Populære sporter
All sport
Vis alt

Kan sikre opprykket 64 dager etter trenerbyttet: – En «match made in heaven»

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 21/10/2022 klokken 12:34 GMT+2

Drøye to måneder etter at Lars Bohinen tok over som hovedtrener i Stabæk Fotball, kan bæringene lørdag sikre opprykket til Eliteserien 2023.

Kasper Pedersen, Sturla Ottesen, Simen Wangberg og Lars Bohinen.

Foto: NTB

  • Se Sandnes Ulf - Stabæk lørdag klokken 15:00 på discovery+ og Eurosport Norge
Det gjenstår to runder av OBOS-ligaen 2022, men allerede lørdag kan det avgjøres hvilket lag som tar følge med Brann opp en divisjon. Både KFUM Oslo og Start har lenge holdt stand og truet de direkte opprykksplanene til Stabæk, og per nå gjør de fortsatt det.
Men lørdag kan bæringene feie all tvil til side - om de tar poeng mot Sandnes Ulf på Øster Hus Arena.
Før den nest siste serierunden skiller det nemlig fem poeng mellom serietoer Stabæk og Kåffa på tredje. Start lusker poenget bak Oslo-laget på en tredjeplass. Med ett poeng mot Sandnes Ulf lørdag rister Stabæk seg av Start, og ettersom målforskjellen er såpass stor mellom bæringene og Kåffa (Stabæk med +32 og KFUM Oslo med +14 før runde 29), kan en gå langt i å si at uavgjort holder for Bohinens menn.
KFUM Oslo møter Brann i Bergen i den siste serierunden.
picture

En engasjert Lars Bohinen på sidelinjen på Nadderud.

Foto: NTB

– Pirrer litt ekstra

Simen Wangberg står bokført med 199 Eliteserie-kamper, og er nok ekstra fysen på å nå 200 i 2023. Den tidligere Tromsø- og Rosenborg-spilleren, som også har vært innom Brann og Ranheim, gleder seg til lørdagens kamp i Rogaland.
– Det pirrer litt ekstra, det gjør det. Vi har satt oss i en god posisjon, og vi er veldig fornøyd med det vi gjorde sist kamp (mot Ranheim, 3-2). Dette har vært en sesong der vi har vært med i toppen lenge, og vi har lyst til å vise at vi hører hjemme i Eliteserien, sier Wangberg til Discovery.
31-åringen har vært en viktig brikke for Stabæk denne sesongen. Trønderen står med 26 kamper i midtforsvaret, der han stort sett har hatt Kasper Pedersen og Nicolai Næss som makkere.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Jørgen Isnes etter seieren mot Raufoss: – Andre omgang er vi bunnsolid

«Match made in heaven»

Opprykket kan skje 64 dager etter at Lars Bohinen tok over som hovedtrener etter Eirik Kjønø. Bohinen gikk fra jobben som Discoverys fotballekspert til å ta over et Stabæk-lag som på det tidspunktet lå på en femteplass i OBOS-ligaen.
– Jeg synes det var ustabile med Kjønø. De var variable i prestasjonene, sier Discoverys nåværende fotballekspert Vegard Hansen
– Bohinen har fått dreisen på dette laget. De bakover i banen er solide, laget har kraft på midten og de har også et fint ungdommelig mot. En fin stamme, rett og slett, legger den tidligere Mjøndalen-treneren til, som også understreker at de helt klart har vært det nest beste laget i OBOS-ligaen denne sesongen.
Også ekspertkollega Amund Lutnæs har latt seg imponere av det Lars Bohinen har tilført Stabæk, men han er ikke spesielt overrasket.
– Bohinen har ikke gjort noen store forandringer på laget, men det er tydelig at han har en helt annet tilstedeværelse enn sin forgjenger. Det var skrevet i stein at Bohinen skulle ta over Stabæk da det ble klart at Eirik Kjønø ikke ble med videre. Han har vært der før og kjenner både Stabæk og OBOS-ligaen godt, sier Lutnæs.
– Det er en «match made in heaven», skyter han inn.
  • Se Sandnes Ulf - Stabæk lørdag klokken 15:00 på discovery+ og Eurosport Norge

Karisma

Stabæk-kaptein Simen Wangberg forteller at Lars Bohinen ikke har gjort noen store endringer, men at det har vært noen merkbare justeringer.
– Han har fått oss til å slippe oss litt mer løs offensivt, spesielt ved å bruke Gift (Orban) og Fitim (Azemi) mer i bakrom. Den største forskjellen er nok i presspillet, der vi stort sett enten har ligget i lavt eller høyt press. Vi er mer kompakte som lag, noe som gjør at vi slipper til færre sjanser. Dette har vært helt essensielt på poengplukkingen i høst, forklarer midtstopperen.
– Lars har kommet inn med en karisma. Han har vært i lignende situasjoner før, i tillegg til at han kjenner klubben godt fra før, legger Wangberg til.
Saken fortsetter under.
picture

Nedrykksklare Grorud sjokkerte og smadret Sandnes Ulf

Rustet for Eliteserie-spill?

Så er spørsmålet om Stabæk anno 2021 – et lag som ser ut til å rykke opp til Eliteserien – er gode nok til å hamle opp med de 16 beste lagene i Norge neste år. Discoverys ekspert Vegard Hansen er skeptisk til om spillere som Gift Orban, som står med 15 mål og seks målgivende pasninger på 20 kamper, kan leverer lignende i Eliteserien.
– Det er ingen tvil om at Brann står mye sterkere rustet enn Stabæk, om det er de som tar følge med Brann opp. I Stabæk er det litt for mange spillere som faller litt mellom to stoler. De er litt for gode for OBOS-ligaen, men litt for dårlige til å hevde seg noe særlig i Eliteserien. Jeg er usikker på om den trioen bak der er god nok for Eliteserien, i tillegg er jeg skeptisk til om Orban kan score mye der, meddeler Hansen.
Amund Lutnæs er ikke i tvil: Stabæk må forsterke ordentlig før en potensiell Eliteserie-sesong.
– Denne sesongen, spesielt under Bohinen, har de vært bunnsolide bakover og de har hatt Gift Orban på topp. Hva skulle de gjort uten Gift?, undrer han, før eksperten fortsetter:
– Neste år må de forlenge med spillere som Marcus Sandberg, Sturla Ottesen og Nicolai Næss, i tillegg til at de må forsterke framover i banen.

Trekker fram Aalesund i 2020

Simen Wangberg kjenner godt til de to divisjonene. Han ønsker av åpenbare grunner å ikke å forskuttere noe Stabæk-opprykk, men legger ikke skjul på at det er en stor nivåforskjell mellom de to ligaene.
– Det du ikke blir straffet på i OBOS-ligaen, blir du straffet på i Eliteserien. Om vi ender opp med å rykke opp, så er det ingen tvil om at det generelle nivået i laget må bli høyere. Tryggheten må ligge der og vi må være enda mer kompakte, understreker kapteinen.
Trønderen trekker også fram Aalesund i 2019 og 2020, som først rykket opp med 79 poeng (ny poengrekord i OBOS-ligaen), før de kun fikk 11 poeng i Eliteserien i året etter. Den gangen med nettopp Lars Bohinen som trener, som forøvrig fikk sparken midtveis i 2020-sesongen.
– Historien viser at Aalesund rykket opp med bravur og fikk kjempedeng i Eliteserien. Det er aldri noe automatikk i at man fortsetter den gode trenden fra OBOS. Det er enklere å jobbe i medgang, sier Wangberg.
Ifølge kapteinen står klubben nå ved et veiskille.
– Klubben er i en situasjon der man må velge seg en retning og gå for den. Enten skal man ha en identitet som en selgende klubb, eller så kan man velge å investere i egen stall og eget lag. Det kommer folk opp her med stort potensiale, så det er mye rått talent i klubben nå, forteller 31-åringen.
  • Oppgjøret mellom Sandnes Ulf og Stabæk ser du på discovery+ og Eurosport Norge lørdag klokken 15:00!
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame