseren har tidligere jobbet i Viking og København, men de siste sesongene har han jobbet i den portugisiske toppserien for klubbene F.C. Famalicão og Boavista F.C.
– Hugo er veldig fin. Han har fått seg en god erfaring i ulike miljøer. Han har en kunnskap og en væremåte som er spennende. Det gir oss noe ekstra. Det gir oss energi og det gir oss gode referanser, så jeg er fornøyd med å få han inn, sier Kjønø om sin nye assistent.
– Det gir meg mye i diskusjoner og treningsmetodikk, som han er bra på. Han er også god på én til én med spillerne og coaching på feltet. Sammen med Petter så får vi en god miks av ulike erfaringer og kompetanser, fortsetter sørlendingen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame