Populære sporter
All sport
Vis alt

Eksotisk OBOS-overraskelse: – Kjedelig å ha spillere der du vet hva du får

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 20/07/2021 klokken 23:50 GMT+2

Klubben fra Grimstad har hatt en fantomstart på sesongen. Nå gjenstår det å se om klubben kan beholde profilene gjennom høsten og ta et historisk steg til det øverste nivå.

Arne Sandstø

Foto: NTB

Før denne runden ligger Jerv på 2. plass i OBOS-ligaen, men med seier i dag vil klubben gå à poeng med serieleder HamKam.
– Ser vi på tabellplasseringen og den biten der, er vi fornøyde. Vi har jobbet veldig mye med å slippe inn færre mål enn i fjor. Det har vi delvis klart, men vi er ikke helt der vi skal være. Prestasjonene har vært bedre og jevnere enn på lenge, så starten har vært veldig lovende, sier Jerv-trener Arne Sandstø til Discovery.
54-åringen er trener for ett av Norges mest "eksotiske" fotballag. Stallen inneholder åtte ulike nasjonaliteter, og den formsterke angrepsrekken består av Diego Campos fra Costa Rica, Willis Furtado fra Kapp Verde og Pibe fra Argentina.
– Det er kanskje en av de morsomste gjengene å trene. Jeg synes det er utrolig kjedelig bare å ha spillere der du vet hva du får. Du må ha litt liv i garderoben og det skaper et sterkere miljø. Det er spillere med litt mer x-faktor enn det de norske spillerne har, sier Sandstø om troppen.
Disse OBOS-profilene tilfører noe de norske spillerne ikke har ifølge Jerv-treneren.
– Vi har hatt en utfordring med å skape spillere med den store x- faktoren i lang tid. Det har vi med tre-fire spillere offensivt nå. De ser spennende ut, og når vi klarer å spille de opp i de situasjonene de er gode, så scorer de mål. Da handler det om å tette igjen bak.
Selv om Jerv har hatt en ruvende suksess med å hente uskrevne blad til Sørlandet, er det få, om noen klubber som har slengt seg på den samme rekrutteringsmodellen. Arne Sandstø tror det kan ha en sammenheng med tidsbruken de har nødt til å sette av for at spillerne skal føle seg trygge.
– Det tar mye tid. Du må ut på kveldene å besøke dem, snakke med dem og integrere dem. Av og til så må du ta de med ut på en båttur også, forteller 54-åringen – før han legger til:
– Det er litt for mange som henter store talenter, som bare blir sittende på en hybel og ikke gjør så mye annet. Det er veldig trist for de som personer, men man får heller ikke nok ut av talentet.

Stjernefunnet fra Kapp Verde

Den siste tiden er det mannen fra Kapp Verde som har vært navnet på alles lepper. 23 år gamle Willis Furtado har tatt OBOS-ligaen med storm siden han kom til klubben i januar. Etter overgangen fra egyptiske klubben ZED FC i januar, har Furtado scoret tre ganger og assistert like mange på ti kamper.
– I garderoben hos oss har vi det veldig høyt under taket og veldig høy sosial intelligensfaktor. Willis har ikke vært her lenge, men han føler nok at han har vært her i ti år, sier Sandstø om den brennhete kantspilleren.
Det kan være vanskelig å forestille seg hvordan en klubb på nivå to i Norge klarer å plukke opp spillere fra ukjente ligaer i andre kontinenter, men Arne Sandstø kan avsløre noe av hemmeligheten.
– Veldig mye går først og fremst på timing. Vi har en agent som har oversikt i de områdene i verden. ZED rykket ned, og Furtado hadde muligheten til å forlate klubben ved et eventuelt nedrykk. Vi fant ut at sportslig sett ville han passe bra hos oss, og hadde en lang samtale hvor ting var veldig tydelig. Han var klar på hva han tenkte om det vi sa, og én dag eller to senere så var han på vei.
Willis Furtado spilte tidligere for skotske Raith Rovers, Stenhousemuir og Airdreionians. Der ble det kulturkrasj og ingen suksess, men spilleren fra Kapp Verde har virkelig funnet seg til rette på Sørlandet.
For å sikre at spillerne de henter blir en suksess, er Sandstø og de andre i trenerteamet nøye i fasen før de signerer noen.
– Vi har en lang dialog med spillerne før de i det hele tatt får et tilbud. Hos oss er det laget først, og de skal ha forståelsen av at om ikke laget funker, så funker ikke enkeltspillere heller. Det jobbes kontinuerlig med, men så har vi også vært heldige. Vi må alltid ha litt flaks i fotball. Nå har vi fått resultater på det, og spillerne erkjenner det og skjønner at jobben må gjøres før man starter å blomstre.
picture

