• Se Stjørdals-Blink - Fredrikstad onsdag klokken 18:00 på discovery+!
Fredrikstad har hatt en kjempesesong og er med i kampen om et opprykk til Eliteserien i klubbens første sesong tilbake på nivå to. En av bidragsyterne er brennhete Riki Alba. Kantspilleren markerte seg med hat trick i forrige serierunde mot Start.
– Personlig følte jeg at jeg hadde den dagen der alt jeg prøvde på gikk. Jeg føler jeg har hatt litt dårlig uttelling i det siste, så det var deilig å få ha den dagen på søndag. Nå håper jeg å opprettholde den følelsen fremover også, sier en smørblid Riki Alba til Discovery.
OBOS-ligaen
Overtok lån med opsjon i høst – nå gjør klubben overgangen permanent
30/11/2022 KLOKKEN 12:58
Livet som fotballspiller har derimot ikke alltid gått på skinner og smilet har heller ikke sittet like løst for kantspilleren tidligere. Utenom et utlån til Bærum tilbake i 2015 – der han herjet på topp sammen med nåværende daglig leder i Ull/Kisa, Andreas Aalbu – har det vært en ekstremt lang reise med en rekke nedturer 26-åringen fra Oslo.
– Ut over det, har det vært flere utlån og mye motgang. Jeg har følt at jeg har spilt for trenere som ikke helt har sett hva jeg kan bidra med eller hatt troen på meg. Det har vært veldig, veldig tungt, men jeg føler jeg har funnet det i Fredrikstad. Det er et støtteapparat og et trenerteam som vet hva jeg kan tilføre laget, og det gir meg ro og fred i hverdagen til å utvikle meg. Det er det jeg har trengt hele tiden, så jeg føler at potensialet mitt begynner å komme frem nå, forteller Alba.
En av de mangelvarene som endelig er på plass i karrieren til Riki Alba, er stabilitet. Som 15-åring signerte kantspilleren for Vålerenga, men perioden i Oslo-klubben ble ikke det han hadde sett for seg.
– Der spilte jeg 2. divisjon frem til jeg var 19 år, ble utlånt til Nest-Sotra, og ble utlånt til fem klubber etter det. Jeg har aldri hatt stabilitet eller ro i hverdagen til å tenke langsiktig. Alt har vært kortsiktig siden jeg ble 19. Det er noe man håndterer forskjellig fra person til person, men jeg taklet det kanskje ikke så bra som jeg hadde håpet på, forteller en åpenhjertig Riki Alba.
LES OGSÅ: Har brukt 120 millioner på fire år – kjemper mot nedrykk fra OBOS-ligaen

Lørenskog ble redningen

Etter mange utlån, møtte det tidligere stortalentet veggen mens han fryktet at karrieren ville renne vekk mellom fingrene sine. Det gjorde at han tok et overraskende klubbvalg tilbake i 2018.
– Jeg fikk en skikkelig knekk i både selvtilliten og motivasjonen min. Det var derfor jeg endte opp i Lørenskog, for jeg trengte en restart. Jeg trengte å ta et steg tilbake for å nullstille og virkelig tenke over om dette fortsatt var noe jeg ønsket å bruke så mye tid på, forteller 26-åringen.
Som alle gode Hollywood-filmer noensinne laget, har også historien til Riki Alba et vendepunkt som gjør at det rykker i smilebåndet, og som alle vakre eventyr skal også denne fortellingen ha en helt.
– I Lørenskog traff jeg Julian Madsen, som virkelig fikk jobbet godt med meg. Han fikk meg til å bli sulten igjen. Etter det har det egentlig bare klaffet. Da det gikk så bra som det gikk, fikk jeg mersmak. Alle erfaringene jeg har hatt, alle feilene jeg har gjort, har jeg prøvd å lære av. Jeg har brukt det som et redskap til å utvikle meg og få ut potensialet, sier Alba.
LES OGSÅ: Spisslegenden utelukker ikke hjemreise – Sogndal har han på blokken
Blant de mange fotballfrelste i Fredrikstad, er Lørenskog klubben å takke for at de nå kan glede seg over lynvingens ferdigheter. Historien til Riki Alba kunne ha stoppet tidligere.
– Skal jeg være helt ærlig, var jeg ganske ferdig med fotball før jeg dro til Lørenskog, meddeler han.
Artikkelen fortsetter under videoen:

