Etter ni serierunder i 2020 lå HamKam på nedrykksplass i OBOS-ligaen med skarve tre poeng.
Så tok Kjetil Rekdal over klubben.
OBOS-ligaen
KFUM-spiller hentes inn i U21-troppen: – Det er utrolig stort
25/09/2022 KLOKKEN 14:55
Etter ti serierunder i 2021 leder Hamarlaget OBOS-ligaen og ser ut som en seiersmaskin før møtet med Åsane lørdag.
Forrige runde kjørte de over Start i Kristiansand, klubben Rekdal ble sparket fra i 2019. Pilene har pekt i forskjellig retning for klubbene siden den gang.
– Det er veldig god stemning på Hamar nå, naturlig nok, sier HamKam-sportssjef Espen Olsen.
– Hva er det som har endret seg på Hamar det siste året?
– Vi har byttet trener, sier Olsen.
Det var han selv som trente laget før Rekdal tok over. Han gir trenerprofilen en stor del av æren for snuoperasjonen. Men at han selv gikk over i en stilling som sportssjef på heltid har også båret frukter.
– Jeg var jo både trener, sportssjef og litt av hvert. Det var ikke ideelt, erkjenner Olsen.

Tok grep

Årsaken til snuoperasjonen er sammensatt, men sportssjefen trekker fram noen konkrete punkter han mener har vært vesentlige.
  • Klubbens organisering:
En av tingene som har bidratt til å få klubben på rett kurs er arbeidsfordelingen i ledergruppa.
– Vi har funnet et veldig bra apparat som utfyller hverandre godt, med Kjetil som den øverste lederen for laget. Jeg tror Kjetil kan bekrefte at han og Geir Frigård, med meg som sportssjef, jobber godt sammen og har funnet en bra måte å gjøre ting på. Geir kommer minst fram i lyset her, men han gjør en fantastisk jobb på feltet slik at Kjetil kan konsentrere seg om strukturen i laget og kampene, sier Olsen.
  • Spillerlogistikken:
Som følge av organiseringen fikk sportssjef Olsen frigitt tid til arbeidet med spillerlogistikken. Som hovedtrener var det mindre tid til å speide på, finsikte og kontrollsjekke spillere.
– Fra vårsesongen i fjor har vi byttet ut mange spillere. Vi truffet bedre på spillerlogistikken, spesielt med en del rimelige spillere. Det er helt klart en konsekvens av at vi får jobbet bedre med dette enn i fjor.
I tillegg til rutinerte spillere som Aleksander Melgalvis og Rasmus Lindkvist har HamKam hentet opp flere spillere fra dypet. Olsen trekker fram Kristian Eriksen fra 3.-divisjon og Albert Berisha, Vetle Skjærevik og Halvor Opsahl fra 4.-divisjon.
– Vi har flere sånne spillertyper. Hardtarbeidende spillere som virkelig vil løpe gjennom en mur for å lykkes med fotballen. Hardt arbeid slår ofte talent. Det har disse gutta vist. De har fått tillit og utviklet seg til å bli veldig gode spillere, sier Olsen.
Hasan Kurucay og Morten Bjørlo fra Strømmen er også spillere som har forsterket laget for en rimelig penge. Olsen trekker fram lånespilleren Julian Faye-Lund som ligaens beste keeper.
  • Den defensive strukturen:
Spillerlogistikken har sørget for en bedre sammensatt stall og et lag som med Kjetil Rekdals hjelp har blitt mye tryggere defensivt.
– Den defensive strukturen er veldig mye bedre. Det er trenernes fortjeneste at de har skapt et godt kollektiv. Når vi har fått en god start i tillegg så flyter det godt. Samtidig har vi blitt ganske gode. Som Kjetil sier skal vi være et lag det er vanskelig å slå.
  • Den fysiske formen:
Det har de åpenbart blitt, med bare ett tap på ti kamper. En av grunnene til det er at de fikk lagt et bedre grunnlag før årets sesong enn den forrige.
– Jeg vil påpeke at vi er bedre stilt fysisk. Vi har større løpskapasitet. I fjor var vi ikke godt nok trent, og vi sto ikke kampene helt ut. Vi var permittert lenge og var uten trening en lang periode. Jeg tror vi kom skjevt ut fysisk og at vi rett og slett ikke var ikke godt nok trent. Det går på både spillertroppen og treningsopplegget, sier Olsen.
  • Det mentale:
Et bedre trent lag har stått kampene helt ut. I år har kampene bikket HamKams vei, der de i fjor sviktet på slutten gang etter gang.
– Det ligger mye mentalt. Vi var best stort sett i 85 minutter i alle kampene, så klarte vi ikke stå distansen ut. Samtidig var vi ikke godt nok trent. Men når det da skjer gang på gang blir det en sterkere og sterkere mental greie, sier Olsen.
Sett denne? (Saken fortsetter under videoen)

Rekdal hylller HamKam-miljøet: – Best i Norge

Beina på jorda

Til tross for en kanonstart på sesongen og serieledelse etter ti runder vil de ikke ta av på Hamar. Men det ser utvilsomt bra ut med 2,3 poeng i snitt så langt. I fjor rykket Lillestrøm opp med 1,9 poeng i snitt.
Det er heller ingen hemmelighet at Kjetil Rekdal er glad i tall og ofte regner på ulike scenarioer. Fra sportssjefen er det dog standardsvaret som kommer:
– Vi skal være veldig bevisste på å holde beina på jorda. Vi må være ydmyke med tanke på at vi kanskje har overprestert litt så langt. De aller fleste kampene har vært veldig jevne, kanskje med unntak av Start der vi var mye bedre enn dem. Ellers har vi vært flinke til å bikke det til vår fordel. Så vi må fortsette å yte vårt beste i hver kamp, sier Olsen.
En av dem som alltid yter sitt beste for klubben er Kristian Eriksen. En av de rimelige, lokale signeringene som har slått ut i full blomst og blødd for drakta. Han er enig i mye av det Olsen sier, og påpeker at treningshverdagen har blitt gradvis bedre det siste året.

Hyller kulturen

Som Rekdal gjorde etter Start-kampen, så hyller Eriksen lagmoralen og fellesskapet.
– Vi har skapt en bra kultur på treningsfeltet og trener veldig bra. Der synes jeg vi er på et helt annet nivå enn da jeg kom inn porten på Briskeby for et år siden. Det er nok den største endringen, sier Eriksen.
Selv står han med seks mål og fire målgivende så langt. Men han er klar på at suksessoppskriften er at alle jobber sammen og tror på det de driver med.
– Det er en så bra gjeng som jobber i og rundt klubben. Jeg føler alle drar i samme retning. Vi spillerne skjønner at vi må legge ned jobben og høre på det Geir og Kjetil gir oss av informasjon og instruksjoner. Vi stoler veldig på det de sier, for vi har sett at det gir resultater.
Og hvor skal dette HamKam-eventyret ende?
– Si det. Det viktigste er at vi fortsetter å gi alt i hver kamp. Vi vet at det er veldig mange jevne kamper i OBOS-ligaen, og det er små marginer som plutselig kan bikke det andre veien, sier Eriksen.
Sett denne?

Se høydepunktene: HamKam herjet med Start

OBOS-ligaen
Varsler intern evaluering: – Samarbeidet har ikke fungert optimalt
24/09/2022 KLOKKEN 16:50
OBOS-ligaen
Jakter flere rekorder: – Får prøve å lage historie
20/09/2022 KLOKKEN 14:59