Willis Furtado fra tiden i Raith Rovers.

Foto: Getty Images

Mottatt henvendelser

Ulempen, om man kan kalle en knallbra sesongåpning for det, er interesse fra større klubber. Flere norske klubber har sett hva som foregår på Levermyr Stadion, og lar seg friste av klubbens nøkkelsigneringer.
Det har allerede tikket inn henvendelser og konkret interesse på flere av sørlandsklubbens nøkkelspillere.
– Vi har interesse på tre-fire spillere som vi har fått henvendelse på allerede. Det er først Campos og Willis Furtado som er veldig interessante for mange. Vi har fått henvendelser og vi vet at klubber ligger og snuser, flere norske og én svensk klubb. Det er bivirkningene av å ligge i toppen av tabellen, avslører Sandstø.
Jerv er en lederstyrt klubb, der Arne Sandstø ikke har det siste ordet på hva som er klubbens beste. Han meddeler at klubben har et dilemma før høstsesongen sparkes igang, og kampen om en plass i neste års Elitseserie skal avgjøres.
– Skal vi går for det nå som vi har tidenes sjanse, eller skal vi ta det trygge valget ved å trekke i håndbrekket og selge de som klubber vil ha? Det er et klubbvalg der vi er inne i en avgjørende fase, og som vil være veldig avgjørende.
Sett denne? Artikkelen fortsetter under videoen
picture

Rekdal hylller HamKam-miljøet: – Best i Norge

Ber byen våkne

De store forhåndsfavorittene har skuffet stort innledningsvis, og det gir gyldne muligheter for antatt svakere lag. Sandstø tror flere av storlagene i OBOS-ligaen går inn med en forventning om at lagene er fysiske og spiller for dødballer. Isteden mener Jerv-treneren at ligaen består av lag som har en tydelig spillestil med talentfulletropper.
– Det er en veldig ferdighetsbyggende liga, og når du undervurderer motstanderen får du juling. Det har blitt bevist år etter år. Hvis du er ett hakk ned så taper du. Er du på topp vinner du. Det tror jeg de som har tatt turen ned har fått kjent litt på.
Dermed er det duket for en spennende høstsesong på Levermyr Stadion.
Hvis Jerv klarer å beholde de store profilene, går Grimstad-klubben inn for en kamp om et historisk opprykk. Jerv har aldri spilt på øverste nivå i norsk fotball. Ved flere anledninger har de tapt i kvalifiseringen. Sist gang var mot Stabæk 2016.
Jerv-treneren er likevel klar på at de trenger hele byen i ryggen hvis et opprykk skal være innenfor rekkevidde.
– Vi lever i en liten by hvor veldig mye var bedre før, selv om de da spilte i 3.-4. divisjon. Vi har en ålreit supporterskare som er med i tykt og tynt, men til å være i toppen av OBOS holder ikke det, dessverre. For et par år siden hadde vi 1200-1300 på hjemmekampene, men nå ligger vi på 500. Det har selvsagt med ettervirkninger av korona å gjøre, men vi må opp på de tallene, avslutter Sandstø.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame