Populære sporter
All sport
Vis alt

Fra nederlandsk storklubb til OBOS-ligaen: – Glad for at jeg tok sjansen

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 14/09/2022 klokken 21:55 GMT+2

I august ble Rotterdam byttet ut med Mjøndalen for den 22 år gamle midtstopperen Sondre Skogen. Nå ser han fram til å spille fast førstelagsfotball, men angrer heller ikke på oppholdet i Nederland.

Sondre Skogen

Foto: Getty Images

  • Se Stjørdals-Blink - Mjøndalen lørdag klokken 16:00 på discovery+
Tidlig i august bestemte Skogen seg for å gå fra fjorårets Conference League-finalist Feyenoord til et formsvakt Mjøndalen-lag som lå plassert midt på OBOS-ligatabellen.
– Jeg var på U21-laget til Feyenoord. Jeg så vel egentlig at jeg ikke hadde muligheten til å komme meg inn på A-laget. Da følte jeg at det riktige steget ville være en klubb der jeg får spille seriefotball og blir gitt tillit, sier Mjøndalen-stopperen til Discovery.
Skogen fikk aldri en offisiell kamp for Feyenoords førstelag, men var fast inventar på ungdomslandslaget. I andre halvdel av 2020/21-sesongen var han utlånt til Excelsior på nivå to. Der spilte den unge nordmannen seg til en fast plass i midtforsvaret.
Etter en god sesong hos Excelsior, bestemte nordmannen seg for å vende tilbake til Feyenoord i håp om å imponere under førstelagets sesongoppkjøring.
– Jeg følte at jeg måtte ta den sjansen. Etter en stund ble jeg sendt tilbake på U21-laget, og da var jeg egentlig kun på U21-laget resten av sesongen. Det var ikke sånn jeg hadde sett for meg eller håpet at det skulle bli. Da var det bedre for meg og for klubben å finne en annen klubb, forteller Skogen.

Utelukker ikke retur

Valget falt da på en retur til Norge, og middellhavsfarer Mjøndalen ble Skogens nye arbeidsgiver.
Midtstopperens forrige norske klubb var Rosenborgs andrelag tilbake i 2020. Siden den gang har 22-åringen holdt til i Nederland, men etter to år ga han slipp på utenlandseventyret for denne gang.
– Det var ikke så mange muligheter, egentlig. Det var flere muligheter i Nederland året før etter oppholdet i Excelsior. Da var det en del som var interessert, men nå var det lite interesse fra nederlandske klubber. Jeg hadde noen andre muligheter noen andre steder, men det føltes ikke noe bedre enn å komme hit for å spille i OBOS-ligaen, sier han om interessen i sommer.
Selv om han nå er ferdig i Nederland og fokuserer fullt og helt på fotball hjemme i Norge, ser han ikke bort fra at det kan bli en retur på et senere tidspunkt.
– Det er en liten kobling der. Agenten min er fra Nederland, så han har god kontroll, forteller Skogen.

Annerledes kultur

Nederland-oppholdet endte kanskje ikke med førstelagsspill for Rotterdam-klubben, men Skogen kan likevel ta med seg masse lærdom fra årene i utlandet.
Selv merker han at midtstoppere blir trent opp annerdeles i nederlandske klubber kontra i Norge.
– Det er et litt annet fokus i Nederland. De er mye mer opptatt rundt det du gjør med ball. Det handler veldig mye om å holde ballen i laget og «possessionspill». De er veldig nøye på tekniske ting, forklarer 22-åringen.
Ferdighetene som han har utviklet på feltet de siste årene, er noe han håper han kan få utbytte for i OBOS-ligaen.
– Jeg føler jeg har blitt en spillende midtstopper som er bra med ball. Så blir det litt annerledes i OBOS-ligaen som seniorspiller. Det er litt mer fysisk, litt mer kynisk og kanskje enda litt tøffere i boksen, sier Skogen.
Han legger til:
– Men jeg hadde absolutt gjort det igjen. Det er en mulighet det er vanskelig å si nei til når en så stor klubb kommer og vil ha deg over. Det er fint med forskjellige impulser, så det var en veldig fin erfaring.
– Så det er ikke slik at du angrer på at du dro til Nederland?
– Nei, det gjør jeg ikke. Du vet jo aldri hvordan det går. Dersom det hadde gått litt bedre, så kunne det sett annerledes ut. Jeg er glad for at jeg tok sjansen, svarer Skogen.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Får latterkrampe etter Hansen-hyllest: – Det kommer noen tårer her

Turbulente Mjøndalen

Klubbyttet har allerede sørget for mer spilletid, for midtstopperen har spilt alt for Mjøndalen siden han signerte 9.august.
Men Skogen kom ikke til dekket bord. Mjøndalen var inne i en blytung periode med fæle resultater resultater. De aller fleste pilene pekte nedover, og bruntrøyene stod med fem poeng på de siste elleve kampene.
I Skogens Mjøndalen-debut skulle det bli nok en tung opplevelse på Consto Arena. Hjemme mot Sogndal tapte de 0-4.
Det ble også Vegard Hansens siste kamp på sidelinjen etter 17 år som hovedtrener.
– Etter én uke så var Vegard Hansen ferdig. Det var veldig spesielt, men det er selvfølgelig en mye større forskjell for de som har vært her lengre enn meg. Kevin (Nicol), som har tatt over nå, deler mange av de samme ideene.
– Det var ikke sånn at han ikke visste hvem jeg var. Jeg føler ikke at det har gjort så mye for meg. Det er noen detaljer han ønsker å gjøre annerledes, men jeg føler det har gått fint, selv om det har vært veldig mye nytt, fortsetter Skogen.
Det ble heller ingen umiddelbar bedring for Mjøndalen etter sparkingen. I første kamp uten Hansen på sidelinjen tapte de 1-3 for Åsane, før de slo til med en knallsterk 4-1-seier mot Sandnes Ulf.
Men en snau uke etter oppturen mot opprykksjagende Sandnes Ulf, gikk Mjøndalen på en ny smell med et 0-3-tap for KFUM.
Med andre ord slapp bruntrøyene inn hele elleve mål på Skogens første fire kamper i midtforsvaret.
– Det er mange av målene som har vært veldig enkle. Vi føler vi har spilt mye bedre etter Sogndal-kampen. Mot Åsane stod det 1-1 til det 85. minutt. Kampen mot KFUM er jevn, men vi slipper inn på en individuell feil og en corner. Samtidig føler jeg at vi er på god vei og at det blir bedre for hver kamp. Det handler bare om å ikke slippe inn så mange mål som vi har gjort nå, forteller 22-åringen.

Sikter mot kvalik

Sondre Skogen og resten av Mjøndalen-laget fikk seg en etterlengtet opptur på mandag. Ikke bare tok de seieren mot Skeid. De holdt også nullen for første gang siden 0-0-kampen mot Start 24. juli.
Det gjenstår å se om dette var starten på en lengre Mjøndalen-rekke med gode resultater, men Skogen er uansett sterk i troen på at klubben fortsatt skal være med å kjempe om et mulig opprykk allerede denne sesongen.
– Vi er et veldig ungt lag, men Mjøndalen er en stor klubb og ambisjonene er selvsagt å komme oss på en kvalikplass i år. Vi ligger seks poeng bak, så vi må vinne en del kamper for å klare det, men det har jeg troen på at vi skal.
– Det er ingen tvil om at vi vil tilbake til Eliteserien, avslutter Skogen.
picture

Se høydepunktene: Sønnen ble matchvinner da Vegard Hansen ble hyllet i MIF-seier

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame