• Se Start - Mjøndalen mandag klokken 18:00 på discovery+
Sindre Tjemeland og Start tok en knusende 5-1-seier borte mot Åsane i første serierunde, og Start-treneren var fornøyd med det han fikk se i sesongåpningen.
– Vi får en ganske tidlig scoring der etter to minutt, og da får vi kampen inn i vårt spor. Men totalt sett synes jeg at vi gjør en ganske solid prestasjon i flere faser av spillet, sier Sindre Tjelmeland til Discovery.
OBOS-ligaen
Samlet spillergruppe sier nei til minstelønn
I GÅR PÅ 12:02
– Vi nektet Åsane rom og nektet dem å skape spesielt mye, samtidig som vi klarte å være giftig, både i etablert spill, dødballer og på kontringer. Vi har jobbet med å bli giftigere i flere faser enn bare når motstanderen ligger lavt eller presser høyt, oppsummerer treneren videre.
Målscorerne var to nysigneringer. Den innleide spissen Jonatan Braut Brunes (21) kronet sin første OBOS-ligakamp med et hat trick, mens venstreving Oskar Fallenius (20), som ble signert fra Brøndby på lån på Deadline Day, gikk rett inn i laget og markerte seg med to mål.
– Det vil nok sikkert svinge litt det også. De må opparbeide seg en forståelse for hverandre, men ferdighetene står seg veldig godt til hverandre, sier Tjelmeland om den ferske angrepsduoen, før han forklarer:
– Oskar sin evne til å håndtere ballen, slå stikkere og utfordre folk med ballen i beina. Jonatan er god til å «time» bakromsløpene sine og evner å starte ofte. Det står godt til hverandre, og så vil det potensielt bli skarpere etter hvert.
Se høydepunktene fra Åsane - Start (artikkelen fortsetter under videoen):

Se høydepunktene: Start herjet med Åsane

Styrket ut

Start-treneren føler at klubben har kommet styrket ut av overgangsvinduet, selv om klubben har mistet flere sentrale spillere fra fjorårssesongen.
– Det vil jeg jo si. Det er klart at vi har mistet mye rutine i laget. Eman (Markovic) var ikke så rutinert, men han var den beste spilleren vi hadde i fjor. Vi har mistet Martin (Ramsland), vi har mistet mye Eliteserie- og utenlandserfaring i form av Joachim Jørgensen og Mohamed El Makrini.
Årsaken til at Tjelmeland anser troppen som sterkere i år, er at han forventer at flere av ungguttene vil ta ytterligere steg i 2022.
I serieåpningen stilte Start med den nest yngste OBOS-ligalaget med en gjennomsnittsalder på 24 år. Kun Raufoss hadde lavere gjennomsnittsalder med 23,7.
– Vi har foryngret oss en del. Emir Derviskadic som kom fra Sarpsborg i fjor og Sander Sjøkvist som fikk sitt gjennombrudd i fjor, er spådd å få enda større roller i år, forteller sørlendingen.
I tillegg til unge og spennende signeringer, har Start hentet inn Vito Wormgoor som sjef i bakre rekker.
– Jeg føler vi har satt sammen en tropp som har elementer av yngre spillere og har krav og rutine, og en klar og tydelig leder i Vito.
– Alt i alt synes jeg vi har en veldig fin gruppe, der lista selvfølgelig ikke ligger på at vi skal vinne 5-1 i hver bortekamp. Men det var fint å få en god start, og vi har vist litt av toppnivået som bor i oss, sier Tjelmeland.
Artikkelen fortsetter under videoen.

LANserer egen spiller til landslaget etter enorm kamp

Lar seg ikke rive med

Til tross for en kjempeopptur i første seriekamp og tabelltopp etter ferdigspilt førsterunde, tar ikke Start-treneren av.
– Jeg tror nok alle trenere i OBOS-ligaen, og hele verden forøvrig, ville ha foretrukket å vinne første seriekamp. Uansett om vi hadde tapt kampen, måtte vi ha agert. Du må agere på det som skjer i den bransjen her, sier Tjelmeland.
Det er kanskje ikke så rart at Start-treneren påpeker det. Etter at Sindre Tjelmeland fikk sin debut som Start-trener mot Grorud 22. juni i fjor, har ikke klubben klart å vinne to seriekamper på rad.
  • Se Start - Mjøndalen mandag klokken 18:00 på discovery+
Uansett om det hadde blitt null, ett eller tre poeng i serieåpningen, ville neste kamp bydd på en utfordring.
– Det er selvfølgelig å foretrekke (å vinne kampen), men det blir det en annen utfordring med å holde trøkket oppe, få god kvalitet på trening og gjenskape den prestasjonen vi hadde mot Åsane sist. Det blir utfordringen når du vinner.
– Man må også vende seg til at det kan gå motsatt vei óg. Når det ikke går bra, så må man klare å holde en balansert tilnærming til det å drive et lag. Det gjør et lag bedre, påpeker Tjelmeland.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Ut mot Mourinho: – Han har et verdisyn så langt unna hva jeg står for

Press i Kristiansand

Den unge Start-treneren har nå vært i klubben i snart ti måneder. Slik oppsummerer han det første snaue året:
– Totalt sett har det vært veldig lærerikt. Det har vært mye som har vært gøy. Det å få muligheten til å lede et A-lag i en så stor klubb som Start, er noe jeg ser på med både ydmykhet og stolthet. Det å jobbe med så mange som bryr seg om en klubb er først og fremst noe jeg ser på som veldig stort og triggende.
32-åringen har tidligere jobbet som trener i Åsane og Ull/Kisa. Forventningene er naturligvis høyere på Sørlandet enn de har vært hos hans tidligere arbeidsgivere.
Tjelmeland trives med supporternes engasjement rundt klubben. Samtidig er han klar på at verken han eller spillerne kan la seg rive med.
– Når det går opp så møter du noen utfordringer, når det går ned så møter du andre. Du må klare å drifte en fotballklubb på en flat måte. Hvis vi skulle gå opp og ned på samme måte som forventningene og følelsene som styres rundt en sånn klubb, så ville det blitt utfordrende. Det er en balanse der som er det viktigste for oss, som sørger for at vi jobber godt i våre prosesser og at vi jobber godt på feltet hver eneste dag, forteller 32-åringen.
Artikkelen fortsetter under videoen.

På innsiden av LSK-garderoben: – Nå drar vi til Molde full av selvtillit

Vil ikke snakke om ambisjoner

Start-fansen tørster etter et opprykk etter en skuffende 9. plass i OBOS-ligaen i fjor. De færreste har spådd Start på direkte opprykk, men flere tror de vil være med å kjempe om en plass topp seks.
På spørsmål om det kun er opprykk som er godt nok i Kristiansand, peker Sindre Tjelmeland på at han kun kan sørge for hva Start gjør på banen, og at forventingene må holdes på avstand.
– Jeg bryr meg veldig lite om Stabæk, Brann og Fredrikstad. Jeg får ikke gjort så mye med det, uansett hvor mye jeg sitter og håper. Vi bryr oss ikke om hva andre gjør. Vi bryr oss kun om oss selv og utviklingen av den daglige prosessen vi har til å bli best mulig, forklarer treneren.
  • Se Start - Mjøndalen mandag klokken 18:00 på discovery+
Bodø/Glimt er blant de klubbene som gjennom de siste sesongene har hatt stor suksess med bare å tenke på utvikling og prestasjoner. Det er en tilnærming som Start-treneren har troen på.
– Det gir et mindre fokus og det gir muligheten til å ha en råere kvalitet på det vi skal gjøre noe med, fordi fokuset blir på deler av vårt spill hele veien. Vi skal ha vår spillestil uavhengig av hvem som står på motsatt banehalvdel. Det er den tilnærmingen vi har stor tro på, og så har vi veldig stor respekt for at det finnes andre veier å tenke på i en fotballklubb.
Sett denne?

Se Godset-analysen: – Det har de ikke i verktøykassa

OBOS-ligaen
Kommunen «berger» klubben, men faren er ikke over: – Skal jobbe iherdig
28/06/2022 PÅ 15:33
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Brann stormer videre
27/06/2022 PÅ 18:46