Steffen Landro uttalte følgende til Eurosport da nyheten om Nest-Sotras poengtrekk kom:
– Det er ekstremt dumt og rystende at det går an å gjøre det fire runder før slutt. Vi har spilt 26 seriekamper, og så kommer dette. Jeg sitter med en følelse av at vi er inne i et patetisk realityshow med et sykt manus og noe ville regisører. Jeg håper noen tar til fornuften. Det kan ikke være slik at noen i en komite går inn og sier at vi blir trukket for poeng kun uker før serieslutt.
OBOS-ligaen
Start henter tilbake lokal spiller
08/04/2021 PÅ 15:00
Også sportssjef Arve Haukeland reagerte på timingen.
Det skal være en rettferdig konkurranse, ikke bare for oss, men for alle lag i OBOS-ligaen. Det er dårlig timing at dette skjer fire runder før slutt og for oss blir det en helt annen situasjon med 38 poeng istedenfor 41. Det er viktig for alle lagene i OBOS-ligaen hvordan tabellen ser ut, sa han til Eurosport.
En som har fått erfare akkurat den samme situasjonen, er Vegard Skogheim.
– For oss som driver med det sportslige er det jo selvsagt surt. Men alle vet at det sportslige og det økonomiske henger i hop, det er ikke slik i en klubb at det er to forskjellige veier. Det er bare slik det er.
Som HamKam-trener opplevde han i 2012 at laget gjorde det bra på banen, men at klubben slet økonomisk. Som en følge av poengtrekket, glapp kvalikplassen til Ull/Kisa.
– Da var det slik at Kisa tok den plassen ettersom vi mistet de to poengene. Jeg husker jo selv at jeg var frustrert, som trener føles det ekstremt surt. Men dette vet jo stort sett alle klubber om ganske lenge i forveien. Og jeg synes det er en helt grei måte å gjøre det på. Hvilken annen måte skal du gjøre det på? spør Skogheim, og legger til:
– Jeg kjenner ikke saken med Nest-Sotra godt nok, så det blir mest generelt fra meg. Men hvis du ikke klarer å holde en handlingsplan for økonomi, er det jo rart å bli straffet med økonomi, altså med sanksjoner i form av penger. Så på en måte er det jo det mest rettferdige systemet å sanksjonere på. Som vi sier på hedmarken; enten peeng eller poeng. Da må det bli poeng.

Regner med klubbene bestemmer

Han innrømmer igjen at det føltes «dritsurt», også for spillerne som jobber og sliter og skaffer de poengene de skal ha, og så blir man straffet fordi klubben ikke har alt på stell. Men gjentar at det ikke kan komme som noen overraskelse, fordi klubbene får beskjed i god tid.
– Mye av kritikken har jo handlet om timingen, at det skjer nå rett før innspurten på sesongen, der lagene kjemper om det ene eller andre på tabellen ...?
– Uten at jeg kjenner til alle detaljene, så kunne det jo vært slik at du ventet til januar, og så vet du når du starter sesongen om det er poengtrekk eller ikke. Men igjen, alle klubber vet at det blir sanksjonert på høsten om du ikke oppfyller kriteriene.
– Jeg kan ikke dette hundre prosent sikkert, men jeg regner også med at dette er noe klubbene har vært med på å bestemme. Så da må man heller komme seg opp på søndagsmorgenen på Tinget, når alle de kjedelige sakene blir dunket gjennom, og være med på å bestemme. Da hjelper det ikke å ha vært litt for lenge på dansegulvet på lørdagen, om det sitter fire stykker i salen som dunker gjennom en regel. Stemmer du ikke, kan du ikke klage etterpå, heller, sier Skogheim.
Han synes synd på Nest-Sotra for situasjonen de er havnet i, og synes de har levert en flott sesong. Ifølge ham er det ikke for sent å klare kvalikplassen dersom de beholder rett fokus.
Samtidig mener han regelverket ikke er til å ta feil av, og maler følgende – generelle – bilde:
– Er det 60 på veien, kan du ikke kjøre i 80 fordi du synes det passer å kjøre i 80.Litt slik er det med økonomien i klubbene også. «Vi har ikke penger, men det er fint å få inn tre spillere, så da kjører vi på.» Da blir det bot, da.
– Og generelt sett igjen, det er en handlingsregel der og en plan og delmål som NFF har satt opp. Da må faktisk vi som klubber forholde oss til det. Så kan jeg være med på at det i noen tilfeller kan virke noe urettrettferdig, da enkelte som virker å være like ille kanskje ikke straffes like hardt, men det kjenner jeg heller ikke godt nok til.

Vurderer ikke tabellen

Seksjonsleder klubbstøtte i NFF, Rune Nordhaug forklarer poengtrekket slik:
– Nest-Sotra har hatt en handlingsplan i litt over et år for å bedre økonomien. De hadde delmål som de skulle oppnå, hvor det er en reaksjon liggende hvis de ikke når de delmålene. I sommer nådde de ikke delmålet og da ble klubben trukket ett poeng. Nå var det et nytt delmål og de nådde heller ikke det og da ble straffen økt til tre poeng, forklarer Nordhaug til Eurosport.
Nordhaug mener klubben burde ha visst om dette i lang tid.
– Klubben avsluttet regnskapsperioden sin 30. juni, så da burde de vite hvordan de lå an. Så rapportere de inn 2. september og da visste de hvert fall hvordan det var. De fikk beskjed samme dag om at de lå an til poengtrekk og fikk avgjørelsen for 14 dager siden. Handlingsplanen har vært gjeldende i over et år og vi har informert klubben gjentatte ganger, sier han.
Poengtrekket betyr at Nest-Sotra nå ligger på en sjetteplass på tabellen. Nest-Sotra-treneren mener slike poengtrekk bør skje før sesongstart og at dermed kvaliken til OBOS-ligaen kan bli avgjort utenfor banen.
– Når man har en handlingsplan for dårlig økonomi vurderes det ikke hvor klubben ligger på tabellen. Så om de hadde ligget på førsteplass eller på sisteplass og hadde hatt det samme målet, så hadde det blitt samme utfall. Da må klubben prioritere hvordan de bruker økonomien, svarer Nordhaug.
OBOS-ligaen
RBK-talent returnerer til gamleklubben
01/10/2020 PÅ 18:07
OBOS-ligaen
Brite skal trene Stjørdals-Blink
01/10/2020 PÅ 10:50