For den tidligere TUIL-treneren gjorde seg bemerket i omgivelsene i sin forrige jobb, med en spillestil det er mulig å sammenligne med Valakaris, før han satte kursen mot Hamar og ente på 10. plass i sin første sesong på Briskeby.
– Det er ikke så overraskende for meg at Gaute Helstrup står på lista når TIL trenger trener. Det er veldig naturlig, så det kom ikke på noe sjokk for meg det. Men det er for så vidt greit, jeg forholder meg veldig rolig til det foreløpig. Jeg vet at han er en av flere de har eller skal prate med, så det er ikke noe å stresse med før det eventuelt blir en realitet, sier HamKams sportssjef Espen Olsen til Eurosport.
Helstrup har lagt en sesong bak seg på Hamar, og har i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten.
OBOS-ligaen
Hevder Ingebrigtsen er nær ny fotballjobb i Bergen
23/09/2021 PÅ 12:50
– Det er det vi forholder oss til.
– Men det er jo en spesiell situasjon, i og med at han er permittert?
– Det er klart det er en spesiell situasjon. Hvis, og jeg understreker hvis, TIL ønsker å gå for Gaute og Gaute ønsker å gå for TIL, regner jeg med at det blir en dialog mellom klubbene, nærmest som en vanlig sak. Jeg tror alle er inneforstått med at det er en ekstremt spesiell situasjon, sier Olsen og legger til:
– Så jeg forventer da at det blir en dialog, men understreker at Gaute har kontrakt et år til i utgangspunktet.
– Når du sier at du forventer en dialog mellom klubbene, tenker du da på en kompensasjon?
– Ja, han har jo kontrakt, så det vil være naturlig.
I HamKam er spillerne permitterte. Det samme gjelder sportssjef Olsen. Markedssjef Mehran Ansari hadde sin siste arbeidsdag denne uken, før han skal begynne i Vålerenga til uken. Daglig leder John Anders Rise er i pappaperm.
Når Eurosport snakker med Olsen, er han tungpustet. Han er nemlig på treningstur med Kasey Wehrmann, som han spøkefullt mener har behov for å ta av noen kilo. Etter hvert som bakken blir lengre og samtalen varer, blir det for øvrig også innledet en diskusjon om hvem av de to som har det største behovet for akkurat det.

Økonomi og tilgjengelighet

Styreleder Rune Strand sier til Hamar Arbeiderblad at reglene tilsier at Helstrup er arbeidssøker, og at de derfor ikke kan nekte ham en prat med Tromsø, men at de regner ham som HamKam-trener.
– Nå er det sånn at Tromsø har tatt kontakt med oss og informert om at de ønsker å prate med Gaute. Siden han er permittert, så kan ikke vi nekte ham å ta den praten. Men vi jobber ut fra at han er ansatt i HamKam og jobber for oss. Det er vårt utgangspunkt, sier Strand til avisen.
Olsen har det samme utgangspunktet.
– Jeg og Gaute snakker sammen daglig, og er åpne og ærlige med hverandre. Det er ikke noe problem i det hele tatt. Det er alltid slik at når klubben i hjembyen ringer, så skal man høre på hva de har å si. Jeg vet at Gaute trives godt på Hamar, har stor tro på den spillegruppa og de planene vi har, som vi allerede har jobbet en del med i vinter, sier sportssjefen.
Helstrup selv sier til HA at han forholder seg til kontrakten med HamKam, har sine tanker på sesongplanleggen på Briskeby og at han ikke ønsker å kommentere eventuelle prosesser med andre klubber.
– Det er klart at jeg ikke ønsker å være permittert i lang, lang tid fremover. Jeg ønsker å jobbe, og har dessuten brukt for mer inntekt enn hva jeg har nå som 90 prosent permittert. Det gjør situasjonen litt spesiell, sier den tidligere TIL-spilleren og Tromsdalen-treneren.
En rekke navn har vært trukket frem i forbindelse med den ledige jobben. Per-Mathias Høgmo har selv uttalt at timingen er feil og FFK-trener Bjørn «Bummen» Johansen og U-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen er etter det Eurosport forstår neppe øverst på listen. Bodø/Glimts sportssjef Aasmund Bjørkan skal være en annen høyinteressant kandidat, men vil i så fall kunne bety et aldri så lite stilbrudd.
Grunnet økonomien har Tromsø heller ikke lenger råd til de dyreste kandidatene, så penger og tilgjengelighet vil trolig være viktige faktorer i vurderingen. Til forskjell fra permittere spillere, som har en spillerlisens som kan være vanskeligere å få frigitt fra forrige klubb i en gitt situasjon med uenighet, er det ikke slik når det gjelder trenere.

Uaktuelt å lansere seg selv

En annen som har vært nevnt, er mangeårig assistent Lars Petter Andressen.
– Det ville vært fullstendig feil om jeg lanserte meg selv som hovedtrenerkandidat. Jeg har akkurat rykket ned som assistent, og vi har stått sammen om en del ting her. Så det er ikke aktuelt i det hele tatt nå, sier han til Eurosport.
33-åringen er akkurat ferdig med sin UEFA PRO-lisens.
– Jeg har jo vært på Eliteserie-nivået i ganske mange år, så en eller annen gang i fremtiden er tanken at man skal gå den veien der. Men det har vært utrolig interessant å få jobbe i team med så mange dyktige folk. Det er den tiende sesongen min, og akkurat nå gleder jeg meg bare til å få inn nye dyktige folk å lære enda mer av. Jeg har utrolig lyst til at vi skal få til noe med TIL.
Mannen fra Østlandet, nærmere bestemt Ås, begynte som juniortrener før han fikk stadig større oppgaver rundt A-laget. På den tiden har han også vært sentral i arbeidet med spillerutvikling.
– Klubben har tatt et tydelig valg over en del år med å utvikle egne spillere, og det har vært essensielt for oss å få flere spillere fra juniorlaget og opp på A-nivå. Stallen vår i år har godt over 60 prosent fra eget akademi. Slik sett er det veldig spennende, og i tillegg har vi i år fått til en del salg, som har gitt en del penger inn. Det er avgjørende både for å kunne utvikle A-laget, men også for driften gjennom å selge videre.
For Andressen er også ansvarlig for spillerlogistikken.
– Det er noe jeg har drevet litt med en periode, men vi ønsket å fokusere mer på det og bruke mer tid på det. Jeg fikk den oppgaven, og regner med at jeg skal ha den rollen videre. Så nå prøver vi å gjøre oss klare til et vindu som kanskje åpner om ikke altfor lenge også.
OBOS-ligaen
Legger opp og blir sportsjournalist: – Det frister mye mer for meg
20/09/2021 PÅ 12:33
OBOS-ligaen
Utnytter keeperens bærtur – punkterer kampen med sitt andre mål
19/09/2021 PÅ 15:07