Rekdals HamKam snudde og sto opp fra de døde mot erkerivalen

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 25/09/2020 klokken 23:03 GMT+2

I et intenst og nervepirrende lokaloppgjør sikret Hamar-laget seg tre livsviktige poeng i kampen for tilværelsen. Et selvmål ble avgjørende.

Kjetil Rekdal, Mika Lehkouso

KONGSVINGER (Eurosport.no):
Kongsvinger - HamKam 1-2
Inne i gangene på Gjemselund henger det drøssevis av drakter og bilder av tidligere helter, og ikke minst vies 1-1 mot selveste Juventus sin velfortjente hedersplass. Sin helt egen plass har også HamKams logo fått, nede i toalettskåla.
På besøk i dag var kameratene fra Hamar, der man fortsatt minnes den store oppturen under Ståle Solbakken tidlig og midt på 2000-tallet.
Normalt er det mye prestisje i dette lokaloppgjøret, der tittelen Storebror i fylket står på spill. Denne hustrige septemberkvelden lå imidlertid så uendelig mye mer i potten under flomlyset.
For dette var naboduellen ingen hadde råd til å tape, ettersom begge klubbene i nåtid var plassert helt i bunnen av tabellen. Kongsvinger i en hakket bedre tilstand, tre poeng foran jumbo HamKam.
Fordums storhet betydde ingen verdens ting. Det gjorde kun poengene.
For KILs del har det sett noe bedre ut etter at sportssjef Espen Nystuen signerte fire nye spillere på et par dager for noen runder siden, mens Kjetil Rekdal - fortsatt uten skadede Marcus Pedersen - kastet innpå begge sine nye gutter i Amin Nouri og Ebiye Moses fra start. Til slutt kunne Rekdals lag juble for 2-1-seier og tre uhyre viktige poeng.
– Det var en viktig seier, sa Rekdal og fortsatte:
– Jeg er veldig fornøyd med laget i dag. I dag svarer de på tiltale ut ifra det vi leverte mot Strømmen sist, for det var ingenting. I dag er vi med fra start av, og da vinner du.
Se intervju med Rekdal her. Saken fortsetter under videoen:

Rekdal: – Veldig fornøyd med laget

Selvmål på overtid før pause

Og begge lagene hadde sine muligheter i innledningen av kampen, men det var hjemmelaget som tok ledelsen etter kvarteret. Et frispark ble svingt inn i boksen, unge Lars Jendal var på ballen og på returen var midtstopper Edvard Skagestad som ekspederte kula i garnet.
Utligningen kom etter 35 minutter. Jonas Enkerud ble spilt gjennom og lagt i bakken. Billig, ifølge de rødkledde.
Kjetil Rekdal mante frem Kristian Lønstad Onsrud som straffeskytter, og midtbanemannen var sikker fra ellevemetersmerket.
Minutter senere kunne det blitt skjebnesvangert i motsatt ende, da Adem Güven, med en fortid i HamKam, var på vei gjennom. Amin Nouri felte ham rett utenfor 16-meterstreken, og ble belønnet med gult kort.
Det frisparket ble det ingenting ut av, men bare minutter før pause klinte Mathias Gjerstrøm ballen i tverrliggeren bak en sjanseløs Jendal.
I stedet var det de grønne som kunne juble på overtid, etter flere dårlige klareringsforsøk i KIL-forsvaret. Ballen ble etter hvert dunket inn i feltet og Per-Magnus Steiring var uheldig og styrte kula i eget nett.

Drama

Etter hvilen var det mer stillingskrig, frem til Güven fikk en enorm sjanse etter snaue kvarteret. Han valgte å ikke skyte selv, og den ble misbrukt.
Etterpå bølget det frem og tilbake i en intens høstthriller ute på kunsteppet.
Med 13 minutter igjen av ordinær tid brøt HamKam fra et stadig mer frustrert Kongsvinger, og Lønstad Onsrud banket ballen i stolpen bak Riffi Mandanda.
Kongsvinger gjorde flere grep fra benken og jaktet utlignet, men Kamma forsvarte seg og forsøkte å hogge til på overganger. Med bare noen minutter igjen på klokka lå nervene tykt utenpå begge leirer.
Tap ville betydd seks poeng opp til neste lag for HamKam. Nå er de i stedet forbi KIL på målforskjell, bare ett poeng unna kvalik og to unna sikker plass.