Tirsdag meldte iTromsø at Aasmund Bjørkan var en het kandidat til den ledige jobben som Tromsø-trener.
Til Eurosport utdyper sportsredaktør i avisen, Rune Robertsen, om saken:
– Vi har fått kjennskap til at han er en av de mer aktuelle kandidatene som TIL vurderer. Han er blant fire-fem kandidater som de har på blokka.
OBOS-ligaen
Diskuterer trenerspørsmålet i kveld – assistenten melder seg på
I GÅR PÅ 15:05
Robertsen innrømmer at han ble overrasket da han først hørte om saken.
– Jeg tenkte "Oi!", men sånn sett er det jo knyttet et visst sensasjonspreg til alle overganger mellom TIL og Glimt. Jeg tror det TIL driver med nå ikke bare handler om hvilken trener de vil ha inn, men hvilken identitet klubben skal ha. Hvem de ønsker å være. Så kan de se hvilken trener som passer til den identiteten.
– Kan Bjørkan være den treneren?
Han har jo en del av de kvalitetene som TIL ser etter: en tydelig spillestil, flink til å utvikle unge spillere og så er han jo nordnorsk. Det at han er fra Bodø er vel et aspekt som også er relevant i denne sammenhengen.

Kontroversielt

– Hvordan mottas nyheten blant Tromsø-folket?
– Det har selvfølgelig blitt møtt med litt skepsis, men hvis TIL-ledelsen finner ut at han passer kriteriene, så vil han jo få tid til å vise det. Det er likevel ikke noe å legge skjul på at det vil være kontroversielt, men kommer han til Tromsø og vinner noen kamper, blir det fort glemt. Innvendingen ligger der selvfølgelig, men leter man etter kandidater, finner man feil hos alle. Så det gjelder å finne hvilke feil man kan leve med.
– Og Bjørkans feil er noe man kan leve med?
– Forutsett at han får resultatene med seg tidlig, så vil jeg si det. Det gjelder imidlertid også for andre. Om han får jobben, gitt at han overhodet er interessert, så tror jeg nok at han vil kunne leve med det som kommer. Det blir veldig ABC – lykkes du resultatmessig, så spiller det ingen rolle hvor du kommer fra.
Det ble tydelig da Simo Valakari satt i sjefsstolen.
– Mange var skeptiske til Valakari, men så leverte han jo et fantastisk første år. Deretter fulgte halvannet år med dårlige. Han hadde aldri overlevd så lenge uten den gode standingen i klubben og hvor god han var til å snakke for seg. I tillegg var det jo en betydelig sluttpakke inne i bildet, sier Robertsen.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Lanserer to kandidater til Tromsø-jobben: – Det er mitt stalltips

Ingen plan for erstatteren

Eurosports eksperter har vært kritiske til Tromsøs håndtering rundt Valakaris exit. Mens Joacim Jonsson kalte avgjørelsen "uforståelig", mente Kjetil Rekdal at det måtte ligge mye mer bak enn det som kom frem i offentligheten.
Uten å gå inn i detalj, er Robertsens forklaring på finnens avgang følgende:
– Situasjonen mellom Valakari og klubbledelsen ble rett og slett uholdbar. Derfor måtte man finne en løsning, og det endte nok som det måtte.
Men for de som tror TIL hadde erstatteren klar, må smøre seg med tålmodighet.
– De har ikke noen plan for en erstatter. Jeg forstår de som mener at man kanskje må få inn noen raskt, men her handler det om at TIL nå har en unik mulighet til å bruke tid på å finne ut hva de ønsker å være, hvilken identitet de ønsker å ha, sier Robertsen.
Og legger til:
- I tillegg er det jo en spesiell tid viv er inne i, det er jo for eksempel ingen som vet når serien starter. TIL har jo heller ingen treninger, da spillerne er 100 prosent permitterte. Hadde det vært kamp igjen på søndag, og så ny kamp neste onsdag, ville det vært et helt annet press på klubben. Men sånn det ligger an nå, vil de ta seg tid. Det er ikke noe poeng i å ansette en trener nå, og så finne ut om noen uker at det er noe helt annet de egentlig vil ha.

Indre bane i karantene: Valakari-exiten og mulige kandidater

OBOS-ligaen
Rennes ned av henvendelser – slik tenker Kisa i trenerjakten
I GÅR PÅ 15:03
OBOS-ligaen
Leverte etter krevende uke: – En ære hvis de spør meg om å ta over
I GÅR PÅ 15:03