– Det er så mye snakk om så mye. Spesielt om Brann. Men det blir ikke Brann på meg. Jeg har ikke snakket med de, men det har vært mye spekulasjoner, sier Eirik Bakke til Discovery dagen etter tapet mot Åsane.
Sogndal-treneren har blitt sterkt linket til Brann og jobben som hovedtrener der. Spesielt satt ryktene fart da Sogndal tok i mot Brann til en treningskamp tidligere i høst. Da annonserte Brann-trener Eirik Horneland at han ikke ønsket å være hovedtrener i klubben neste år, og Eirik Bakke var full av lovord om sin tidligere arbeidsgiver.
OBOS-ligaen
Overtok lån med opsjon i høst – nå gjør klubben overgangen permanent
30/11/2022 KLOKKEN 12:58
– Det skjedde litt da jeg skrøt av klubben. Nå blir jeg spurt om det hele tiden, og det er flott å bli nevnt, men det er ikke det rette for meg, sier den tidligere Leeds- og Aston Villa-spilleren som nå ønsker å få en slutt på spekulasjonene.
LES OGSÅ: Mister resten av sesongen: – Kjipt
Etter årets sesong har Bakke hatt syv år i Sogndal. Hvor veien går videre vet ikke Bakke selv, og det vile han heller ikke ofre en tanke, før sesongen er over.
– For meg er fokuset hundre prosent på Sogndal frem til sesongen er over, forhåpentligvis etter kvalikfinalen 15. desember. Det er viktig for meg å få frem, jeg har bare fokus på Sogndal så lenge jeg er her, sier han videre. Han forteller at han har fått tilbud fra klubber de siste årene, men takket nei. Takket nei til intervju. Kanskje har syv år vært litt lenge, men han har vært inne i boblen. Fokusert på Sogndal, sier han selv.

Smerud om Flo: – Kan være at Sogndal kjører jobbintervju live på samling

Haster ikke videre

Selv om 44-åringen selv ikke ønsker å ha fokus på hva som skjer etter en potensiel kvalikfinale, så prøver vi oss likevel. Han er klar på én ting. At han ønsker å ha en jobb hvor han kan være «bare» hovedtrener.
– Det er viktig at jeg føler det som føles rett for meg, et prosjekt som passer. Jeg ønsker å være hovedtrener, ha fokus på å vinne kamper, og utvikle spillere. I Sogndal blir det en del mer, men det er sånn det er her, sier Bakke.

Ble overtalt av faren

Etter sesongen skal han og hans rådgiver gjennnom to tiår, Jim Solbakken, legge en plan. Finne klubber som kan være riktig, men hastverk. Det har han ikke.
– Nå har jeg vært i Sogndal i syv år. Nå må jeg for det første være tålmodig. Det kan dukke ting som er interessant, men hvis ikke så tar vi tiden til hjelp, fortsetter han.
Han forteller om de syv årene i Sogndal. Hvor faren, trolig den største i Sogndal Fotballs historie, Svein Bakke overtalte han til å ta jobben. Sogndal hadde rykket ned. Avdøde Svein ønsket at sønnen skulle ta med seg sine erfaringer fra toppidretten i England inn i garderoben. Han ønsket at Sogndal på ny skulle finne tilbake til identiteten sin. Til fylkeslaget, som han selv var sentral i å bygge på 70-tallet.
– De grepene vi tok var en del av grunnen til at vi rykket opp igjen i 2015. To tanker i hodet samtidig. Førstelag, og de andre lagene i klubben (andrelag og juniorlag). Alle skulle etablere seg på et bra nivå. Jeg skulle fortsette å bygge på toppidrettskulturen som Jonas (Olsson, hans forgjenger, journ.anm) hadde bygget opp. Siden den gang har vi vært i Europa med juniorlaget. Vi har fått opp en generasjon, sier Bakke.
Han forteller om alle salgene de har gjort. De unge som har fått gjennombruddet sitt i Sogndal, og reist videre. Petter Strand, Ulrik Fredriksen, Sivert Mannsverk. Listen begynner å bli lang. Et valg i tråd med slik Sogndal har gjort sitt levebrød i flere tiår. Samtidig ble strategien satt. Sogndal skal hele tiden være blant de tyve beste lagene i Norge.
– Det er et hårete mål, og det tror jeg kanskje folk har glemt litt. Å kjempe i toppen av OBOS-ligaen, eller på nedre halvdel i Eliteserien, samtidig som man skal selge unna spillere. Vi selger de beste spillerne våre år etter år, men kjemper om opprykk, og vi har vært nære, sier Bakke og nevner kvaliktapene mot Ranheim i 2017 og Mjøndalen i 2020.

Drømmer om opprykk

Under Eirik Bakkes ledelse har Sogndal vært fem år i OBOS-ligaen og to år i Eliteserien. I 2015 rykket de opp til Eliteserien med ni poengs margin til Brann, alle år utenom 2019 (6.plass) har de vært topp tyve i Norge.
Det mener han Sogndal må fortsette med etter hans ledelse. Finne sin nisje, bygge lag, selge og kjempe om opprykk. Ha hårete mål.
– Jeg har valgt å være med på denne profilen, være med å bygge den. Det går av og til utover resultatene, men «that's life». Sogndal må finne sin nisje, men samtidig ha ambisjoner om opprykk. Det må ligge i bunnen der, på tross av salg. Det er identiteten. Det må aldri rykkes ved. Og så må man ha ambisjoner om å holde seg. Det er det som driver klubben. Det er hårete mål, men det kommer til å skje igjen, sier han før han fortsetter.
– Jeg drømmer om at det skjer 15. desember. At vi er på plass i kvalikfinalen nok en gang, og denne gangen rykker opp. Det ser vanskelig ut akkurat nå, men vi skal kjempe for å nå det, og skulle ikke det gå, så håper jeg nestemann klarer det, avslutter Bakke.
OBOS-ligaen
Klubbhelten bekrefter FFK-dialog: – Eneste klubben for meg i Norge
28/11/2022 KLOKKEN 15:03
OBOS-ligaen
Hansen klar for ny trenerjobb: – «Gærneste» i norsk fotball
24/11/2022 KLOKKEN 11:23