Syv av OBOS-ligaens 16 trenere står uten kontrakt etter 2021. Det viser en oversikt Eurosport.no har samlet.
– Det synes jeg er veldig mye. Nesten halve ligaen av trenere står uten kontrakt. Det skaper en del usikkerhet i visse klubber i hvert fall, mener Eurosports OBOS-ekspert Amund I. Lutnæs.
OBOS-ligaen
Flere profiler på flyttefot: Dette er de bekreftede overgangene i OBOS-ligaen
5 TIMER SIDEN
Joey Hardarson (Start), Eirik Bakke (Sogndal), Steffen Landro (Sandnes Ulf), Ole Martin Nesselquist (Strømmen), Jan Halvor Halvorsen (Bryne), nyansette Aksel Bergo (Grorud) og Morten Røssland (Åsane) er de syv trenerne som på papiret står uten kontrakt om under ti måneder.

Vil forlenge med «årets trener»

Røssland ble kåret til årets trener i OBOS-ligaen i 2020. Daglig leder i Åsane, Gorm Natlandsmyr, forsikrer om at man innen kort tid vil gå i dialog med suksesstreneren.
– For vår del er det egentlig bare andre ting som har hastet enda mer enn å gå i dialog med hovedtrener. Vi trengte ny assistent og jobber med spillerstall, så det er førsteprioritet, sier Natlandsmyr.
– Vår plan er å gå i dialog med Morten Røssland, sannsynligvis før sesongen starter. Vi har gjort det veldig bra. Sånn som vi ser det er det ingen grunn til at Åsane skulle skifte trener på kort sikt, sier han.
Natlandsmyr spår at mye kan skje på trenerfronten i OBOS-ligaen de neste månedene.
– Hvis kontraktene etter hvert blir forlenget er det jo greit, men hvis syv av 16 klubber bytter trenere høres det mye ut. Kontinuitet på leder-, trener- og spillersiden er nok en positiv ting i fotballen. Jeg har en følelse av at det kan være de opplever det samme som hos oss med at timingen ikke har vært der riktig ennå, men at de kanskje forlenger etter hvert, mener han.

– Uvanlige tider

Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, mener koronaen har noe av skylden for at det er ekstra usikre tider som fotballtrener.
– Det er veldig uvanlige tider. Pandemien vi står i påvirker hvordan klubbene driver. Det er et veldig annerledes år med mye usikkerhet, blant annet om når sesongstarten blir og hvordan sesongen blir. Alt som skjer skaper usikkerhet, så jeg tror mange sitter på gjerdet, sier Moen.
– Hadde du spurt meg til sommeren ville jeg sagt at det var et veldig høyt tall, men det er fortsatt veldig tidlig. Jeg tror ikke mange trenere går rundt og er veldig stresset nå, men kommer man lenger ut i sesongen med en uavklart situasjon kan det påvirke litt i negativ retning. Folk vil stille spørsmål om hva som skjer og da kan det bli usikkert, men ikke ennå, mener Moen i Trenerforeningen.
Fotballekspert Lutnæs trekker frem Eirik Bakke som en trener han forventer at forlenger kontrakten i Sogndal.
– Jeg er overrasket over at Bakke har en så kort kontrakt i Sogndal med tanke på at han har fått bygge opp igjen klubben etter at de mistet mange spillere i vinter. Han har gjort en kjempejobb i Sogndal med tanke på overganger, så jeg forventer at kontrakten hans blir forlenget, sier Lutnæs.

Bakke: – Vi tar det i høst

Sogndal-trener Eirik Bakke forsikrer om at han ikke mister nattesøvnen som følge av å være på utgående kontrakt. Treneren sier han har god dialog med klubben.
– Jeg er vant til at det er sånn etter å ha vært her i sju år. Vi får se om jeg skal være med videre. Jeg har ikke tenkt så mye på det. Vi skal kjempe om å rykke opp, sier han.
– Sånn er det med fotballtrenere. Du vet aldri hvor du skal. Selv om jeg har hatt det bra her, så vet man aldri, sier han.
Bakke tviler på at det blir noen avklaring rundt fremtiden hans før på høsten.
– Det er spesielt med Sogndal og meg. Vi har god dialog om vi skal ta ett år eller gå videre, sier han.
– Vi må finne ut hva som er det beste for meg og klubben. Den dialogen må vi ta i løpet av høsten, sier Bakke.
Ranheims Svein Maalen er den som på papiret sitter tryggest ettersom han i 2019 ble fast ansatt i klubben. Treneren med nest lengst kontrakt er Tom Dent i Stjørdals/Blink som har kontrakt ut 2024. Av trenerne med kontrakt ut 2023 finner vi Lars Arne Nilsen (Aalesund), Sindre Tjelmeland (Ull/Kisa) og Bjørn Johansen (Fredrikstad).
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Skeid med sterkt bortepoeng mot Sandnes Ulf
EN DAG SIDEN
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Syvmålsthriller mellom Åsane og Fredrikstad
EN DAG SIDEN