– Nå har jeg det bra. Jeg landet i går kveld og har hatt min første økt med gruppa. Det var en ivrig gjeng. Det er mange gode fotballspillere og fine rammer rundt klubben og det var sol og fint vær. Så dette blir en deilig utfordring, sier 31-åringen fra Etne til Discovery etter å ha kommet seg på plass i Kristiansand.
Nå er han bekreftet som ny Start-trener og har ledet sin første økt med laget.
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Brann med årets første hjemmeseier
16/05/2022 PÅ 21:53
– Start har et enormt potensial og jeg ser veldig fram til dette, fortsetter Tjelmeland.

Klart mål

Målet er krystallklart når han tar på seg Start-jobben.
– Start skal være et stabilt Eliteserie-lag.
Tjelmeland er også tydelig på at det blir ballbesittende fotball som skal underholde sørlendingene.
– Sørlandet er en ekstremt stor region med masse folk og masse interesse for Start, og det er utrolig viktig at vi ikke glemmer at vi er i underholdningsbransjen. Den fotballen som Start byr på utpå Sparebanken Sør Arena og andre arenaer skal engasjere og underholde folk. Det er hovedmålet vårt. De (publikum) skal komme hit og ønske å komme hit fordi fotballen er underholdende, sier treneren i det første intervjuet med sin nye klubb.
Les også: Ga 100.000 til spillerne for å slå Start
Allerede tirsdag venter ny runde i OBOS-ligaen, og Start møter Grorud borte. Tjelmeland er på vei til Oslo sammen med laget for å overvære sin første Start-kamp som trener.
Den kampen kommer for tidlig til at Tjelmeland får implementert så mange av sine ideer. Men går ting veien tror den unge treneren at folket kan gjenkjenne hans ideer i spillet «veldig raskt». Samtidig mener han det er viktig å ha respekt for at det er en stor oppgave. Og oppgaven blir ikke enklere av at Start har hatt en skuffende sesongåpning med 12.-plass så langt.
– Det er bare spilt seks kamper. Så det er 24 igjen. Det kjedelige svaret er at vi tar en kamp av gangen. Vi må ha fokus på utvikling og våre egne prestasjoner, sier Tjelmeland.

Ingen vonde ord

Start-overgangen hans skapte sterke reaksjoner på Jessheim. Tjelmeland forlot Ull/Kisa etter bare fem kamper og både daglig leder og spillere i klubben var klare på at de følte seg sviktet av treneren.
Tross krasse meldinger fra de gule og grønne har ikke Tjelmeland ett eneste vondt ord å si om sin gamle klubb.
– Det er en fantastisk klubb med veldig mange fine spillere og folk. Jeg gjorde det jeg kunne hver eneste dag for at de skulle bli bedre. Ull/Kisa la alt til rette for det. Så jeg har ingen ting vondt å si om den klubben, sier Tjelmeland, som har forståelse for at de reagerer.
– Jeg forstår det veldig godt når timingen blir som den blir etter bare fem kamper. Det setter jo dem i en kinkig situasjon. Men så måtte jeg ta stilling til at jeg fikk en mulighet på det tidspinket jeg gjorde, sier 31-åringen.
Les også: Sterke reaksjoner fra Ull/Kisa: – Som en kniv i ryggen
Det ble også en sak da Eurosport forrige uke meldte at Tjelmeland ga en Start-investor, som også er en god venn av ham, tilgang til Ull/Kisas analyseverktøy. Tjelmeland mener saken er tatt litt ut av kontekst. Han ønsker ikke uttalle seg mer om det, men henviser til et svar han har gitt lokalavisen Fædrelandsvennen:
– Vi har en tett relasjon og vi har sparret mye i mange år. Han har hatt tilgang til alt av økter også i Åsane og det var nok der vi sparret mest. I Kisa begynte det med noen tilbakemeldinger jeg hadde fått på Sondre Sørløkk som vi diskuterte på telefon, og som han ville bruke for å gi noen tilbakemeldinger til sin sønn med tanke på hva man ser etter i toppfotballen. Men han har vel knapt vært inne på noe der og jeg hadde egentlig glemt at han hadde tilgang, sa Tjelmeland til avisen.
Han tar også selvkritikk for at han ga Aasen tilgang.
– Jeg må nok også ta læring på hvem jeg er åpen med. Jeg bruker aktivt folk rundt meg og deler mye fra min hverdag for å få innspill til hvordan jeg kan bli bedre. I dette tilfelle skjønner at det kan se rart ut fra utsiden og at man kan spekulere i vår tette relasjon, sa Tjelmeland videre til avisen.

Turbulent uke

Mens det har vært mye oppmerksomhet rundt overgangen har Tjelmeland selv holdt en lav profil i media fram til alt var avklart. I etterkant er han åpen på at det har vært hektisk og at han kjente det på kroppen.
– Det er klart man kjenner på det. Jeg er bare et menneske jeg også. Jeg har lagt ned mye arbeid i Ull/Kisa og det er klart det påvirker meg også. Ting har skjedd ekstremt fort, familien skal involveres og man blir påvirket. Så det har vært en turbulent uke. Men jeg har samtidig fått mange hyggelige meldinger også. Nå er jeg i Start og det skal bli gøy å begynne å jobbe på feltet. Det er det jeg er best på.
Sett denne?

Molde-profiler på vei ut: – Kan ikke miste for mange

OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Stabæk med poengtap hjemme mot Grorud
16/05/2022 PÅ 21:52
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Fredrikstad vant mot poengløse Skeid
16/05/2022 PÅ 21:52