Populære sporter
All sport
Vis alt

Fra «ukjent» kompisgjeng til toppen av OBOS-ligaen – slik har KFUM klatret oppover systemet

Sebastian Langvik-Hansen

Publisert 14/11/2020 klokken 10:24 GMT+1

Det er ikke mange år siden KFUM var et lag få, om noen, forbandt med toppfotball og kamp om opprykk til Eliteserien. Nå er de der for andre året på rad.

SUKSESS: De siste årene har vært en kjempeopptur for Jørgen Isnes og KFUM.

Foto: Eurosport

OSLO (Eurosport.no):
Hvis man spoler tiden 20 år tilbake, hadde KFUM Oslo akkurat rykket opp fra fjerdedivisjon, og veien derfra til OBOS-ligaen har vært lang. Ikke før i 2016 fikk de smaken på OBOS-ligaen, noe som resulterte i et direkte nedrykk. Siden den gang har det sjarmerende laget på Ekebergsletta gjort omfattende grep, som nå har satt dem i en helt annen posisjon.
– I 2016 var det en kompisgjeng som hadde spilt mange år sammen. Så rykket vi ned, og etter nedrykket så måtte vi evaluere litt. «Hva er det som kan gjøre at vi holder plassen i OBOS-ligaen?», funderte hovedtrener Jørgen Isnes seg om.

Forsterket trenerteamet

Blant folket ble det snakket om en kompisgjeng som bare hadde det gøy og tilfeldigvis var såpass gode i fotball at de klarte å komme seg opp på det nest øverste nivået. Innad i klubben har det derimot blitt jobbet hardt for å få på plass et fundament som kunne hjelpe dem med å ta det neste steget.
– Det har vært litt av en historie og litt av en forandring. Det har vært mange gode fotballspillere helt siden jeg kom hit i 2016, men det var mangel på den profesjonelle satsningen rundt trenerteam, treninger og spillere som også er motiverte og ambisiøse. Det tror jeg har løftet klubben på a-lagssatsningen, og det har nok løftet klubben sin bredde rundt oss. Det å vise at fotball er gøy, selv på OBOS-nivå, forteller Jørgen Hammer.
Eurosport møter dem etter trening i duskregnet på Ekeberg, der det trenes hardt inn mot en tøff hjemmekamp mot kvalifiseringsrival Ranheim til helgen.
Noen av grepene kan man enkelt se på sidelinja både på kamper og under treninger. Daniel Fredheim Holm kom inn før forrige sesong, og var med som spillende assistent. Også Johannes Moesgaard, som var i Vålerenga frem til Dag-Eilev Fagermos inntreden, kom nylig til klubben. I tillegg er tidligere Follo og Lyn-spiller, Anders Lübeck, med som assistent i det omfattende trenerteamet.
– Vi har et trenerteam som har spilt fotball før og som vet hva som kreves. Så dette er en klubb som kommer til å bli bedre og bedre med årene. Det tror jeg, sier klubbens toppscorer, David Tavakoli.

Truffet på satsningen

At de nå kjemper om kvalikplass etter overraskelsen i fjor, er et resultat av at klubben har blitt mer profesjonell, mener Tavakoli. Det støtter hovedtreneren oppunder.
– Det kan fortsatt være kamerater og kompiser, og det er det her. Men å øke profesjonaliteten når det kommer til treningskultur, å øke budsjettet, og ressursbruken på a-laget. Sånne ting kommer ikke automatisk, men må komme trinn for trinn, sier Isnes.
Han har vært med på mesteparten av oppturen etter at han kom til klubben i 2015 som assistent, og har vært en pådriver for å profesjonalisere klubben enda mer. Noe som trekkes frem som et suksesskriterie er økningen i budsjettet fra 2,5 millioner, til 8,5 millioner neste sesong.
– Det vi har gjort de siste fem årene har vært mye riktig. Ikke bare på klubbdrift, men også rent sportslig. Når det kommer til spillerstall, spillerlogistikk, lønnsmessig, ressursbruk har det vært bra, forteller han.
Veien opp til å bli et solid OBOS-ligalag har de klart med en relativt lokal profil, der mange unggutter i og rundt Oslo-området har fått vist seg frem og prestert godt. Det har ført til salg av spillere som Lars Olden Larsen (Mjøndalen) og Moses Mawa (Strømsgodset).
– Vi har fått erfare at når vi presterer godt så forsvinner det spillere herfra, og det vil vi at det skal gjøre også. Til høyere nivå riktignok, så får vi sørge for å utvikle nye igjen. Enten det er spillere utenfor Oslo, eller fra egen klubb. Det er sånn vi ønsker å fremstå, så tror jeg stabiliteten og strukturen i klubben vil være bedre i årene som kommer og at vi viser at vi klarer å etablere oss på kvalik i OBOS, sier Isnes.
Et annet mål de har er å være på topp i Oslo, om man ser bort fra Vålerenga.
Hva KFUM-gjengen mener om posisjonen de har i Oslo-fotballen, kan du se her: (Saken fortsetter etter videoen)
picture

KFUM-treneren om den lokale profilen: – Vil være klubb nummer to i Oslo

Vil til Eliteserien

I øyeblikket innehar KFUM en sjetteplass, og er dermed posisjonert på den siste kvalifiseringsplassen om spill i Eliteserien. Kvalikplass fikk de også i fjor i en sesong hvor ingen forventet noenting av dem.
Avslutningen på sesongen blir dermed fryktelig spennende for alle som har hjertet i Kåffa, også i år.
– Det er alltid den tøffe andresesongen, og vi har kjent på det i år at det er perioder hvor det har buttet litt imot, men det er klart at vi var forberedt på at lag skulle være mer forberedte på oss. Vi visste at det kunne bli en tøffere sesong, men den blir litt annerledes også, med hele situasjonen i verden, forteller Hammer.
Han tok steget ned til KFUM fra Start, men huskes kanskje best for tiden i Stabæk. Han har vært med både opp og ned av OBOS-ligaen med Oslo-laget de siste årene, og har også erfaring med hva som kreves for å spille i Eliteserien.
– Med spillermaterialet vi har kunne vi klart oss og spilt Eliteserie-matcher, men vi merker at vi har litt variable prestasjoner noen ganger, og det bør man helst unngå om man skal spille Eliteserien. Det er fremdeles noen steg å ta på småting, sier han.
Men det er liten tvil om at ambisjonen om opprykk er der.
– Jeg pleier å si at jeg møter opp til alle kamper for å vinne, og vinner man alle kamper så spiller man i Eliteserien. Det er rart hvis man er med i seriesystemet og ikke har noen ambisjoner om å spille i Eliteserien.

Venter på ny arena

Også de andre ser mot Eliteserien som et mål, men kanskje ikke allerede fra neste år.
– Det er naturlig å prøve å ta steget opp, men så må vi kjøpe oss litt tid. Vi skulle gjerne tatt steget opp i år. Vi skulle gjerne tatt det i fjor og. Men vi må stikke fingeren litt i jorda og ta trinn for trinn, forteller Isnes.
– Kan vi ikke time Eliteserie med ny stadion? Det er vel et par år frem i tid, så det hadde vært kult det, forteller Tavakoli.
Stadion har byggestart i 2021 og skal stå klar tidligst 2023, eller til 2024-sesongen. Det blir etterlengtet for kameratgjengen på Ekeberg.
– Du ser at treningsfasilitetene er ikke der helt ennå, men det skal komme. Det har vi sagt hele tiden at man er klar når de fasilitetene er der, sier Isnes.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame