• Se kvalikmatchen mellom Jerv og KFUM på discovery+, søndag kl. 15!
Avstanden mellom Fredrikstad og Sarpsborg er 13 kilometer i luftlinje, med en kjøreavstand på 15 kilometer.
Rivaleriet mellom de to byene generelt, og spesielt gjennom idretten - både i ishockey med Stjernen og Sparta og i fotball med FFK og Sarpsborg 08 - er intenst.
OBOS-ligaen
Bekreftet som ny Brann-keeper: – Skal rykke opp der vi hører hjemme
12/01/2022 PÅ 17:56
Enkelte ønsker ikke en gang å uttale det virkelige navnet, og omtaler naboen bare som «Den andre byen».
Mandag kveld tapte Fredrikstad på hjemmebane mot KFUM, etter et fotballdrama av de sjeldne, da de først hentet opp 0-2 til pause, for så å miste 3-2-ledelsen på overtid i den andre ekstraomgangen - og så ryke ut i den påfølgende straffesparkkonkurransen.
«Med ønske om god juleferie, hilsen julenissene i Sarpsborg», sto det på kaka som ble overlevert redaksjonen i lokalavisen Fredriksstad Blad dagen derpå.
– De skal faktisk ha det, de slår til med god humor i den lille bygda innimellom, gliser sportsjournalist Kristian Bolstad.
Les også: Eliteserie-drømmen lever for KFUM etter vilt drama: - Jeg er tom for ord

Hovedmistenkt

Han har en hovedmistenkt i saken, og sier at han med 99 prosent sikkerhet har kommet frem til at det er Alexander Klaussen og gladguttene i markedsavdelingen i Sarpsborg 08 som står bak.
– Det er noen gutter der vi har spøkt litt med tidligere, og de synes nok det er artig. Akkurat den dagen her hadde vi håpet vi skulle få slippe morsomheter fra «Den andre byen», men vi får ta det med humor. Det var et bra påfunn, sier Bolstad
– Men vi har ikke smakt på den ennå. Jeg orker ikke det, den er sikkert full av sur melk eller fløte eller noe, gliser journalisten.
Etter en liten melding til Klaussen der vi serverer Bolstads påstand, tar det noen få minutter før telefonen ringer:
– Hei, det er julenissen!
Han sitter sammen med Patrick Walther Larsen på kontoret og kan bekrefte at de står bak påfunnet.
– Patrick og jeg har jobbet med de gutta i mange år og kjenner dem veldig godt. Det er alltid en vennlig tone. Vi er kompiser som juling utenfor banen, men har en vennlig rivalisering, både i hockey og fotball, sier Klaussen.
– Vi tenkte dette var en fin anledning til å få ønsket dem en god jul. Og til å få strødd litt salt i et lite sår, gliser Larsen ved siden av ham.
(Artikkelen fortsetter under):

KFUM-helten rørt til tårer: – Veldig surrealistisk

Gode venner

Sarpsborg-duoen understreker at det er gjort med glimt i øyet og med en lystig tone.
– Vi har vært mye på Odds konditori som ligger i nabobygget til Fredriksstad Blad. Vi ringe ned i dag og lurte på om det var mulig å få levert ei kake. Det ble tatt imot med stor latter og stor ståhei. De kjente også gutta godt, for de er visst jevnlig nede på Odds selv, forteller Klaussen.
FFK liker å kalle seg selv Aristokratene, og står med hele ni seriemesterskap, elleve cuptitler og syv sølv. I nyere tid står seriesølvet fra 2008 som en sterk prestasjon, men i 2009 kom en dag mange i de to byene sent vil glemme.
I kvaliken ble nettopp Sarpsborg for sterke og sørget for at FFK rykket ned fra Eliteserien. Selv om de kom tilbake året etter, var nedrykket på siste dag av 2012-sesongen forrige gang klubben var oppe i det øverste selskap.

– Bekmørkt

I den samme perioden har Sarpsborg, en ti minutters biltur unna, spilt både i Eliteserien og i Europa.
– Det er egentlig sarpingene som har begynt med navnet «Den andre byen». Vi er ikke like på den. Selv om FFK de siste årene har vært et dårligere lag, er vi fortsatt storebror. Det er snakk om et tidsspørsmål før FFK er tilbake, og det vet de i Sarpsborg også. Men de nyter den tiden her, sier Bolstad og legger til:
– I de årene i PostNord var det bekmørkt. Det var blytungt å sitte å se på at sarpingene spilte mot Besiktas og Genk, mens Fredrikstad møtte lag fra steder du knapt hadde hørt om. Spesielt i de årene FFK ikke klarte å rykke opp, men det var en opptur i fjor, og i år har det vært en bra sesong for et nyopprykket lag, og selv om det var en blytung avslutning i går, har det alt i alt vært en opptur.
Og mandagens kveldsdrama i snødrevet hadde virkelig alt, da KFUM sto igjen som vinneren og får møte Jerv i neste runde. At det i tillegg ble to røde kort i kampen, ble knapt nevnt eller husket.
– Det var en helt vanvittig fotballkamp. Det var vel ikke mer enn 2500 på stadion, men det trøkket som var her i går, har vi ikke hatt på mange, mange år, selv med dobbelt så mange på stadion. Det var moro, veldig lenge, sier Bolstad.
– Denne sesongen er absolutt noe å bygge på, og vi er født optimister her nede. Det må man være for å følge den klubben. Jeg er spent på hva som skjer med Taofeek Ismaheel, han har vært en åpenbaring. Forsvinner han, får de i hvert fall en del penger i banken. De har signert kontrakt med nesten alle, så det kommer neppe mange inn, men forhåpentlig blir det noen med skikkelig kvalitet som kan løfte klubben enda et hakk. De har en uttalt målsetting om at de ønsker å rykke opp til året. Vi får være optimister, selv om det er en blåtirsdag.
Tilbake i Sarpsborg er man klare for lokaloppgjør, dersom FFK skulle rykke opp.
– Hvis de skulle rykke opp, er det de to kuleste oppgjørene hvert år, sier Klaussen.
– Rivalieringen står sterkt. Halve Sarpsborg jobber i Fredrikstad og motsatt, så det er to byer som frekventerer hverandre jevnt og jobber sammen i det daglige. Men akkurat når det gjelder hockeyrinken eller fotballbanen er den rivaliseringen god å ha. Når det skjer noe får vi stikk derfra, og når vi rører det til og ligger i bunnen, får vi høre det. Når de mislykkes, må de få høre det fra oss, ler Larsen.
(Artikkelen fortsetter under):

Scoret to mål forgjeves: – Det verste du kan være med på i fotball

Da Sarp våknet

Vi rekker så vidt å nevne den tidligere omtalte kvalikmatchen, før Larsen setter i gang - med datoen så innarbeidet at den kunne vært en tatovering.
– Den husker vi godt. Da vi sendte dem ned 6. november 2009, da fyret sarpingen seg opp på ekte. Da våknet sarpingen og har vært våken siden. Det var vendepunktet her i byen. At vi nå går i den tiende sesongen på rad i Eliteserien, gjør oss sarpinger stolte. Det skal markeres med en egen drakt neste sesong, og at vi er blitt en del av gode selskap, gjør oss stolte.
Og Bolstads påstand om at FFK fortsatt er storebror, blir møtt med en høylytt latter i telefonen.
– Hvis det er slik at storebror skal være mindre og dårligere, skal de få lov til å være det, sier Larsen.
Så får det heller være at Stjernen har en kjempesesong på isen og topper tabellen. For Larsen har en replikk på det også.
– Plutselig er Stjernen oppe og ypper seg. Sparta henger med der oppe og det bør være duket for noen skikkelige hockeyderbyer. Selv om det kan se ut som det blir lenge til det blir noen fotballderbyer oppe i Eliteserien.

Se alle straffesparkene fra kvalikdramaet

OBOS-ligaen
Klar for OBOS-klubb: – Vil passe bra inn i miljøet her
12/01/2022 PÅ 16:15
OBOS-ligaen
Sier opp kontrakten: – Avgjørelsen gjør vondt helt inn i hjertet
10/01/2022 PÅ 18:21