– Det er spesielt å ha vært i klubben i snart to år uten å ha få spilt én kamp. Når du blir hentet av en klubb, vil du jo bevise hvorfor, sier Henrik Gjesdal til Discovery.
Bergenseren ble hentet til Start i begynnelsen av 2020, men én måned før seriestart pådro han seg en alvorlig kneskade.
OBOS-ligaen
Andre år på rad at de må i kvalik om en plass i OBOS: – Vi har noe der å gjøre
8 TIMER SIDEN
Nå – nesten to år etter at han signerte for sørlendingene - kan han endelig få debuten sin for Start.
– Det er veldig spesielt, men samtidig også veldig gledelig at det nå ser ut til å gå veien, sier Gjesdal.
Saken fortsetter under videoen.

Mener Glimt-stjernen bør bli tatt ut på landslaget

– Hørte et «popp» i kneet

Skaden oppsto på trening i spill 11 mot 11. Midstopperen skulle snu seg rundt etter en ball spilt i bakrommet, men da gikk det galt.
– Jeg hørte et «popp» i kneet og datt i bakken med en gang. Jeg skjønte med en gang at det var alvorlig, gjenforteller Gjesdal.
I vendingen skader han både korsbåndet og menisken.
– Normalt tar det vel 9-12 måneder å komme tilbake fra en sånn skade. Hva var annerledes med deg?
– Det vet jeg fortsatt ikke den dag i dag. De fleste kommer tilbake etter 9-12 måneder, men ikke alle. Jeg har pratet med en del i toppfotballen som har måttet bruke en del mer tid. Det gjør at jeg forstår hvor alvorlig en sånn skade er. Det er mye som skal gå veien, med operasjon, rehabilitering og det kroppslige for at man skal komme tilbake hundre prosent. Hvorfor min vei tilbake var noe lenger, vet jeg ikke, men det er et tilbakelagt kapittel nå, sier Gjesdal.

Vurderte å legge opp

På veien tilbake har imidlertid bergenseren vært i tvil om han kom til å spille igjen på toppnivå. Gjesdal er ærlig om at han vurderte å legge skoene på hylla.
– Jeg var i tvil om jeg kom til å spille igjen. Det har vært mye ett steg frem og to tilbake. Når du er gjennom tre operasjoner på ett år, sier det seg selv at det er noe som ikke har gått helt veien. Jeg har gjort meg noen tanker underveis, men etter den siste operasjonen i juni-juli har det gått veldig bra. Da fikk jeg troen på at dette kom til å løse seg, forteller Gjesdal.
En skade gir en fotballspiller muligheter man kanskje ellers ikke ville hatt i en travel hverdag, men koronaviruset satte imidlertid begrensninger for 28-åringen.
– Korona har jo bare forsterket alle utfordringene og tankene du gjør deg med en sånn langtidsskade. Hadde det ikke vært for korona, kunne man brukt tiden på noe mer positivt. Jeg kunne besøkt familie, reist litt, men nå ble det mye styrkerom på Sør Arena, ler Gjesdal.
Saken fortsetter under videoen.

Moe om gullkampen: – Vi har satt oss selv i en vanskelig posisjon

Vant i comebacket

Men nå er altså den tidligere Brann- og KBK-spilleren klarert for spill på Sør Arena. Forrige lørdag gjorde han comeback da Start 2 vant 4-0 mot Hinna borte.
– Det var en stor milepæl for meg i rehabiliteringen å endelig kunne ta på seg drakten og få kjenne på banen. Og så gikk det jo veldig bra for både laget og meg, så det var en veldig positiv opplevelse, sier Gjesdal.
– For selv om det er en andrelagskamp, er jo det litt ekstra stas å holde nullen?
– Helt klart. Det var jo første gang jeg tok på meg drakten på to år, så man er alltid litt spent selv om det går bra på trening. Det er litt annerledes på kamp, men det gikk bra.

Tålmodighet

Nå er håpet å kanskje kunne bidra i sesonginnspurten for A-laget. Det gjenstår fem kamper av sesongen i OBOS-ligaen. Med en god avslutning på sesongen kan Start melde seg på i kampen om en kvalikplass til Eliteserien.
– Jeg håper å kunne bidra allerede i år. Jeg er i hvert fall medisinsk klarert til å spille fotball. Jeg prøver bare å bidra med mine kvaliteter og kompetanse på trening, så blir det opp til trenerne om jeg er kvalifisert til å spille noe i år. Hvis ikke så handler alt om å satse inn mot neste sesong, sier Gjesdal.
Start-trener Sindre Tjelmeland er glad for at stopperen er tilbake, men vil ikke gjøre noe forhastet.
– Det er viktig å huske på at han har vært ute veldig lenge, så vi må være tålmodige. Det er viktig at han får nok økter, trening og repetisjoner i banken før vi begynner å forvente for mye av ham. Men han er frisk, og vi skal nyte at vi har ham tilbake på feltet, og at ting foreløpig ser ut til å gå veldig fint, sier Tjelmeland til Starts hjemmesider.
Saken fortsetter under videoen.

– Der hadde vi flaks. Det er det jeg kaller en idiot-takling

Klar for å ta sjefsrolle

Siden Gjesdal signerte for Start, har klubben rykket ned til OBOS-ligaen og underprestert i jakten på å gå rett opp igjen til Eliteserien.
– Vi har variert for mye i prestasjonene. Vi leverer noen veldig gode enkeltkamper der vi føler vi er inne på noe, men så detter det litt ut fra kamp til kamp. Det har vært litt frustrerende å se at vi ikke klarer å skape den kontinuiteten i spillet vårt. Jeg tror det er nøkkelen til at vi kan sanke enda flere poeng. Vi må stabilisere oss på et høyere nivå uten å ha de svingningene i prestasjonene, er Gjesdals analyse.
50 mål innsluppet på 25 kamper, altså to baklengsmål i snitt per kamp, kan vitne om at Start trenger en forsvarssjef. Gjesdal er over tid klar for å tre inn i den rollen.
– Det er noe som faller meg inn naturlig. I midt hode er det der jeg skal inn og bidra, men så er det som sagt opp til trenerne å bestemme hvilken rolle jeg skal ha utpå banen fremover. Forsvarssjef eller lederansvar, det er noe jeg tar med glede hvis jeg får den rollen, avslutter han.
Sett denne?

Bodø/Glimt-spesial: De historiske dagene da Roma fikk bank

OBOS-ligaen
Bisarr ankelskade stopper Hammer: – Skruen sto ut av foten
12 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Imponert over egen klubb: – Bare å ta av seg hatten
I GÅR PÅ 20:17