Foto med tillatelse: Guttorm Lende, Nordstrand Blad / privat
I 2018 var Håkon Aalmen en viktig brikke på opprykkslaget til KFUM Oslo. Han spilte alle kampene utenom fem stykker. De kampene vant ikke laget.
OBOS-ligaen
Ville betale for matchballen han ble nektet etter hat trick – nå får han den i posten
06/04/2022 KLOKKEN 09:38
Sesongen etter overrasket klubben de fleste som nykommer i OBOS-ligaen. Men etter en treningsøkt i juli i 2019 var fotballkarrieren over.
En helt vanlig retningsforandring gikk galt. Det var starten på et to år langt skademareritt.
– Nå klarer jeg å gå tilnærmet normalt, etter nesten to år. Jeg vil vel mangle 40-50 grader bøy i kneet resten av livet og kan ikke løpe som normalt. Men jeg prøver å se positivt på det. Nå har jeg ingen smerter. Men det som har skjedd skal selvfølgelig ikke skje, sier Hamar-gutten.
For etter å ha røket korsbåndet på den skjebnesvangre treningen for to år siden, er det senere blitt tre operasjoner, inkludert to tyngre inngrep, og uendelige mørke timer med smerter og opptrening.
– Jeg kunne ikke så mye om arrvev, men jeg kan det nå. Det er litt sykt å si det, men jeg ble henvist syv uker for sent. Det var veldig kritisk for kneet mitt.

Kompliserte operasjoner

I tillegg mener Aalmen at det har vært svikt i oppfølgingen, og at han etter alt å dømme nå får medhold - etter to runder med sakkyndigvurderinger.
Ifølge Aalmen er vurderingene så langt at det ikke ble tatt nødvendig tak i problemene tidlig nok, og at det var en svikt i oppfølgingen og en forsinket behandling - som har ført til en forverring.
– Jeg klaget det inn til Lars Engebretsen. Han er vel den beste i Europa på knær, nesten. Han anbefalte at jeg fortalte alt som har skjedd og søkte til NPE (Norsk Pasientskadeerstatning).
I begynnelsen av desember 2019 var det mistanke om arrvev-dannelser i kneet, og ifølge Aalmen ble det 9. januar avgjort at han skulle opereres på nytt for å fjerne det.
Kneet ble åpnet i mars 2020 - og så en gang til i oktober 2020. Aalmen er av den oppfatning at forsinkelsen før operasjon to førte til en forverring av situasjonen, som igjen betydde at den måtte gjøres åpen og mer komplisert.
– En åpning av kneet kan ikke sammenlignes med en vanlig korsbåndoperasjon. Det er brutale greier.
Kanskje kunne den ekstra belastningen av kneet vært unngått.
– Det var en periode jeg fryktet at jeg ikke kunne bøye kneet resten av livet, men det har heldigvis blitt en del bedre etter den tredje operasjonen. Jeg forsto at det var veldig alvorlig da jeg våknet opp etter narkosen etter den andre operasjonen. Den skulle vare i rundt 45 minutter, men ble til fire og en halv time. Da var det to uker på sykehuset rett etter at landet stengte ned, uten lov til besøk. Det var en vanskelig periode.
– Det var tungt, og jeg hadde i bakhodet at ikke alt var gjort etter boka. Noe sakkyndigvurderingen viser nå i ettertid, hevder Aalmen.
Slik så Aalmens kne ut (artikkelen fortsetter under):

Håkon Aalmen

Foto: Eurosport

Tror på erstatning

Discovery har fått innsikt i sakkyndiges vurdering. Det innklagede behandlingsstedet mener at behandlingen var i tråd med god medisinsk praksis og at det ikke har vært en forsinkelse i behandlingen, men i stedet en faglig beslutning å vente til den kraftige immunologiske reaksjonen hadde dempet seg før man gikk i gang med en ny operasjon.
Det vises også til at det er et meget spesielt tilfelle og at det er mye man foreløpig ikke vet om emnet.
Discovery har vært i kontakt med kirurgen det gjelder. Han henviser til lovverket som sier at det vil være både juridisk og etisk uriktig å uttale seg om pasientsaker i pressen med tanke på taushetsplikten som må overholdes. Han viser også til at saken ikke er ferdig avsluttet og at han heller ikke ønsker å uttale seg på mer generelt grunnlag, ettersom dette er så ekstremt at det uansett ville blitt trukket inn som en del av saken.
Hamar Arbeiderblad omtalte Aalmens historie i desember i fjor. De var da i kontakt med professor og en av landets fremste eksperter på korsbåndsskader, nevnte Lars Engebretsen. Han omtale Aalmens situasjon som ekstremt sjelden.
– Det er vanskelig å si noe helt sikkert om det. Vi har lite erfaring på området, men jeg vet at Håkon er veldig misfornøyd med at det tok så lang tid. Med pasienter som har arrdannelser pleier jeg personlig å gjennomføre operasjonen cirka to måneder etter første inngrep. I hans tilfelle kan man i ettertid si at det tok for lang tid. Samtidig vil jeg påpeke at det er lite litteratur og praktisk erfaring på akkurat dette. Det er ingen fasit for når operasjoner for å fjerne arrvev bør gjennomføres, sa Engebretsen til avisen.
Nå vil Aalmen måtte leve med såkalt medisinsk invaliditet på om lag 15 til 20 prosent.
– Dette er et relativt høyt tall, da man vet at min tidligere lagkamerat i HamKam, Emil Sildnes, hadde 10 prosent medisinsk invaliditet med sin dropfot. Han gjorde også en operasjon som gjorde at han utrolig nok kom tilbake på fotballbanen.
Han har søkt erstatning.
– Det er ikke klart ennå, men jeg får nok utbetalt et syvsifret beløp. Har man 15 prosent medisinsk invaliditet, er man allerede på over 500.000 på menererstatning. I tillegg til at jeg ble tvunget til å gi meg med fotballen, fikk tapt inntekt og en del andre utgifter.
– Penger er ikke det viktigste. Jo friskere jeg blir, desto mindre penger blir det, men jeg vil så klart bli så frisk som mulig. Det er greit å få det man har krav på når det blir gjort så store feil.

Racer på sykkel

30-åringen har definitivt spilt sin siste fotballkamp, og i lange perioder har han vært sykemeldt fra lærerjobben.
– Det var veldig kjipt å måtte gi seg. Jeg trivdes så bra i «Kåffa». Vi hadde et godt lag og kjempet om opprykk til Eliteseien.
Endelig kan han også begynne å se fremover.
– Humøret er bra. Det var en periode jeg fryktet at jeg skulle leve med stivt kne resten av livet omtrent. Men vi må ha litt perspektiv, det er mye som er verre i verden enn det. Samtidig, jeg ønsker meg en dialog og en forklaring på det som har skjedd.
Og selv om humøret og tilværelsen ser bedre ut nå, legger han ikke skjul på at han har vært langt nede en stund. Jobben med opptrening har også vært tøff.
– Jeg har trent som en gal for å få det så funksjonelt som mulig. Nå jogget jeg delvis for første gang her forleden, etter 21-22 måneder. Men beinet henger igjen. Jeg var ikke noen særlig rask spiller, men nå henger det veldig. Jeg får bli en racer på sykkel i stedet, sier han med et smil.
OBOS-ligaen
Dansk-norsk forsvarsspiller vender hjem – tilbake i barndomsklubben
14/03/2022 KLOKKEN 10:56
OBOS-ligaen
Alt var mørkt etter marerittbeskjed – så kom den sjokkerende gladmeldingen
14/03/2022 KLOKKEN 05:53