Smerud om Flo: – Kan være at Sogndal kjører jobbintervju live på samling

Alltid vært Riki Alba + Fotball

– Det som har vært litt tøft for meg, er at jeg alltid har blitt assosiert med fotball, fortsetter 26-åringen.
På veien mot suksess, var det ikke alltid like lett å være et kjempetalent i ung alder. Helt siden kantspilleren briljerte som barn, har navnet Riki Alba og fotball vært ord som ikke gikk an å skille fra hverandre for familie, venner eller resten av personene som kretset rundt han.
– Man kunne ikke nevne Riki og fotball i to forskjellige setninger. Hver gang jeg møtte noen jeg ikke hadde sett på lenge, var det alltid «Ja, hvordan går det med fotballen?». Sånn har det vært med meg siden jeg var syv år. Jeg var tidlig utviklet og alltid vært foran de andre. Jeg har alltid blitt sett på som et stort talent, der det bare var et spørsmål om tid før jeg fikk ut potensialet.
– Det var veldig tungt for meg, og når jeg egentlig hadde bestemt meg for at dette ikke var noe gøy lenger, fikk jeg veldig mye «Fyfaen, hadde jeg hatt det talentet ditt hadde jeg aldri gitt meg» og sånne ting. Det var ekstra, ekstra tungt å høre akkurat det, for jeg følte jeg var i ferd med å kaste bort et talent, forteller en følelsesladd Riki Alba.

Et stjernespekket 95-kull og én «late bloomer»

Født i 1995, var han ikke det eneste navnet i sitt alderskull som ble spådd en lysende fremtid. I motsetning til Riki Alba, var det flere av jevnaldrende som fløy rundt på kontinentet og levde profflivet, mens han fortsatt jaktet spilletid.
– Det landslaget vi hadde da var spillere som Alexander Sørloth, Mats Møller Dæhli, Herman Stengel, Bård Finne, Kamer Qaka. Jeg kunne ramset opp til i morgen med gode spillere fra alderskullet. Når du ser gutta du var milevis foran da du var 15-16 år tar steget ut i Europa eller spiller fast på et Eliteserie-lag, kjenner du presset og starter å lure på hva du gjør galt, sier Alba, som endelig føler at gjennombruddet har kommet.
– Da blir det forstyrrende faktorer, men jeg har kommet frem til at jeg er en «late bloomer». Jeg føler jeg starter å blomstre nå, så jeg er evig takknemlig for at jeg ikke ga opp. Det er ingenting som er bedre enn fotball i dag.
Riki Alba har representert Norge på G15-, G16- og G17-nivå. Totalt står han med 24 alderbestemte landskamper, ifølge fotball.no.

Vil skyte Fredrikstad til Eliteserien

Med ny giv og masse tillit i «Plankebyen», er det nå en ambisiøs Alba som forteller om fremtidige mål. Han ønsker å gi tilbake til klubben som våget å satse på han.
– Drømmen er å spille i Eliteserien med Fredrikstad og oppnå suksess med klubben. Jeg er evig takknemlig for at de tok sjansen på meg og hentet meg fra 3. divisjon, så det å kunne lykkes med de er faktisk en drøm for meg.
– Alle har selvfølgelig en drøm å spille i Europa, men jeg er realist. Den realistiske drømmen jeg kan ta på, er Eliteserien. Alt som kommer etter det, hvis det kommer, er en bonus, sier Riki Alba.
– Kan vi vente oss mer fra deg fremover?
– Det skal du ikke se bort fra. Jeg føler jeg utvikler meg hver dag. Bjørn (Johansen) og Joakim (Klæboe) er veldig «på» meg. De er tydelig på hva jeg må forbedre, og jeg føler jeg har tatt steg. Det er fortsatt mye jeg må bli bedre på, sier Riki Alba.
– Blant annet må jeg bli bedre med ball, for jeg er ganske bra på å finne rom og kan plage forsvaret med bakromsløp, men man kan alltids bli bedre med kula. Der føler jeg at jeg har noen steg å ta. Jeg tror det bare er én vei, og det er oppover fremover, fortsetter 26-åringen selvsikkert, som nå også skal teste seg som filmstjerne.
For de som er i overkant interesserte i Fredrikstad og føler at de ikke får nok Riki Alba gjennom fotballen, inntar han snart kinoskjermene rundt om i Norge. Alba skal nemlig fylle rollen som ingen ringere enn livvakten til Samantha Fox i Lange Flate Ballær 3.
Sett denne?

Se Eggen-feiringen her

OBOS-ligaen
Klubbhelten bekrefter FFK-dialog: – Eneste klubben for meg i Norge
28/11/2022 KLOKKEN 15:03
OBOS-ligaen
Hansen klar for ny trenerjobb: – «Gærneste» i norsk fotball
24/11/2022 KLOKKEN 11:23