Andreas Helmersen er tilbake på banen for OBOS-klubben Raufoss, etter et skademareritt det er vanskelig å kunne forestille seg.
– Ting har gått veldig bra. Jeg har ikke hatt noen komplikasjoner med kneet og kroppen har reagert bra, så livet smiler per dags dato, forteller Helmersen til Discovery.
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Brann med årets første hjemmeseier
16/05/2022 PÅ 21:53
I klubbens forrige hjemmekamp mot Jerv, skulle han også åpne målkontoen i klubben.
– Det er vanskelig å beskrive, egentlig. Jeg tenker tilbake på de utallige timene jeg har trent på treningssenteret og drømt om å få komme ut på banen og score igjen. Jeg visste ikke om det var mulig, så det var ekstremt godt å se ballen gå i nettet og at det går litt min vei igjen.
– Selvfølgelig må jeg dra inn at det var to nydelige flikker av luftens baron, Theodor Berg Haltvik, på første stolpe, ler trønderen.
For endelig kan han han trekke på smilebåndet igjen. Det er få, om noen spillere i norsk fotball, som har hatt en tøffere vei tilbake til fotballbanen og nettmaskene enn Andreas Helmersen.
Den 23 år gamle trønderen fikk sin debut på Rosenborg som 17-åring, og var meldt en lysende karriere i Trondheimsklubben.
Slik ble det ikke.

– Kanskje er det over nå

Det var ikke lenge etter RBK-debuten at Helmersen ville gå inn i en lang periode på sidelinjen. Samme år som han fikk sin første Rosenborg-kamp, skulle han også oppleve sin første alvorlige kneskade.
Etter en samling med juniorlaget i 2015 røk Helmersen korsbåndet i venstrefoten. Da han endelig var tilbake på treningsfeltet, gikk det bare én måned før det skjedde igjen.
Etter en lang rehabiliteringsfase skulle han igjen entre gressmatten i 2018. Denne gang for Ranheim i et låneopphold ut sesongen. Etter noen tunge år, ble dette en opptur der Helmersen var på banen i 23 kamper for klubben.
Dessverre var det en kortvarig glede. I Odd skulle han ta det neste steget, men også denne gang skulle det ende i tårer.
Helmersen rakk aldri å spille noen offisielle kamper for skiensklubben etter å ha blitt skadet i sesongoppkjøringen. Med nok en alvorlig kneskade, gikk han inn i sin tøffeste periode som fotballspiller.
– Jeg har aldri hatt noen plager i etterkant av operasjoner med smerter, men det her var første gang det gjorde skikkelig vondt, forteller han om opplevelsene i etterkant av operasjonen i 2019.
– Fryktet du at karrieren var over?
Alt jeg gjorde var vondt. Det å gå opp en trapp gjorde vondt, og jeg fikk ikke til å trene på treningssenter. Den tiden var fryktelig, og da kom tanken litt innom at det kanskje er over nå, forteller den skadeplagete måltyven.
Én meniskskade og tre korsbåndsskader i det venstre kneet i en alder av 20 år var fasiten for Helmersen.
Les også: I dag kan favoritten gjør det hans avdøde bestefar aldri klarte
Men som alle gode Hollywood-historier, skal også denne fortellingen ha et vendepunkt.
Nå er han endelig tilbake, og mener selv han nærmer seg den formen han hadde før skadeavbrekkene.
– Jeg har jo mistet cirka to år med fotball, så det tar uansett tid å komme opp dit jeg var. Men jeg har kommet ganske langt på veien vil jeg si. Det tar også tid å få tankene bort fra kneet og gi 100 prosent, men jeg tenker ikke så mye på det lenger, sier Helmersen som mener han har mer å gå på.
– Fysikken og kondisjonen har begynt å bli bra, men det er en del prosent igjen til jeg er på det nivået jeg var. Jeg må fortsatt jobbe hardt og være med på trening, være med på kamp og holde meg skadefri. Det er førsteprioritet.
Sett denne? (Artikkelen fortsetter under videoen)

Slet med å holde tårene tilbake: – Ubeskrivelig at vi får stå her sammen

Overrasket da Raufoss tok kontakt

Det var i vinter Andreas Helmersen plutselig fikk en overraskende telefon, etter at kontrakten hans med RBK løp ut på nyåret.
Christian Johnsen ville gjerne ta en prat med spissen som har sett kamper fra sidelinjen i to år.
– Jeg ble først og fremst veldig overrasket over at Christian Johnsen og Raufoss tok kontakt i det hele tatt. Jeg ble veldig glad for muligheten, og har helt siden jeg kom ned hit vært sikker på at det var riktig for min del.
Etter god dialog med Helmersens nye trener, startet oppkjøringsperioden som ville få stablet den 190 centimeter høye spissen tilbake på banen.
– Jeg og Christian har hatt flere samtaler om at vi skal bygge meg opp og komme meg opp på det nivået jeg var før. Her skal jeg få tid og tillit til å få bygd meg opp uten så mye press, forteller en lykkelig Helmersen før han legger til:
– Kroppen min har respondert bra på den treningen, og det gir meg muligheten til å få vært med i starten av sesongen. Jeg er egentlig overrasket over hvor bra kroppen og kneet har klart seg i vinter, og den formen jeg er i nå ville jeg ikke ha trodd da jeg signerte her i januar.
En trener og en klubb som tok sjansen på spilleren som har mistet flere sesonger på grunn av et kne var et fjernt håp. Nå ønsker Helmersen å gi tilbake til klubben som ga han en framtid i sporten han elsker.
– Jeg vil gjøre det beste jeg kan for klubben som bestemte seg for å satse på meg når jeg trodde ingen klubber var interessert i meg.
Men den største drømmen er å oppleve verdens største klubbturnering med favorittlaget.
– Jeg ønsker å ta en tur opp til Eliteserien og ta det steg for steg igjen, men den største drømmen er å spille Champions League med Arsenal på Emirates.

Raufoss-trener Christian Johnsen.

Foto: NTB

Massiv støtte

Det er ikke bare Raufoss som er glad for å se Helmersen tilbake på banen. Dag-Eilev Fagermo, Kåre Ingebrigtsen og Einar Håndlykken har alle satt ord på hvor mye de unner den trønderske spissen et comeback. Den tydelige støtten har betydd mye på den uendelige lange veien tilbake til banen.
– Det er godt å se at veldig mange bryr seg, og at folk husker meg som den spilleren jeg var. Det er en motivasjon for meg og jeg synes det er veldig artig. Da får jeg lyst til å trene hardere, sier en takknemlig Helmersen om støtten.
I dag tar Raufoss imot serieleder HamKam. Helmersen er å finne i startelleveren, og kan love et hjemmelag som virkelig skal sette på turboen fremover.
– Egentlig det samme Raufoss som vi er på hjemmebane. Et lag som har lyst til å gå i angrep, går for 1-0, 2-0, 3-0. Masse mål fra et sprudlende offensivt lag, avslutter Andreas Helmersen.
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Stabæk med poengtap hjemme mot Grorud
16/05/2022 PÅ 21:52
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Fredrikstad vant mot poengløse Skeid
16/05/2022 PÅ 21:52