Populære sporter
All sport
Vis alt

FFK-profil Riki Alba fryktet for sesongen etter skrekkskade: – Da kom tårene

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 03/05/2022 klokken 16:08 GMT+2

I treningskampen mellom Lillestrøm og Fredrikstad tilbake i mars forlot Riki Alba (27) banen i tårer. Fra å frykte det verste, er han nå tilbake etter kun åtte uker på sidelinjen.

Riki Alba (FOTO: FFK/Lemos Media)

Foto: Other Agency

  • Se Sandnes Ulf - Fredrikstad mandag kl. 18:00 på discovery+
– Det var nesten litt uvirkelig. Jeg husker at jeg smilte for meg selv bare av å ta på meg drakten. Bare det var en opptur for meg.
Det sier Riki Alba til Discovery, som var tilbake på fotballbanen i treningskampen mot Odd forrige fredag etter åtte uker på sidelinjen.
Fredrikstads lynving pådro seg en alvorlig skade under oppkjøringskampen mot Lillestrøm i Marbella i vinter.
– To dager før kamp merket jeg at jeg var ganske overbelastet på innsiden og fremsiden av låret, forteller Alba.
Dagen etter skulle det nok en gang komme antydninger til at noe var galt da FFK skulle ha en avslutningskonkurranse på trening.
– I det jeg skulle skyte, kjente jeg at det nappet til i låret. Det var der alt startet, men det var ikke vondt. Det var bare ekkelt og ubehagelig. Det kjentes nesten ut som en krampe som tok tak og slapp med en gang. Da ga jeg meg, og så ble jeg sjekket av det medisinske apparatet senere på kvelden, fortsetter kantspilleren.

Rødt flagg under oppvarming

Alba fikk testet styrken og mobiliteten, men alt tydet på at det kun var snakk om en sliten muskulatur. På kampdag bestemte de seg for å ta tre nye tester, men heller ikke da klarte de å finne ut at noe var galt. Dermed stod han oppført i elleveren.
– Jeg fikk det første røde flagget da vi skulle ha avslutninger på oppvarmingen. Da var det noe i hodet mitt som sa at jeg ikke var klar for å skyte. Jeg gikk og slo noen pasninger i stedet for å prøve å varme opp låret. Når hodet ditt forteller deg at du ikke er klar for å skyte, bør du kanskje revurdere, sier Alba.
Likevel bestemte han seg å spille fra start. Som han var i store deler av fjorårets OBOS-ligasesong, var 27-åringen et stadig aktivum for LSK-forsvaret de første fem minuttene. Blant annet vant han et straffespark.
Straffesparket skulle Alba ta selv.
– I det jeg skulle ta straffen, så nappet det til.
– Det føltes ut som en strikk som bokstavelig talt røk. Jeg fikk strømninger nedover hele låret og beinet fullførte en bevegelse inn mot ball som gjorde at jeg lobbet ballen utenfor. Det så egentlig litt komisk ut, fortsetter han.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Her kunne han sendt laget mot seier – misser på gigasjanse

Tok til tårene

Til tross for at Alba merket at noe var galt, var han raskt på beina igjen. I det Lillestrøm satt i gang kort, skulle han stupe i press.
Da gikk det galt.
– Der merket jeg at låret nærmest blir bedøvd og jeg hadde null kontroll. Jeg måtte sette meg ned, og det var først da jeg innså at dette var alvorlig.
– Da kom tårene og det var tungt. Følelsen sa at det her ikke var bra, legger Alba til før han udtyper ytterligere:
– Jeg fikk veldig dystre tanker. «Nå er jeg ferdig, nå ryker sesongen». Alle negative tanker kommer og treffer deg samtidig. Da klarer man ikke å styre det helt. Fysioterapauten vår kom bort ganske fort og begynte å trøste meg. Han sa at det kom til å gå bra og forsøkte å roe meg ned.
I timene etter kampen ble låret verre og verre. Da Fredrikstad ankom hotellet på kvelden, skulle de ta tester av låret.
– Da fikk jeg først beskjed om at dette bare er en liten muskelskade og at det tar 14 dager maks. Det var julaften for meg å høre det, meddeler Alba.

Fra julaften til helvete

Men dagen etter skulle alt bli snudd på hodet. Låret hadde hovnet opp som en ballong og det var ingen tegn til markering av muskulatur,
– Det var latterlig hvor mye hevelse det var i låret. Da jeg så ansiktsuttrykket til fysioterapautene, trengte de ikke å si noe. Jeg skjønte med en gang at det ikke var som det skulle. Det var utrolig tungt, forteller Alba.
27-åringen fikk fortsatt ikke vite hvor alvorlig skaden kunne være, selv om de visste hvilken muskulatur det dreiet seg om: Rectus Femoris, en muskel som er festet ved hofteleddsbøyeren og går hele veien ned til kneskålen.
Fredrikstad tok MR-bilder av låret til Alba dagen etter at de hadde landet igjen i Norge. Neste dag ringte telefonen til Alba på kveldstid.
– Fysioterapauten fortalte at det var en totalruptur på senen. Det var… fy faen, det var som å få en kniv i magen.
– Jeg måtte sette meg ned og prosessere det jeg hadde hørt. Jeg brydde meg egentlig ikke så mye om hva slags skade det var. Det jeg ville vite var hvor lenge jeg ville være ute. Da fikk jeg vite at det normalt sett tar 16 til 19 uker, forteller Alba.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Her renner det over for den tidligere Haugesund-spissen

Tilbake på rekordtid

Riki Alba skulle dermed ikke være tilbake før etter sommerpausen, men nok en gang skulle historien ta en ny vending.
MR-bildene av låret ble sendt til en ortoped og en spesialist. Delte beskjeder kom i retur. Noen mente han måtte operere, andre hadde sett at muskulaturen rundt senen fortsatt var inntakt og ganske sterk. Dermed kunne skadetiden halveres.
– Det fikk jeg beskjed om to dager etter at jeg hadde fått den nedslående nyheten. Det var en stor motivasjon for meg å vite at jeg kunne klare å halvere den tiden. Det skulle vi klare.
Og det klarte Riki Alba sammen med støtteapparatet. Forrige uke returnerte han til trening sammen med resten av laget, og fredag fikk han sitt første kvarter i en kamp siden skaden.
– Dette var min første alvorlige skade, og jeg føler jeg har kommet både styrket og ganske godt ut av situasjonen, sier Alba.

Aktuell på mandag

Etter 15 minutter i banken mot Odd, er kantspilleren aktuell for sesongens første offisielle kamp allerede på mandag. Da tar Fredrikstad turen til Sandnes for å møte serielederne.
– Jeg vil alltid spille og jeg føler meg klar for det, men jeg regner med at jeg blir faset inn i første kamp. Vi får se om jeg er klar til å overbevise Bjørn mot 16. maikampen, men hvis han spør meg om jeg er klar fra start mot Sandnes Ulf, så får han et klinkende ja, ler kantspilleren.
Alba var en nøkkelspiller for de rødhvite i fjor med ti scoringer og seks målgivende, og så langt i sesongen har FFK savnet de offensive bidragene til kantspilleren. Klubben står med én seier, to uavgjort og ett tap på de første fire kampene.
– Det har vært helt jævlig å se på fra tribunen. Jeg har følt meg veldig savnet på banen og det har gjort ekstra vondt. Jeg har vært i gymmen og følt at jeg burde vært utpå der for å bidra, men det er lysere tider i vente. Det kan jeg love, sier Alba med et glimt i øyet.
Sett denne?
picture

Hattrick-helten vil ikke ha gullprat: – Har ambisjoner om topp tre

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame