Det var stor misnøye i Ranheim-leiren etter søndagens 0-0 kamp mellom Øygarden og Ranheim på Ågotnes. Oppgjøret ble spilt under svært krevende forhold, med mye regn og vind.
Daglig leder i Ranheim, Frank Lidahl, forteller at klubben har uttrykt bekymring for spillernes sikkerhet siden fredag, etter å ha sett værmeldingen før kampen på Øygardens gressbane.
OBOS-ligaen
– Det er fryktelig vanskelig å si hva som skjer videre
20/10/2021 PÅ 11:51
– Det er en ting at det er vanskelig med fotball, men det har med sikkerheten å gjøre på en elendig bane full av vind og vann, sier Lidahl etter søndagens oppgjør og legger til:
– Det er flaks at vi ikke har fått strekkskader både vi og Øygarden.
Klubblederen mener det var på kanten til respektløst at kampen ble spilt på Ågotnes under de rådende forholdene.
– Vi har tidligere fått avlyst en kamp på grunn av frost i Eliteserien. Gi meg både den banen og en halv meter med snø fremfor det vi spilte på i dag.

Slik svarer dommeren

Det var dommer Jan Morten Tennøy som godkjente at kampen kunne spilles. Han inspiserte banen før start.
– Det var selvfølgelig vann på banen, men ikke noe overvann. Vi var ute og testet før kamp med ball, som trillet på banen. Den var spillbar. Så er det vurderingene rundt vind og sikkerhet. Vi så det slik at det ikke var noen fare for spillerne med den vinden som var. Vi tenkte sikkerhet, og jeg skjønner at forholdene var våte og gjørmete, men jeg mener at sikkerheten til spillerne var ivaretatt, sier Tennøy.
– Det hadde vært noe annet hvis det var mange stygge taklinger eller skadesituasjoner som følge av forholdene, men det så vi ikke noe av. I etterkant synes jeg det var riktig å spille. Forholdene var uvante for dem (Ranheim) som spiller på kunstgress, fortsetter dommeren.

– Dette topper alt

Daglig leder Lidal håper at Ranheim har unngått skader. Også lagets spillere har uttrykt kraftig misnøye med det hele.
– Det er kanskje noe av det verste jeg har vært med på. Jeg har spilt fotball noen år, men den gressmatta her var i ganske dårlig forfatning utover i andreomgangen, sier Ranheims Mads Reginiussen.
– Var det greit at kampen ble spilt?
– Vi brukte null energi på det i forkant. Matta og været fikk være sånn som det var, men i ettertid ser vi jo at det ikke blir noen fantastisk fotballkamp. Det er nesten som en traktor som står fast. I ettertid burde det kanskje ikke blitt spilt utpå der. Jeg vet ikke hvor ille det ser ut på TV, men det er både vind, regn og en matte som går i oppløsning. Det er vanskelig å spille fotball da.
Lagkamerat Erik Tønne skriver følgende i en story på Instagram:
– Jeg har spilt på ulike arenaer med varierende værforhold i min karriere, men dette topper alt. Skandale at det spilles fotball på Ågotnes i dag.

Har et annet syn på saken

Øygarden-trener Mons Ivar Mjelde er enig i at forholdene ikke var optimale, men synes det var riktig å spille kampen.
– Det er hva det er. Det blir feil fokus å skylde på banen. Jeg har sett kamper i Nord-Norge med snøkaving. Det var ikke så gøy å spille på banen i dag, men det er det samme for oss. Det er likt for begge lag, og vi driver utendørsidrett. Det var ikke umulig å spille fotball.
Han forteller at det ble lagt ny gressmatte på Ågotnes tidligere i år. Spillerne som var i Øygarden da klubben het Nest-Sotra, sier at de har spilt under dårligere forhold, sier Mjelde.
– Forholdene var ikke ideelle. Så ærlige må vi være, men nei, jeg føler ikke det var uforsvarlig å spille kampen. Jeg tror begge lagene kom greit fra det.
Se høydepunktene fra kampen her. Saken fortsetter under videoen:

Se høydepunktene: Poengdeling mellom Øygarden og Ranheim

– Full tiltro til at dommeren gjorde rett

Rune Pedersen er seksjonsleder for turneringsadminstrasjon og arrangement i Norges Fotballforbund. Han var i dialog med dommer og klubbene før kampen.
– Kampreglementet i bestemmelsene er slik at hvis en bane ikke er stengt eller underkjent av NFF på grunn av klare mangler eller noe sånt, er bestemmelsene slik at det er dommerteamet som må inspisere og se om kampen kan spilles.
Han forteller at NFF er i jevnlig dialog med klubbene og har bedt dem passe ekstra godt på at banene er i god stand under den sene fotballhøsten.
– Dommeren inspiserte banen og fant den i akseptabel stand. At et lag reagerer har vi stor respekt for. Det er ulike oppfatninger der ute når vi er i oktober. Det er noe av det som kan møte oss når sesongen er blitt slik den er blitt. Det kan godt hende vi da også må være mer proaktive og se på reservebaner for de som spiller på gress.
Forrige uke ble Øygardens hjemmekamp mot Kongsvinger flyttet til Vestlandshallen grunnet situasjonen på Ågotnes. Det skjedde ikke søndag. Pedersen understreker at det er de som er til stede på kamparenaen som er best egnet for å bestemme om en kamp skal spilles eller ikke.
– Jeg har full tiltro til at dommerteamet gjorde rett.
Dommer Tennøy står på at det var riktig å spille kampen.
– Jeg noterer meg det de sier, og de skal få mene hva de vil, men min vurdering er at sikkerheten var ivaretatt. Vi spiller kampen og forholdene er gjørmete og vanskelige, men det er til syvende og sist sikkerheten som er avgjørende. Det er den jeg har i hodet når jeg tar avgjørelsen.
OBOS-ligaen
Fikk sin revansje mot Ranheim – Sogndal et steg nærmere Eliteserien
22/12/2020 PÅ 13:53
OBOS-ligaen
Gjorde etterlengtet comeback og knuste Ranheims håp om direkte opprykk
28/11/2020 PÅ 15:51