Foto: LSK
LILLESTRØM (Eurosport.no):
Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56
29-åringen spilte 78 kamper og scoret 25 mål for Lillestrøm mellom 2009 og 2012, men så ble han kjøpt til Wolverhampton av daværende manager Ståle Solbakken for 23 millioner kroner.
Siden har han vært to perioder i Molde, da laget vant både serie og cup i 2014, og så fra 2016, etter et nytt samarbeid med Solbakken, denne gang i FC København. Etter sesongen i 2017 kom russiske Rostov på banen og kjøpte ham. I tillegg har han nå sist vært på lån i APOEL på Kypros.
I 2018 var han også i Islands VM-tropp.
Derfor var det kanskje riktig av klubbens egne nettsider å bruke betegnelsen «en av de mest sensasjonelle overgangene i klubbens historie» da han nylig ble presentert som Lillestrøm-spiller.
Etter det Eurosport kjenner til var Vålerenga, Strømsgodset og Start på for å sikre seg den elegante angriperen, men for ham var det aldri aktuelt med noe annet enn LSK i Norge nå.
– De hadde lyst til å få meg. Men nei. Det var alltid hit, sier Bergmann Sigurdarson til Eurosport.

Debuterer i nøkkelkamp

Han smiler og skuer ut over det grønne teppet ute på Åråsen. Klubben har nettopp gjennomført det han mener var en god treningsøkt. Tirsdag kveld kommer Ranheim på besøk, i det som på mange måter er en tidlig skjebnekamp.
Etter en periode med bedre resultater, har Lillestrøm klatret opp til kvalikplass med 20 poeng. Serieleder Tromsø (neste kamp etter Ranheim) har 31 og andreplasserte Ranheim har 27.
Tap vil være et enormt skudd for baugen i LSKs ambisjoner om direkte opprykk. Med seier er de fullt påkoblet.
Og til kampen har Geir Bakke & Co. et islandsk ess i ermet: Björn Bergmann Sigurdarson er spilleklar og debuterer etter alle solemerker på sin gamle hjemmebane.
– Kroppen er 99 prosent. Den ene prosenten får jeg ved å spille kamper. Så det er bare å komme i gang for å komme meg i ordentlig kampstand.
90 minutter er derimot for tidlig.
– Det er for mye, så det blir litt gradvis. Det er ganske lenge siden jeg spilte kamp. Fem måneder, faktisk, så jeg må ta det litt rolig. Men jeg er klar mot Ranheim, så får vi bare se hvor lenge jeg kan spille.
Og 29-åringen gleder seg til å tre på seg det gul/svarte kampantrekket igjen.
– Det blir gøy. Det føles litt som at jeg aldri har dratt. Når jeg kommer hit, til byen og stadion. Alt er likt, selv om garderobene er litt finere nå, da. Jeg har sykt lyst til å spille og gjøre alt for klubben og sånt. Det er ganske kult.
Med hans CV er det som nevnt mange andre klubber som ville ligget langflate etter å sikre seg hans tjenester. Det er ingen dristig påstand at han nok kunne spilt på både høyere nivå og tjent mer penger enn i OBOS-ligaen og på Romerike.
– Jeg hadde lyst til å komme hjem. Det handler ikke bare om penger, men om å hjelpe klubben. Jeg kjenner Simon (Mesfin, sportssjef) ganske godt. Han hadde veldig lyst til å få meg. Og Geir og alle, så jeg tenkte «ja, hvorfor ikke spille ut sesongen og se hvordan kroppen er?» Så får vi se hva som skjer etter nyttår.
– Du er åpen for å bli lenger?
– Ja, ja. Jeg er åpen for alt.
En korttidsavtale nå er gunstig på flere måter. En ting er for å se hvordan det fysiske og sportslige klaffer. En annen ting er det økonomiske med tanke på skatteregler.
Slik Eurosport forstår det, ligger det nærmest en ny avtale klar og bare venter på å bli gjennomført dersom alt klaffer og alle parter er fornøyde.
– Ja, vi har snakket om det. Hvis alt går bra, kan det hende jeg blir, jeg vet ikke, et år til. Men det tar vi senere, etter sesongen, sier islendingen og smiler.
– Hva er det med Lillestrøm og klubben som er så spesielt og som gjør at du vil hit da? Er det «hjem»?
– Ja, det er det, det er hjem. I en periode var Molde hjem, da, men det blir ikke på samme måte. Jeg er vokst opp her. Å komme hit er ikke det samme som Molde, selv om jeg likte meg veldig godt der. Men her ... kona er fra Lillestrøm og det er vanskelig å sette ord på akkurat hva det er, sier han og smiler igjen.

Ser ikke fotball

Han har vært i store klubber og fotballtilværelsen har tatt ham både hit og dit de siste årene.
– Jeg har lært veldig mye. Når du går til Russland og Købehavn og APOEL, er det ganske sykt hvor mye du får ut av det. Du kan ikke sette en pris på den erfaringen du får. Det er veldig kult og morsomt å oppleve, det er ikke alle som får det.
Bergmann Sigurdarson er heller ikke som mange andre fotballspillere utenfor banen. Favorittøvelsen er ikke å snakke til TV-kameraene, og favoritthobbyen er definitivt ikke å se fotballkamper på fritiden.
Som hans tidligere trener Ståle Solbakken beskrev det i et VG-intervju i 2014:
– Han er ekstremt lite interessert i fotball. Han ser ikke kamper på fritiden. Han hadde sikkert ikke gått ut i sin egen hage for å se på hvis Real Madrid og Barcelona hadde spilt der. Björn hadde heller hengt opp gardiner eller spist vafler sammen med kjæresten sin.
Men Lillestrøm og sine nye lagkamerater har han sett på. Dermed har han fått med seg at det har svingt litt i prestasjonene og at det ble en trang innledning på sesongen.
– Vi kan bli bedre. Men det kan jo alle lag, da. Du ser potensialet, at vi kan bli bedre med bare små ting. Og jeg tror det kommer nå. Jeg føler det på trening at vi blir bedre. Vi jobber ganske hardt sammen. Jeg har den følelsen, at nå blir det bra.

Mener nedrykket var viktig

I mange år har også laget og klubben slitt i bunnen av Eliteserien, med ryggen mot veggen og kniven på strupen for å unngå nedrykk. Plutselig var de den store favoritten og skulle begynne å styre kamper mot antatt svakere lag på nivået under.
– Det er ikke helt det samme. Jeg synes det var bra for klubben å gå ned til OBOS-ligaen. Få en ny start, og bygge opp den klubben du egentlig vil ha i Eliteserien. I stedet for bare å krige der i Eliteserien og være usikker på hva du skal gjøre, sier Bergmann Sigurdarson og utdyper:
– Jeg vet at fansen ikke skjønner det da, men det var viktig for klubben å starte litt på nytt. Ikke bare kortidsløsninger, men å ha Geir her i lang tid og gi ham tid til å bygge opp det han ønsker og gjøre oss klar for Eliteserien. Det er verdt mye, å få den tiden til å gjøre det.
Men de kan for alvor hekte seg på i tetkampen allerede nå. Da må Ranheim slås tirsdag kveld.
Björn Bergmann Sigurdason er klar for kamp.
Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09
Eliteserien
Vil forhindre nye skandalescener: – Vi skal være synlige
04/11/2021 PÅ 16:05