• Følg Start - Fredrikstad på discovery+ søndag fra klokken 14:45
Før møtet mot Fredrikstad søndag ligger IK Start bare to poeng over nedrykkskvaliken til PostNord-ligaen. Det står til stor kontrast til optimismen som herjet Kristiansand for like over fire år siden.
For etter nedrykket fra Eliteserien i 2016 stod klubben på konkursens rand. Klubben var tynget ned av gjeld, og daværende daglig leder Even Øgrey Brandsdal forsøkte å hente inn friske penger, og la en redningsplan for klubben. Redningsplanen ble skutt ned på årsmøtet noen måneder senere. Brandsdal meldte sin avgang. Start stod på kanten av det økonomiske stupet.
OBOS-ligaen
Overtok lån med opsjon i høst – nå gjør klubben overgangen permanent
30/11/2022 KLOKKEN 12:58
Da tok en gruppe investorer kontakt med Brandsdal. De ønsket å investere i klubben, ikke bare redde den, men utvikle den. De tok navnet Start En Drøm (SED), og ble godkjent på et ekstraordinært styremøte i slutten av juni samme år. Christopher Langeland, Robin Reed, Kjetil Aasen, Mads Nesset og Frode Fagerli var bakmennene. De hadde gjort det stort i gamblingindustrien med selskapet Gaming Innovation Group (GiG).
Saken fortsetter under videoen.

Skuffet Tjelmeland: – Er ikke på perrongen når toget går

En artig tid

Planen var klar. Investorene signerte en avtale på ti år. 40 millioner skulle fordeles over perioden. Klubbens økonomi på kort sikt var reddet. Tor-Kristian Karlsen kom inn som sportslig leder, fire nye spillere ble signert og Brandsdal fortsatte, hvertfall noen måneder til. Start skulle tilbake til Eliteserien.
– Det var vanvittig artig. De kom inn med en optimisme og en mystikk... Mange ble revet med, meg inkludert. Det var spennende, sier Daniel Aase til Discovery. Han spilte i Start da investorene kom inn. Nå er han fotballekspert for Fædrelandsvennen.
Start lå på opprykksplass denne høsten, men imponerte ikke investorene og den sportslige lederen stort. Steinar Pedersen måtte gå med fem kamper igjen av sesongen. Assistenttrener Mick Priest tok over, og ledet Start tilbake til Eliteserien.
Siden den gang har Start tatt heisen opp og ned fra Eliteserien. De var nære en cupfinale i 2018. Mark Dempsey, Kjetil Rekdal og Joey Hardarson har i tur og orden måtte forlate sin post som hovedtrener. Etter opprykket til Eliteserien i 2019 hadde investorene brukt 77,9 millioner kroner. Ifølge Fædrelandsvennen har summen nå passert 120 millioner på like over fire år.
I tillegg er investor Mads Nesset ute av konsortiumet. Christopher Langeland har trukket seg tilbake. Frode Fagerli er fortsatt styremedlem i selskapet, men de to eneste aktive investorene er Kjetil Aasen og Robin Reed.
Saken fortsetter under videoen.

Tordner mot dommeren etter tap: – Vi vant egentlig 2-1

– For mange utskiftninger

På samme tid har Jerv jobbet seg opp fra en hardt presset økonomisk situasjon og jakter opprykk, men mer om dem siden. Hvor gikk det galt for satsingen til Start? Tidligere spiller Daniel Aase klar på hvor han mener feilen ligger.
– Det har vært alt for mange utskiftninger. I starten av SED sin periode gjorde man mange utskiftninger overalt. Ny sportssjef, ny trener, mange nye spillere, sier Aase som trodde de skulle lære av det. Etter opprykket i 2017 kom tolv nye spillere. Nå mener Aase at det hele har gjentatt seg.
– Bare fra nyttår av har de skiftet styreleder, daglig leder, sportslig leder, hovedtrener, halve spillerstallen og utviklingsansvaret. Det er en helt ny organisasjon nok en gang. Det er vanskelig å peke på noen i Start utenom Start En Drøm, for de er de eneste som har vært der hele veien, forklarer Aase.
Han håper tiden for gjennomtrekk er over, men er langt fra sikker.
– Man kan håpe at de har truffet nå (med rekruttering av spillere, trenere og ledelse), men historien viser at de har vært utålmodige, fortsetter mannen som i sin tid ble omtalt som «Sørlandets Messi».
Han mener at utskiftningnene har skapt usikkerhet i troppen. Han drar frem en spiller som eksempel: Erlend Segberg. Lysluggen fra Lund i Kristiansand var iskald under Mark Dempsey. Da Rekdal kom inn ble han kaptein for Start. Under Hardarson forsvant han på ny ut av laget.
– Det er ikke bare at endringer i seg selv er problematisk, men det er hva de gjør med lagsammensettingen, med kulturen. Tre formasjoner på seks måneder. Spillerne blir forvirret. Slik det var for Erlend var det for mange spillere, sier Aase om sine tidligere lagkamerater.

Jager opprykk på nesten halve budsjettet

Snaue fire mil lenger øst ligger Grimstad. Der jakter Jerv sitt første opprykk til Eliteserien. Da Start En Drøm gikk inn i Start kjempet Arne Sandstø’s menn mot nedrykk. Det gjorde de også i årene etterpå, men klubben har gang på gang reddet plassen. Nå har bordet snudd. Jerv er den beste klubben i Agder. Det på tross av at de har et budsjett på omtrent 20 millioner. Ca 17 millioner mindre enn Start.
– Vi har fått kontinuitet på det vi driver med, da kommer resultatene, sakte men sikkert. Vi bruker ikke mye penger, men vi har fått mye ut av det, sier Jerv-trener Arne Sandstø og forteller at de den siste tiden har investert penger i en ytterliggere profesjonalisering av hverdagen.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen.

Sjekk trenerens Eggen-parodi: «No må du åpne øran»

Nå har klubben utstyr til å filme treningene, de har GPS-målinger. Slikt som de beste klubbene har, sier han selv.
Han forteller også at en sakte omveltning av troppen har vært viktig for å utvikle laget til der de er i dag.
– Vi har vært dyktige og heldige med en del av signeringene våre. Og så har vi vært veldig gode på å hente riktige typer. Vi har gått fra å ha mange med litt for snill sørlandsmentalitet, til at vi har fått inn flere som vil opp og frem. Flere vinnerskaller, sier Sandstø.
At Jervs budsjett er litt over halvparten så stort som Starts i år mener Sandstø er et bevis på at penger ikke er alt.
– I tillegg til budsjettene har Start brukt 120-130 millioner fra Start En Drøm. Du kan ha så mye penger du vil, men har du ikke de riktige folkene så blir det som det blir, mener treneren.

Truffet på signeringene

Aase spilte for Jerv frem til han la opp etter forrige sesong. Han er ikke overrasket over at Jerv er bedre enn tidligere.
– Jeg er ikke overrasket over at de gjør det bra, det så vi allerede i vinter, men jeg er overrasket over at de gjør det bra, sier den tidligere Jerv-spilleren.
Han forteller at den sportslige nedturen fra 2017 og utover var naturlig. Klubben hadde mistet Ohi Omouijanfo, Tonny Brochmann og Brice Wembangomo. Senere mistet de også Kristoffer Tønnessen til Start. Klubben slet økonomisk, og måtte kutte i satsingen rundt a-laget.
– Nå har de satset litt mer, og truffet på flere spillere enn de senere årene. Det er mye likt i Jerv, men fotballen går ofte i syklyser. De har hatt noen sesonger i motgang, og nå har de truffet på det meste. Nesten ingen skader, gode signeringer og de har kommet inn i en flyt, sier Aase før han fortsetter.
– Summen av alt det, og at flere av spillerne som var der har løftet seg sammen med de nye, er nok mye av forklaringen, tror 32-åringen som selv mistet store deler av fjorårssesongen til skader.
Arne Sandstø er enig i at økonomien har tynget den sportslige satsingen de seneste årene.
– Det dukket opp noen «lik», som klubben måtte ta tak i. Noen kostnader, kall det gjerne fra gammel moro, som måtte betales. Det gikk utover satsingen vår, sier 54-åringen.

Gledesscener i studio: Tvangsklemming og fjerning av plexiglass

OBOS-ligaen
Klubbhelten bekrefter FFK-dialog: – Eneste klubben for meg i Norge
28/11/2022 KLOKKEN 15:03
OBOS-ligaen
Hansen klar for ny trenerjobb: – «Gærneste» i norsk fotball
24/11/2022 KLOKKEN 11:23