• Se Grorud - Raufoss lørdag klokken 15:00 på discovery+!
Grorud IL har kjempet med ryggen mot veggen så godt som hele sesongen, og mesteparten av 2021 har blitt tilbrakt under streken for Oslo-klubben. Med seier i lørdagens kamp mot Raufoss, kan de endelig komme seg opp på sikker plass.
– Det føles jo nære. Det føles realistisk. Man har alltid et håp, men jo nærere man er grensen, jo lettere og mer motiverende er det å klatre over den, sier Grorud-trener Johan Gjønnes Nilsen til Discovery.
OBOS-ligaen
Landro forlenger med Ull/Kisa: – Tror ikke jeg hadde blitt hvis vi beholdt plassen
I GÅR PÅ 13:06
Den 27 år gamle sørlendingen fikk en pangstart på livet som Grorud-trener med seier over Sandnes Ulf. Etter oppturen skulle det derimot vise seg å bli tungt.
Tap mot Stjørdals-Blink, Aalesund, Sogndal, Lillestrøm og KFUM ventet i de neste fem kampene. Likevel klarte den nyansatte Grorud-treneren å se det positive i hver kamp, noe han tok med seg inn i de neste to matchene.
– I hele perioden snakket vi innad om at vi måtte få tre poeng å bygge videre på, for vi kan ikke bygge på gode prestasjoner og «nesten-poeng». Vi må ha tre poeng å bygge på, og da følte jeg meg trygg på at det ville komme flere, fortsetter Grorud-treneren.
Og det fikk han rett i. Etter fem strake tap, skulle vinden snu i Groruddalen. To strake – og svært viktige – trepoengere ble sikret rett mot Ranheim og Ull/Kisa rett før landslagspausen. Med det kunne gultrøyene ta med seg en livslinje inn i to kampfrie uker.
LES OGSÅ: Har startet snuoperasjonen: – En ivrig bergenser er aldri feil

Terpet på treningsfeltet

Selv om Gjønnes Nilsen og resten av gutta fra Oslo Øst gjerne kunne ha fortsatt med et tett kampprogram, har de brukt treningsukene godt.
– Det var veldig enkelt å møte opp på trening etter to seirer. Det ga oss en veldig god inngang på en etterlengtet treningsperiode, fordi vi har trengt å ha treninger. Det har gitt oss mye gratis i form av motivasjon og tro, sier treneren.
OBOS-klubbene var inne i et knallhardt kampprogram før landslagspausen. Selv om det har vært kampavbrekk, tror Gjønnes Nilsen at Grorud kan fortsette på prestasjonene fra de to siste kampene.
– Vi føler vi har knekt et par koder og vet hvordan vi skal fremstå ut året. Vi har bygd videre på hva som har fungert de siste to kampene, og har styrket vår egen tro og identitet inn i den avgjørende perioden.
– Vi tar med oss selvtillit fra to gode prestasjoner. Den selvtilliten kan ingen ta fra oss. Den har gitt oss to bedre treningsuker, tror jeg, sier Sørlendingen.

– Mer pragmatiske

Men hvordan har Grorud-treneren klart å snu fem strake tap til to strake seire?

Da Discovery snakket med Johan Gjønnes Nilsen rett etter treningsansettelsen, var Grorud-treneren tydelig på at han skulle angripe for å redde plassen. Nå går sørlendingen inn med en litt annerledes tilnærming for å sørge for at poengene blir igjen i Oslo.
– Vi er litt mer pragmatiske. Det er med tanke på antallet kamper som er igjen, for det er forskjell på 15 og åtte, forklarer Gjønnes Nilsen, før han fortsetter:
– En annen grunn er hvordan lag spiller mot oss. De fleste gjør det med å legge seg ganske lavt og prøve å kontre. Der har vi vært for nølende og ventende mot lavtliggende lag. Nå er vi mer direkte. Vi skal fortsatt ha ball, men vi ønsker å skape oftere trøbbel mot lavtliggende lag. Det har gitt respons så langt.
Grorud-sjefen er tydelig overfor Discovery at han ikke har glemt å terpe forsvarsspillet, selv om han men at angrep er det beste forsvar.
– Vi er fortsatt offensive i hodene våre, understreker han deretter med et smil.

Mål fra flere enn Aga

For en drøy måned siden etterlyste Johan Gjønnes Nilsen at flere spillere måtte bidra til mål. Bak den soleklare toppscoreren Oscar Aga, var det langt imellom fulltrefferne.
Siden den gang har det derimot endret seg. Christos Zafeiris, Bjørn Martin Kristensen, Fredrick Johan Skarheim Pettersen, Nikolai Jakobsen Hristov, Thomas Elsebutangen og Omar Bully Drammeh har alle tegnet seg på scoringslisten etter dette.
– Oscar (Aga) kommer fortsatt til å score, men vi trenger mål fra flere om vi skal klare å holde oss. Vi har også endret litt formasjon på detaljnivå, slik at vi har flere spillere som kommer litt nærmere mål i farlige posisjoner. Det er ikke lenger bare Aga, er Grorud-trenerens forklaring på den forløsende målformen hos gultrøyene.
Om effekten fortsetter, finner vi ut av på lørdag. Da venter en historisk vrien nøtt for Grorud, nemlig Raufoss. I fjor tapte Grorud hele 6-1 hjemme mot klubben. Tidligere i vår slo de derimot Raufoss på bortebane for første gang i år.
– Det er et lag vi føler vi kan slå og vi har lagt en plan som vi er trygge på at kan gi oss de tre poengene, sier en offensiv Gjønnes Nilsen.
Med de to strake seirene ligger Grorud kun to poeng bak sikker plass og ett poeng unna 14. plassen som gir kvalifisering. Dermed har Grorud for første gang på lang, lang tid skjebnen i egne hender.
– Det er en veldig god posisjon å være i inn mot Raufoss-kampen. Vi kan virkelig slippe oss løs og fortsette der vi slapp.
Sett denne?

Slik skal Landro berge Ull/Kisa: – Blir alt annet enn Tjelmeland-ball

OBOS-ligaen
– De har opplevd ting ikke alle andre har
I GÅR PÅ 21:00
OBOS-ligaen
Årets mål: Bjørn Martin Kristensen
07/12/2021 PÅ 13:21