Foto: Gorm Natlandsmyr, Åsane Fotball
– Joel er en veldig fin gutt, og et enormt talent. Han spilte seg mer eller mindre inn fast, og lå an til å starte i posisjoner vi regner som noen av de sterkeste posisjonene vi har. Han ble bedre og bedre i vinter og tok enorme steg. Med en slik gutt fra egne rekker begynte vi å tenke «hvor skal dette ende?» sier Åsanes assistenttrener Sindre Tjelmeland til Eurosport.
OBOS-ligaen
Offensiv Berntsen: – Selvfølgelig skal vi gå for opprykk
4 TIMER SIDEN
Men på den årlige helsesjekken som er obligatorisk for spillere, ble det i vår oppdaget det som virket å være en karrieretruende hjertefeil.
– Det var tungt. Jeg trodde jeg var ferdig. Da trodde jeg at jeg ikke kunne spille fotball, sier Mvuka selv til Bergens Tidende. Det var de som først omtalte saken.
Tjelmeland nektet å gi opp, og har vært tett på stortalentet gjennom hele perioden.
– Det var egentlig litt tilfeldig at jeg var med opp dit den dagen. Det kom egentlig veldig ut av det blå da han fikk beskjeden: «Du er nødt til å legge opp!»
– Naturlig nok var både han og jeg, på hans vegne, helt knust. Vi skjønte ingenting. Den ene dagen var store europeiske klubber ute etter ham, og den andre, selv om han følte seg helt frisk og var akkurat samme person og spiller, fikk han ikke lov å spille videre. Men så er vi litt sånn her at vi sa til Joel at vi ikke skulle gi oss før de sier at det er livsfarlig og nærmest burer ham inne. Så vi kontaktet masse folk, forteller Tjelmeland.
Unggutten ble vurdert av to hjerteleger og de diskuterte med eksperter både innen- og utenlands, og i mellomtiden har han måttet holde seg unna toppfotballen og bare trent forsiktig.
I tillegg henvendte folk utenfra seg og ville hjelpe.
– Mike Kjølø tok, selv om han ikke hadde hatt Joel på klientlisten og selv om spilleren var fotballinvalid, kontakt og spurte om han kunne bruke de kontaktene han har i europeisk fotball, for å hjelpe oss. Det forteller alt om Mike og Morten Tandberg, når de finner ut at et talent ikke kan spille fotball og likevel tar kontakt for å hjelpe, sier Tjelmeland.

Gledestårer

De har vært i kontakt med leger i Danmark, i FC København, i Belgia og Nederland. Tilbakemeldingene har vært at det kunne være mulig.
For:
– Afrikanske toppidrettshjerter er annerledes enn andre hjerter. Det var det vi klamret oss til. Kompetansen er ikke god nok på afrikanske toppidrettshjerter, sier Tjelmeland.
Familien har bakgrunn fra Burundi, men kom til Norge da Joel var liten.
– Haukeland har gjort en god jobb, og det samme har Magnus Myntevik (idrettslege i Brann/NFF). De har også sjekket broren Beltran, som spilte i Academica i Portugal i fjor, men som nå er tilbake igjen. Vi har vært i kontakt med afrikanske leger som bekrefter at dette er helt normalt og ingen fare. Spillere får grønt lys.
For som Åsane selv skriver på sine nettsider: Så skjedde det alle håpet på. En hjertelege på Haukeland universitetssykehus konkluderte til slutt med at det som ble funnet på hjertesekken ikke er farlig å spille fotball med.
– Det var uventet at det skulle komme i går. Myntevik sendte meg en melding og ba meg ringe fordi han hadde en god nyhet. Jeg tenkte det var noe mindre alvorlig med en annen spiller. Så viste det seg at det var Joel. Det er ikke ofte jeg uttrykker følelser veldig sterkt, men på samme måte som med den første beskjeden, slet jeg med å holde tårene tilbake. Jeg klarte det vel ikke, heller.
Gladmeldingen fikk 17-åringen selvfølgelig av Sindre Tjelmeland onsdag morgen.
– Det var en slik glede i den samtalen. Det var en veldig kort samtale og få ord ble sagt. Jeg tror begge var så preget at det ikke var lett å få frem så mye.
Bare noen timer senere debuterte Mvuka i OBOS-ligaen, da han entret banen i hjemmeseieren mot Ull/Kisa.
– Han har vært med på trening og sett bra ut, men ikke drevet høyintensitetsaktivitet og ikke vært med på lange øvelser. Vi fikk trykket opp en drakt i siste liten, og så at kampbildet var slik at vi kunne sette ham innpå. Da var det mange på Myrdal som var rørte, både av de som kjente historien fra tidligere eller de fikk vite om det nå. Det var en perfekt dag.

– Ligaens største talent

Faktisk var Tjelmeland med Mvuka i det øyeblikket Eurosport slo på tråden dagen derpå. Da var duoen nemlig ute for å kjøpe nye fotballsko.
– Han skal jo plutselig spille bortekamp mot Lillestrøm til helgen. Han må jo ha skruknotter!
Assistenttrenen fleiper med at 2900 kroner for et par fotballsko er i overkant for en OBOS-klubb med et av de minste budsjettene i ligaen, men i denne sammenhengen må det sies å være vel anvendte penger.
For de to har et ganske spesielt forhold. Tjelmeland har jobbet med ham over tid, fulgt ham tett opp og støttet ham gjennom den svært vanskelige perioden siden våren og hatt ham mye på besøk. Derfor var øyeblikket ekstra sterkt også for treneren.
– Helt ekstremt. Ett minutt eller to tenkte jeg at kampen mot Ull/Kisa både kunne tapes og vinnes, uten at det var viktig. Det snudde fort, men kampen i seg selv ble en stund veldig uviktig. I går våknet han opp som fotballinvalid. I dag våknet han opp som OBOS-ligaens største talent.
– Og da regner jeg med at folk kommer til å spørre om jeg ikke har sett Sivert Mannsverk (Sogndal). Men det har jeg. Mannsverk har vist seg frem, Joel har ikke fått muligheten til det ennå. Jeg gleder meg virkelig til å se hva kan få til, etter at han har fått trent seg i skikkelig kampform. I mine øyne er han noe helt unikt.
Mvuka har ikke vært på landslag tidligere, men skulle ifølge Tjelmeland etter planen inn før den vonde nyheten slo ned i vår. Etter at laget var på Marbella skal det også ha vært ganske store europeiske klubber som viste konkret interesse.

Oransje hjerter svikter aldri

Tjelmeland sparer overhodet ikke på kruttet når han skal beskrive gutten, som fyller 18 i neste uke, som spiller.
– Først og fremst har han gode ferdigheter i trange rom, veldig god fart og er god en mot en. En entertainer som folk liker å se på. Men det jeg mener gjør ham så vanvittig god, er at han også er en skikkelig god ballvinner, både i etablert og i gjenvinningsfasen. Der har han ekstremkompetanse. I tillegg er han ålreit på å holde ballen feilvendt, selv om han er ganske liten. Og en bra hodespiller, og veldig moden i spillet, han tar gode valg og mister sjelden ball, krydret med X-faktor.
– Det er såpass?
– Ja, det høres nesten for godt ut til å være sant. Men alle som har sett ham på trening lar seg imponere. De som har sett (Ole Martin) Kolskogen og (Ole Didrik) Blomberg (begge nå i Brann) gå gjennom systemet her, bare måper når Joel er på trening. Ut fra det jeg har sett, er han helt, helt unik.
Utenfor banen beskrives 17-åringen som en beskjeden gutt og en mann av få ord. Etter mye oppstyr og sterke følelser i sving det siste døgnet, ønsker klubben at han skal få litt ro.
– Sindre ringte meg da jeg satt på bussen til skolen. Han sa at han hadde gode nyheter. «Du kan spille fotball igjen». Da var det følelser som skulle ut. Det kom noen tårer, sier han selv til Bergens Tidende.
Og onsdag kveld skjedde altså det han ikke lenger trodde var mulig. Han løp ut på banen i den oransje drakten til sin første kamp på nest øverste nivå. Etter kampen samlet laget seg i en ring i garderoben og feiret.
«Joel on fire. Oransje hjerter svikter aldri», sang lagkameratene i de rørende scenene som utspant seg.
– Du så på ham at det der betydde mye. Det sier vel egentlig litt om Åsane og den gjengen vi har på A-laget, som har slått ring rundt ham når han har hatt det tøft og invitert ham med, både på trening og utenfor. Folk verner om ham, og jeg tror mange sto med frysninger da han kom på banen. Oransje hjerter svikter aldri. Det er en viss symbolikk i det også. Den var sterk, sier Tjelmeland.

Historisk bestenotering for Åsane

Mvuka har kontrakt ut 2022-sesongen, men klubben ønsker for alle parter å forlenge avtalen.
– Mest for å gi ham trygghet. Men samtidig er vi en selgende klubb, og han skal ta de stegene han skal ta. Akkurat nå må han få tid og ro, men det går nok ikke lang tid før ryktene begynner å svirre rundt ham igjen.
Til alt overmål skjedde Mvukas debut på samme kveld som at klubben – nyopprykket før sesongen – satte klubbrekord med tidenes beste poengfangst på nivå to. Den gamle var på 38, men etter seieren mot Ull/Kisa passerte de den og er oppe på 39. Samtidig har de åtte poeng ned til Raufoss som innehar øverste plassering utenfor kvalik til Eliteserien.
– Jeg tror ikke dagen i går kunne blitt så mye bedre. Resultatene gikk vår vei og det lukter litt kvalik. Vi presterer bedre og bedre, har kommet oss gjennom en tøff kampperiode med å rotere og bruke stallen fornuftig uten å miste kvalitet og vi ser ikke bak oss, for å være helt ærlig. Det er en fin kultur i gruppa, og det er bare oss selv som betyr noe. Slik har vi jobbet i halvannet år, og vi evaluerer prestasjonene uavhengig av om det er tap, seier eller uavgjort.
Og jakten på kvalik fortsetter. Med 17 år gamle Joel Mvuka tilbake i troppen.
– Han måtte endre planene sine fra å spille FIFA til bortekamp mot Lillestrøm på Åråsen i helgen. Jeg tror det er helt greit for ham, altså, sier Sindre Tjelmeland med et stort smil.

Stortalentet hylles etter overraskende fotballretur: – Får tårer i øyekroken

OBOS-ligaen
Tjelmeland om Starten: – Som uttalelsene til Jonsson: Høyt og lavt
7 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Disse tre kan bli Årets gjennombrudd i OBOS-ligaen
21 TIMER SIDEN