«Midt i analysen av Stjørdals-Blink, vær så god!»
Slik svarer Skogheim i telefonen når Eurosport ringer. Asker-treneren er i ferd med å forberede seg til torsdagens første av to kvalikkamper om en plass i OBOS-ligaen neste sesong.
OBOS-ligaen
Offensiv Berntsen: – Selvfølgelig skal vi gå for opprykk
16 TIMER SIDEN
– Basert på resultatene startet de bra og lå oppe i toppen, og har hatt en mer dalende kurve i høst. Hvor mye utslag det gir den ene eller andre retningen, må vi nesten se an etter to kamper. Jeg tror nesten at uansett hvem vi hadde møtt her nå, så hadde vi hatt en sjanse, selvfølgelig, sier 54-åringen.
– Og så er det artig for Asker og omegn å bli satt litt på kartet, skrevet litt om og få et bein inn i toppfotballen.

Mentalt spill uten ball

Det snakkes ofte om at laget som kan slå nedenfra, som er på vinnersporet og har gode opplevelser i bagasjen, kan ha en fordel mot laget som har alt å tape fra nivået over og helst bare vil unngå kampen.
– Generelt sett vil jeg si at det kan være en liten fordel, men så er det mobilisering og du kan analysere og tro at det slik, og så skjer det masse i kampen som vil forandre kampbildet. Spesielt i den andre kampen hvis resultatet er jevnt fra første kamp. Det er på en måte førsteomgangen som spilles torsdag, og hvis begge har et ålreit resultat, blir det spennende søndag.
– Så vet man at det er mye som kan skje selv om det kan se avgjort ut. Vi så LSK i fjor, og uten at man skal dra det altfor langt ut i Europa, har vi sett Liverpool og Barcelona. Fotball er et mentalt spill uten ball. De flyr utpå der i nesten 90 minutter uten ballen, og det kan bli veldig mye tenking og konsekvenser, så det er viktig å ha en avslappet holdning. For oss er det en bonus at vi er der, men når vi først er der, er det klart at vi vil gå videre.
Da Skogheim ble ansatt skrev klubben på sine nettsider at de ønsket å ta steget opp til OBOS-ligaen innen nær fremtid. Hamar-mannen er i posisjon til å klare det allerede på første forsøk.
– Det har jeg ikke tenkt så mye på, jeg prøver å gjøre best mulig jobb med mine forutsetninger. Klarer vi å nå det, er vi kjempehappy, og vi vet jo ikke om vi får sjansen igjen neste år. Det er ikke vits å tenke at vi har et år til om vi ikke klarer det, for da blir det en tung stund, men ambisjonene er å bygge opp på sikt og komme oss opp i OBOS. Klarer vi det i år, er det det beste av alt.

Ikke stilpoeng

Dermed kan det være en bra fjær i hatten for ham rent personlig også.
– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det heller, men det er jo det. Jeg er jo ansatt for å få resultater, og når du får det som trener, er det klart at det er et pluss. Vi har spilt bra og attraktiv fotball og ikke forsvart oss til dette her. Vi har gjort det gjennom å angripe, og pose og sekk er ofte fint i fotball.
Men i de to kommende kampene blir det ikke mye fokus på stilpoeng.
– Akkurat i de to kampene trenger det ikke så veldig fint ut. Ingen kommer til å analysere så veldig utenom resultatet. Det gjelder å balansere kynismen med vår måte å spille på. Det blir neppe trekanter innenfor femmeteren.
– Blanding av kynisme og spillestil er nøkkelen. Vi kan ikke bli så taktisk glupe at spillerne ikke skjønner hva vi er ute etter.
Når det kommer til det taktiske har Skogheim også et aldri så lite ess i ermet. Ståle Solbakken, hans gode venn fra Hamkam-tiden, fulgte dramaet mot Skeid ringside på Nordre Åsen.
– Får du noe tips derfra, eller var han der mest som støttende kompis?
– Begge deler. Jeg ba ham analysere kampen for meg, og jeg fikk en liten avhandling på hvordan han så den. Jeg var fullstendig uenig med ham, selvfølgelig, han er tross alt bare landslagssjef, sier Skogheim og gliser, før han litt mer alvorlig legger til at det var noen tips å ta med seg.

Uten jobb i fjor

Før han tok over klubben, hadde han ikke trenerjobb etter at det ble klart at han ikke skulle fortsette i Ull/Kisa i 2018. Mannen som tidligere har trent HamKam, Kongsvinger, Lillehammer og Brumunddal i tillegg, sto uten fotballjobb.
– I ettertid har det sikkert vært helt greit med fri fra fotballen, for tanker og energi. Men midt oppe i det var det ikke akkurat noe hurra-meg-rundt. Men slik er det nå en gang i treneryrket. Det er mange som har hatt ufrivillige opphold, sier Skogheim og legger til:
– Jeg kjenner nå at det har vært en veldig lang sesong. Vi begynte i januar og er ferdig 20. desember, med korona og karantene og det meste. Jeg tror kanskje det kan ha hjulpet meg litt med energi og å stå hele sesongen. Resultatene etter hvert gir jo også energi. Vi kunne jo vært ferdige 3. oktober, men så blir det to og en halv måned lenger. I ettertid har det vært helt greit når det kommer til energi og lysten til å vinne fotballkamper.
– Hva er Asker største styrker og årsaker til at det har gått bra, da?
– Det er jo treneren det, da, selvfølgelig. Dumt spørsmål!
Skogheim gliser igjen. Han gjør ofte det.
– Neida, vi har en jevn og god stall, med ballspillspillere og et spillesystem som passer oss veldig bra. Med resultatene har også selvtilliten steget i gruppa. Vi klarer å blande ballbesittelse med å være mer direkte. Vi får se om situasjonen tar oss litt, situasjonen kan jo prege folk. Det hadde vi som et lite tema før Skeid. Kanskje kan vi kan gjøre det til en liten fordel at vi har spilt to kvalikkamper allerede, samtidig som Blink har jobbet knallhardt for å unngå disse kampene mot oss. Vi vil spille dem, det vil ikke de.
– Man skal kjenne at man lever nå. Selv om det begynner å lukte ribbe i garderoben snart.
OBOS-ligaen
Tjelmeland om Starten: – Som uttalelsene til Jonsson: Høyt og lavt
19 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Disse tre kan bli Årets gjennombrudd i OBOS-ligaen
I GÅR PÅ 17:25