– Kort fortalt så handler det om en totalpakke med jobb, familie og fotball. Jeg har ikke hatt noe overskudd eller noe tid til overs ettersom det har gått i ett hver eneste dag. Jeg har kjent på dårlig samvittighet lenge og ikke følt at jeg har strukket til.
Det sier en åpen og ærlig Stian Sortevik til Discovery samme dag som klubbhelten legger de godt brukte fotballskoene på hylla.
OBOS-ligaen
KFUM-spiller hentes inn i U21-troppen: – Det er utrolig stort
25/09/2022 KLOKKEN 14:55
Avgjørelsen om å legge opp nå – midt i sesongen – var vanskelig, men nødvendig, forteller Sortevik.
– Klubben og jeg tok en god runde før sesongen på at ting kunne skje om ikke veldig lenge. Det har tidvis vært veldig slitsomt å kombinere jobb og familieliv med fotballen, så nå innså jeg at var nødt til å være helt ærlig med meg selv. Jeg har kjent på denne følelsen tidligere også, men det ble veldig forsterket etter sommeren, forklarer 33-åringen, før han legger til:
– Jeg må få takke samboeren min, som har gjort alt kun kan for å legge til rette for meg gjennom alle disse årene.
Saken fortsetter under videoen.

Svarer på kritikken: – Du kan prøve å sammenligne med andre kantspillere

– Klubben betyr utrolig mye

Mens lagkameratene og hjemmesupporterne jublet for nok en trepoenger i OBOS-ligaen lørdag kveld, var tankene til Stian Sortevik et helt annet sted etter kampen mot Stjørdals-Blink. De aller fleste var uvitende om hvorfor, men da dommeren blåste av oppgjøret visste Stian Sortevik at han nå hadde spilt sin siste kamp i den rødhvite drakten.
Det var tøft, erkjenner 33-åringen.
– Jeg ville helst ikke at fokuset skulle være der i en så vitkig kamp. Det er selvfølgelig ikke sikkert at det hadde endret noe, men tenkte uansett at det var best å ikke si det da. Det var vanskelig å gjennomføre kampen som normalt, for jeg merket at noe var annerledes, sier han.
– Hva betyr «Kåffa» for deg?
– Klubben betyr utrolig mye. Jeg har vært her, omtrent kontinuerlig, siden jeg var seks år gammel og den har vært med på å forme meg både som fotballspiller og som person. Alt fra turer med laget og Henning Berg fotballskole, til kvalikkampene i OBOS-ligaen. Klubben har beriket livet mitt veldig, svarer Sortevik.
– Hva kommer du til å savne mest?
– Jeg kommer til å savne kampene mest, de mest betydningsfulle av dem. Spesielt høstkampene, det er noe helt eget.
Saken fortsetter under videoen.

Dette er tallenes tale i gullkampen: – Nei, det der går ikke

– Et godt bilde på KFUM

Stian Sortevik starter den profesjonelle karrieren i moderklubben KFUM Oslo, der han først ble tatt opp til a-laget som 16-åring, før han spilte i klubben i seks år, før han gikk videre til henholdsvis Hønefoss og Stabæk.
I 2015 vendte Sortevik tilbake til klubben i sitt hjerte – to måneder etter at nåværende trener Jørgen Isnes tredde inn som assistent. Nå må Isnes forberede seg på en tid uten Stian Sortevik som bokseåpner på midten.
– Stian er en spiller som man ikke finner veldig mange steder. På banen mister vi en spiller som binder opp motstanderne på en god måte. Det er alltid mye rom rundt Stian, og da kan han virkelig være i det lekne humøret. Han er en leken fotballspiller elsker å sette opp andre, og er derfor ofte tredje sist eller har målgivende, sier Isnes til Discovery.
– Hva har Sortevik betydd for klubben?
– Han har betydd mye. Han har vært med på reisen fra 3. divisjon til Eliteserie-kvalik, og er et godt bilde på KFUM.
Jørgen Isnes forteller at klubben har forberedt seg på at Sortevik skulle gi seg, og at de derfor er godt forberedt inn mot en viktig høstseong uten 33-åringen.
– Vi er ganske godt forberedt. Stian har trappet litt ned på enkelte økter i år, noe vi hadde en god prat om før sesongen, og vi har visst at noen enten skulle skje i år eller neste år. Vi er uansett godt forberedt, rent sportslig. Vi har andre typer spillere som kan ta hans posisjon. På et eller annet tidspunkt mister du spillere, og hvis du ikke allerede har erstattere klare når dette skjer, så har du ikke gjort en god nok jobb, forteller KFUM Oslo-treneren.

Glimt-spiller imponerer eksperten: – Han har utviklet seg

Økt profesjonalisering

«Kåffa» er en av klubbene i OBOS-ligaen som har valgt å trene på ettermiddagen, men grunnet den økte profesjonaliseringen er treningene blitt flyttet fra 17:00 til 15:30, noe som har gjort det vanskelig for Sortevik å legge opp hverdagskabalen med jobb, familie og fotball.
– Jeg har merket at treningshverdagen min har blitt dårligere, så det blir bra med et pusterom nå, erkjenner Sortevik.
Selv støtter han den økte profesjoneliseringen i klubben, og mener det er det riktige steget å ta for klubben.
– Klubben har blitt profesjonalisert gradvis de siste fire-fem årene, noe som er kjempebra. Men for meg har det vært utfordrende å få det til å gå opp, understreker han.
Nå venter en hverdag som fulltids interiørarktitekt for Stian Sortevik. En stilling han fram til nå har hatt som 60%, før den nå har økt til 100%.
– Jeg kommer til å komme på «Kåffa»-kamper i høst for å følge laget. Det blir spesielt, ler kulthelten.
OBOS-ligaen
Varsler intern evaluering: – Samarbeidet har ikke fungert optimalt
24/09/2022 KLOKKEN 16:50
OBOS-ligaen
Jakter flere rekorder: – Får prøve å lage historie
20/09/2022 KLOKKEN 14:59